Sunday, February 27, 2011

Sup Sosej


Lambatnye nak post tentang sup sosej ni. Dah lama sangat sebenarnya masak yang ni, baru sekarang ni ade kesempatan nak buat entry. Sebab tu cop SSS dot com ade lagi kat gambor tu... -_-"

Sup sosej ni sebenarnya dolu-dolu TERbuat sebab kat rumah masa tu hanya ada 2 batang sosej dan 2 biji bawang putih...siyes, malas nak kuar belik barang dapur time tu sebab da petang sangat. Huhuhu.

Tapi kali ni, buat balik, kita derhakakan lagi la resepi yang lepas tu sebab da cukup barang-barang dapur kan...syukuri nikmat yang ada...:)


Bahan-bahan:

2 batang sosej (dihiris bulat-bulat macam Cik Bulat)
1/4 lobak merah (dipotong ikut suka)
1 biji kentang (dipotong ikut suka)
1 biji tomato (dipotong ikut suka lagik)
1 biji cili merah hidup (dihiris)
1 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
sedikit sos tomato
sedikit serbuk lada hitam
sedikit garam
mesti la sedikit air

Cara-cara membuatnya:

Tumis bawang merah dan bawang putih, bila da naik bau, masukkan sosej.
Gaul, gaul, gaul...bagi dia kembang~ cantik, cantik, cantik~ :D
Then, masukkan air ye...bagi dia mendidih...
Masukkan lak lobak merah dan kentang tu...
Bila kentang da empuk, masukkan cili, tomato dan sos tomato...
Lepas tu masukkan garam secukup rasa dan jugak serbuk lada hitam...
Siap la kot? :D


Ceq kata: Wani budak kecik sangat suka makan ni.





Re-Post: Kek Batik (derhaka)


Saya derhaka! Maaf Che Mat! Saya terpaksa!

Bukan saya sengaja...

Tidak terniat di hati saya untuk melukai Che Mat!

Sungguh!

Err... Err... Sebab....

Sebab...

Sebab...susu pekat manis kat rumah saya tinggal sikit jek~~ Hahaha! Okie~ pagi tadi borak-borak ngan Che Mat kat SB pasal bingka labunye. Tiba-tiba cakap kat Che Mat nak wat Kek Batik. Che Mat pon bagilah link resepi yang dia derhakakan kat SINI. Maka, saya pon apa lagi...gi la try kan~ alang-alang memang dah beli bahan-bahannya. Kebetolan lak, biskut sama brand ngan yang Che Mat guna. :D

Cuma...saya derhakakan sikit...meh tengok ni...

Tiru kabus-kabus macam Che Mat! Hahaha~


*IKLAN*
Mereka juga join kempen~ 
Ammar Yasir & ♥ LT Gadis Senjakala ♥
Ade lagi...yang nak autopublish tengah-tengah malam ni gak...
Sama-sama kita tunggu diorang..

Bahan-bahan:

300 gram biskut marie, dipatah 4
125 gram mentega
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan VICO
1 1/2 camca besar penuh serbuk koko
1/3 cawan susu HL (saya tukar air dan vanilla ye Che Mat~~)

Cara Menderhaka: Hahaha~ :D

Satukan semua bahan2 diatas kecuali biskut marie dan mentega, dalam kuali, kacau dengan garpu hingga semua sebati.
Kemudian, masukkan mentega dan pasang api pada kadar sederhana.
Kacau tanpa henti bancuhan tadi hingga pekat. Masukkan biskut marie, gaul rata-rata sehingga kesemua bahagian biskut tersalut dengan bancuhan. Matikan api.
Tuang dalam loyang bulat yang telah dialas dengan plastik (ni jek yang ada...takde plastik cling tu Che Mat~ Huhu~), tekan adunan tadi padat2 dan biar hingga hilang wap panas. Simpan dalam peti sejuk 1 jam atau hingga boleh dipotong. Hidangkan.

Hurm...menjadi jugak, alhamdulillah...mood awal-awal entry tadi gembira...sekarang tak bape nak gembira...sebab lalat la...hurm..sabar je la...lepas ni mungkin entry macam takde mood je...

Ceq kata: Kek Batik ni diminati ramai!





Thursday, February 24, 2011

Megi Goreng Untuk Orang Alergik


Malam ni tadi kelaparan yang teramat sangat. Malam ni tu maksudnya petang tadi, ok? Baru sempat nak update ni...ade meeting lak tadi...Huhuhu.

Saya dan osmet yang kelaparan tak tahu nak masak ape. Nak masak ayam? Tak boleh, osmet itu alergik ayam dah sekarang. Pizza Telur Berkeju pun dah takleh nak makan. Sian sangat kat dia. Huhu.

Jadi...saya pun apa lagi, "megi goreng nak?"

Hoho~ boleh aje~


Bahan-bahan: (untuk 3 orang makan)

3 bungkus megi (tak kisah jenama apa, tapi osmet saya beli maggi la pulok)
1 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
2 biji cili padi (nak pedas lagi, tambah lagi~)
sedikit sayur kobis
sedikit kicap
sedikit minyak, ok?

Cara-cara membuatnya:

Rebus megi sampai lembut tanpa dicampur dengan perencah, jangan bagi kembang sangat. Tus dan ketepikan.
Then, amek 2 perencah megi tadi dan bancuh dengan sedikit air. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang dan cili padi. Bila da naik bau, masukkan perencah yang dah dibancuh.
Agak-agak dah naik bau jugak, masukkan lak sayur kobis. Gaul rata-rata ek.
Then masukkan megi yang direbus tadi.
Gaul-gaul-gaul lagik~
Masukkan kicap~ mmmm...sedap-sedap!
Bila dah bergaul mesra semuanya, bolehlah tutup api, ok?
Dah boleh makan!

Saya tak letak garam, sebab dah cukup masin perencah tu tau! Then, kalo suka, masukkan ayam dan telur, osmet saya kan alergik! Jadi takleh nak masukkan...hehehe.

Nak campur serbuk oregano sebelum makan? Boleh aje~ ;)





Tuesday, February 22, 2011

Re-Post: Sup Ayam Untuk Orang Demam (JE~!)


Disebabkan orang tu demam, maka tengahari tadi kita makan sup ayam je ye. Nak tau resepi jugak ke?

Okie, okie~


Bahan-bahan:

Ayam (gerenti la ayam, da nama sup ayam~ potong ikut suka ye~)
separuh lobak (pun potong ikut suka)
1 biji kentang (pun potong ikut suka)
3 biji cili padi (nak pedas lagi, tambah la lagi~)
2 biji bawang putih (dihiris)
2 biji bawang merah (dihiris)
2 cm halia (dihiris)
sedikit bunga cengkih
sedikit jintan manis
sedikit jintan putih
sedikit bunga lawang
sedikit garam
sedikit serbuk lada sulah
sedikit perahan limau nipis

Cara-cara membuatnya:

Ni, mak saya ajar. Rebus ayam bersama kentang dan lobak. Bila da mendidih tu masukkan serbuk lada sulah dan garam.

Kat kuali lain, panaskan minyak, tumis rempah ratus (geng-geng cengkih la~). Lepas tu goreng bawang merah, bawang putih, halia dan cili padi. Bagi sampai naik bau ye~

Kemudian, tutup api. Tuang ke dalam rebusan ayam tadi. Gaul, gaul, gaul~ Reneh sup selama beberapa minit, tambah garam kalau perlu ye~ Perahan limau tu jangan lupa pulak~

Ha...da siap untuk orang yang demam! Sembuh la cepat, sembuh la cepat~

Ceq kata: Syafiq Ridhwan sangat suka sup ini. :p





Re-Post: Pizza Telur Berkeju



Hari tu lagi nak masukkan, tapi was-was sebab gambar tak clear. Guna handphone je masa tu, kamera compact habis bateri lak. Tapi, takpe lah. Masukkan je. Yang penting nak kongsi resepi tu sebab sedap sangat! :D

Ok...jom kita namakan makanan ni Pizza Telur Berkeju (buruknya nama! Ada cadangan lain? Hahaha~)

Bahan-bahan:
2 biji telur
1/2 biji buah tomato (dibuang biji dan dhiris kecik-kecik)
2 batang sosej (dihiris bulat-bulat)
sekeping cheese (KRAFT je saya guna) - hiris jugak
sedikit oregano
sedikit serbuk lada hitam

Cara nak buat:
Mula-mula pecahkan telur, ala macam biasa la... Kacau dalam mangkuk kecik tu dengan garpu ke sudu ke, tak kisah lah ye. Then, campurkan sosej yang dah dihiris tadi.

Panaskan minyak dalam kuali, kemudian masukkan telur bercampur sosej. Bagi separuh masak, taburkan hirisan tomato. Bagi masak sikit, balikkan ye~ Tunggulah dengan sabar...haha~ Api tu jangan besar sangat, kang hangus lak!

Kemudian, balikkan semula bila rasa da bercantum bahagian yang bertomato dan bersosej tu tadi. Taburkan kepingan cheese yang da dihiris tu jugak.

Lepas tu taburkan (taburkan ke?) serbuk lada hitam dan oregano secukup rasa...saya tak letak garam pun, sebab cheese dengan sosej da cukup masin.

Dah siap! Sedap~~~

Ceq kata: Che Mat Gebu datang terjah SSS dot com sebab pizza ini. :p





Sunday, February 20, 2011

Re-Post: HOT! Spaghetti Tomyam~


Hampir terlupa pulak nak post entry ni!

Pasal makan...makan lagi! :p

Malam ni tadi makan makanan special lagi~ Hehehe...

Ni dia...


Hot Spaghetti Tomyam

Nape hot? Sebab memang hot! Semua Cik Wani punya pasal! Dia pi tambah lagi 2 biji cili padi tu sampai takleh nak hirup dah sup tomyam! (Haha~ Cik Wani dipersalahkan!) Kesian Kak Azila... Kesian Cik Wani... Kesian saya jugak... Semua jadi hot lepas makan~ Maaf ye semua... Huhuhu...

Tapi, memang sedap!

Apa? Macam mana nak buat?

Buat macam biasa... Haha~ Kejam betul!

Masak lah tomyam macam biasa, saya buat ni tomyam ayam. Kalau cik puan dan enchek tuan semua suka, boleh la buat tomyam seafood ke, tomyam daging ke, yang penting elakkan campur...kan Rasulullah tak galakkan campur makanan laut dan darat dalam satu hidangan. :)


Nak makan, tuang je kuah tomyam ke atas spaghetti...sedap oooo~~ Cik Puan Nabila jeles tak?

Admin: Hari tu kat Sarawak, guna Angel Hair untuk Laksa Sarawak. Pun sedap gak!





Re-Post: Ayam Masak Kunyit Berkacang


Lewatnye nak update benda ni, sebenarnya nak update tengahari tadi, tapi lepas entri last tengahari tadi bizi memanjang sampai ke malam ni. Jadi, malam ni je lah entri ni boleh keluar.

Macam dah lambat, tapi resepi bila-bila pun boleh kongsi kan? Hehehe... Nak kongsi lauk tengahari tadi.


Ayam Masak Kunyit Berkacang

Bahan-bahan:
Ayam (dipotong ikut suka)
Kentang (dipotong ikut suka)
4 biji bawang putih
7 biji bawang merah
2 cm halia
Cili kering (ikut nak pedas mana)
2 tangkai serai
serbuk ketumbar (1 sudu besar ketumbar lagi baik)
serbuk jintan putih (1 sudu besar lagi baik)
serbuk kunyit (2 cm kunyit hidup lagi baik)
air asam jawa
santan
garam secukup rasa
4 sudu kacang kisar

Cara-cara membuatnya:
Mula-mula bawang putih, bawang merah, halia, cili kering, ketumbar, jintan putih, kunyit tu kisar bagi hancur, ni akan jadi bahan tumis.
Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar tu sekali dengan serai. Bila da naik bau, masukkan ayam.
Bila ayam da empuk, masukkan air asam jawa dengan santan, masukkan jugak kentang.
Bila kentang da nak empuk, kuah lak dah nak pekat sikit masukkan kacang kisar.
Jangan lupa masukkan garam secukupnya ya~~
Dah siap untuk dimakan~~~

Eh, macam ungkep berkacang pulak ye~ Hehe...





Re-Post: Pasta Carbonara Siap!



Alhamdulillah... Akhirnya, menjadi jugak nak buat pasta hari ni. Breakfast pasta! :D Semalam kan cakap nak buat satu hari ni...hehehe. Meh, nak kongsi resepi~

Pasta Carbonara

4 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 buku mentega buttercup
1 tin Campbell Mushroom Soup Classic
1 kotak kecil susu segar
3/5 keping cheese KRAFT (yang jenis lain pun leh gak)
sedikit dada ayam (dipotong dadu)
sedikit lada hitam kisar
spaghetti/fettucine/mana-mana jenis pasta

Cara-cara membuatnya:

Amek sikit mentega, letak dalam periuk, then panaskan.
Agak-agak dah cair dan naik bau, masukkan bawang putih tadi. Goreng sampai kuning baru masukkan ayam. Bila da masak, angkat. Tutup api ye.
Lepas tu, masukkan Campbell Mushroom Soup Classic ke dalam periuk tadi, masukkan gak 1 tin air (guna tin sup campbell tu). Bukak balik api ye.
Kacau sampai hancur & tak ketul-ketul da~
Then masukkan cheese KRAFT.
Bila da cair, masukkan susu, gula 1 sudu dan sedikit garam.
Lepas tu masukkan lak ayam tadi tu... dan lada hitam.
Da masak~~~

Ops, pasta lak?

Pasta, wat cam kat sini ye.

Da masak tu, tuang sos/kuah ni atas pasta...tabur daun parsley kalau suke~

Nyum2~

Admin: Saya tak letak ayam pun...huhu





Re-Post: Wedges Bukan KFC Punya


Hari ni seperti biasa 'bekerja' kat rumah (ouh, bila la nak buat projek master ni???). Nak kongsi kesedapan kentang wedges yang baru siap tadi. Sebelum ni pun da selalu buat, mak dan adik bongsu serta kak ya si sepupu yang da gemok la suka makan. Bagi memenuhi kehendak mereka, satu resepi baru dicipta lagi. :D

Ok~ mula-mula kentang direbus lepas dipotong macam wedges tu...yang barunya hari ni, saya rebus dengan limau nipis sekali...letak jugak tomato...hoh. Memang pelik!

Sambil-sambil tu, sediakan adunan tepung, saya guna tepung gandum. Campur dengan sedikit serbuk lada hitam, serbuk oregano dan sedikit garam. Bagi jadi adunan dengan mencampur air (macam nak buat cucur gitu~)

Kentang yang da siap direbus (tak perlu bagi empuk sangat) tadi ditus dan masukkan ke dalam adunan tepung. Panaskan minyak, kemudian goreng sampai keemasan~

Tadaaa~ (tadaaa aje-aje..) Da siap~


Makan panas-panas ye~ :)






Re-Post: Ayam Pedas Masam Manis BerCik Epal~



Ouh! Hampir terlupa nak upload tadi~

Upload ape?

Lauk makan malam...:p

Lauk ape?

Lauk suke-suki buat...:D

Haa? Camne tu?

Camni...lauk hasil gabungan kuah kacang semalam yang tak habis tu dengan asam pedas semalam jugak, tinggal masukkan ayam jek...dah mendidih, lempar jek epal hijau yang da dipotong...bagi masam-masam epal gitu~

Nak tengok hasilnya?

.

.

.

.

.

.

.

Tadaaa~~~~~


Eh, mana ada saya masukkan Cik Epal...saja ja tu~ Hehehe.. (buat loghat kedah sikit)





Re-Post: Kek Gula Hangus SEDAP


Tinggal ciput jek~ wuwuwu~

Semalam housemate saya mengidam~ Apa?? Mengidam hanya untuk orang mengandung?? Eh, betul la...memang housemate saya mengandung pun~ da 7 bulan lebih~ hehe..

Resepi yang dapat kat mana ek? Lupa pulak..hehe. Promote mentega jap~

Semalam dia nak makan kek gula hangus~ Beberapa hari sebelum ni, kitorang cari resepi kat internet, dapat la satu resepi tu~ maka sambil-sambil saya membuat lempeng telur cicah kuah kacang (kari yang diubahsuai) untuk minum petang, dia dan seorang lagi housemate gi beli barang-barang untuk buat kek gula hangus tu~

Kuah kacang dengan lempeng telur

Lepas maghrib, kitorang pun memulakan operasi~ tolong pukul telur sampai kembang, tolong cairkan gula...housemate yang mengidam tu pulak cumil jek asyik bertanya, da kembang ke? da cair belum? Bila da cair tu, kena gaulkan air gula dengan mentega dan tunggu sejuk. Dia tanya lagi, da sejuk belum? "Dah la ek..." Hehe..tak sabar-sabar~

Tolong cairkan gula lepas hangus

Tolong pukul telur sampai kembang

Bila da sejuk tu kena satukan dengan adunan telur, dan perap lagi 3 jam. Ho..lama tu nak tunggu, kesian ibu mengandung~ Ekeke.. Dalam pukul 10 gitu, oven pun dipanaskan. Then, adunan kek dibakar...kena tunggu lagi sejam! Heh~ Takpe, beliau sabar menunggu...kagum sungguh!

Setelah dicampur dengan adunan telur sebelum diperap~

Then, nak dekat jam 11 malam, kek siap! Sedap gak! Ibu mengandung gumbira, kami seronok~ lepas ni boleh la buat kek lapis pulak! :D







Saturday, February 19, 2011

Kek Lapis Sarawak Bakal Berpindah


Salam readers,

Di sini saya ingin memaklumkan bahawa Kek Lapis Sarawak akan berpindah wajah menjadi Selera Sakura, di mana saya akan memuatkan sajian-sajian yang pernah saya masak ke dalam blog ini. Maka, blog ini bukan lagi khas untuk Kek Lapis Sarawak sahaja, tetapi turut memuatkan resepi-resepi lain yang pernah diderhaka (word Che Mat)~ Haha! Tak best betul cakap dengan penuh skema, kan? :D

Okie~ harap semua pemollow blog maklum akan hal ni, insya'Allah saya akan cuba jejak balik juga nanti untuk memberitahu pertukaran ni. URL turut akan bertukar sedikit masa lagi.

Harap maklum ye~ ;)






Monday, February 14, 2011

Kek ... Erm...

Saya dah terlalu lama tak update kat sini. Minta maaf sangat-sangat. Tadi tengok follower bertambah. Rupa-rupanya Che Mat yang follow. Malunya lah saya sebab blog ni dah lama sangat tak update. Hari tu pun Kak Yatie yang follow. Adoh...sangat segan...

Takpe, tunggu nak dekat raya baru update banyak-banyak sikit. Lagipun, tak best la cilok resipi orang lain paste kat sini walaupun letak backlink. Huhu...

Okie..insya'Allah saya akan update nanti-nanti ye... :)






Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.