Friday, March 04, 2011

Labu Air Bersos Carbonara dan...

بسم الله الرحمن الرحيم


Dinner tadi, mula-mula nak makan luar sebab tinggal berdua je, osmets yang lain suma da takde da. Eh, maksud ceq depa semua ada yang da balik kampung, ada yang tak balik sini lagi, ada yang berprogram...bla, bla, bla...

Tapi kensel sebab kat rumah ada lauk...macam sayang pulak kalau nak keluar makan. Memang da petang sangat tadi, Aunty Jenny pulak kurang sihat, maka ceq pun memulakan aktiviti memasak...muahahah~ Tak buat ayam hari ni sebab da lambat sangat, nak tunggu ayam keluar dari freezer tu kang kebulur la pulak...(hiperbola saje~ :p)

Bila potong-potong sayur, kacau-kacau telur, tiba-tiba...erk! Bawang merah takda ma...-_-" Maka ceq pun pikiq-pikiq...*plink*


Okie...ape yang menyelerakan ni? Hurm...labu air bersos carbonara dengan telur goreng berkentang...tak special sangat, ye...makanan orang bujang katakan...eh, orang dara...:p Jom tengok resepi...

Saiz: 2 orang

Labu Air Bersos Carbonara ni, erm...rasanya tak pernah dibuat orang...saya derhakakan kuah sos carbonara untuk dijadikan resepi ni. Hahaha~

Bahan-bahan:

1/4 sayur labu air (dipotong ikut suka ye...)
1 ulas bawang putih (dicincang)
1 sudu makan susu pekat manis (dicampur sedikit air)
1 sudu makan sos cili
2 sudu makan mentega (Buttercup)
1 keping keju (KRAFT)
sedikit garam
sedikit serbuk lada hitam
sedikit serbuk oregano
sedikit air

Cara-cara membuatnya:

Panaskan periuk, dan masukkan mentega.
Bila da cair, masukkan bawang putih.
Bila da naik bau, masukkan sayur labu air. Gaul-gaul, then masukkan sedikit air. Tak perlu banyak sangat air tu...cukup-cukup hampir tenggelam je...
Lepas tu bagi mendidih, masukkan lak susu yang da dicampur air.
Jangan lupa masukkan gak sos cili tu~ (kalau nak letak sos tomato pun boleh~)
Then masukkan keju ye~
Gaul rata-rata sampai semua sebati baru masukkan garam, serbuk lada hitam dan serbuk oregano.
Agak-agak sayur labu da masak, tutup api.


Telur Goreng Berkentang ni pulak hasil derhaka daripada resepi Pizza Telur Berkeju. Hehehe...

Bahan-bahan:

2 biji telur ayam (dikacau dengan sudu)
1 biji kentang (dipotong dadu dan direbus hingga empuk)
1 keping keju (KRAFT)
sedikit serbuk lada hitam
sedikit serbuk oregano
sedikit minyak masak

Cara-cara membuatnya:

Panaskan minyak di dalam kuali.
Masukkan telur yang dikacau tadi.
Then bila bahagian dasar telur macam da bercantum, taburkan kentang ye~
Lepas tu bagi semua kentang lekat dengan telur baru kaup balikkan telur tu dengan berhati-hati.
Agak-agak da masak bahagian berkentang tu, balikkan semula.
Taburkan keju kat atas bahagian berkentang.
Tabur jugak serbuk oregano dan serbuk lada hitam.
Dah siap~

Erm...biasa jek...tak hebat macam Abang Ady...dia anak murid baru Che Mat! :p

Ceq kata: Aunty Jenny makan bertambah-tambah. :D





1 comments:

bersama kak Es said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

uikkk..carbonara lagik??

tak pening ke carbonara layan dengan labu air..
hahaha

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.