Thursday, May 05, 2011

Ayam Masak Carrot

بسم الله الرحمن الرحيم


Hurmmm...malam ni housemate keluar, jadi masak untuk diri sendiri je. Takpe, bolehlah derhaka lebih-lebih sikit kan. Bukak peti ais, tengok ade carrot dengan jagung tu. Mulanya nak buat masak biasa je, last-last sambil potong bawang tu terpikir pulak...hehehehe. Ape kata...jadikan carrot tu sebagai kuah. Jadi, jom lerr tengok resepi ni...


Saiz: 2 orang

Bahan-bahan:

Ayam
1 biji carrot saiz sederhana (dikisar)
1 batang jagung (dihiris bulat-bulat)
7 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 sudu besar sos cili
Minyak untuk memasak
Garam secukup rasa

Bahan untuk dikisar:

1/2 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
8 tangkai cili kering

Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bunga cengkih dan bunga lawang. Tumiskan bahan yang dikisar hingga naik bau.
  2. Masukkan ayam dan gaul rata. Kemudian masukkan puree carrot dan gaul lagi. Tutup kuali dan biar dalam api sederhana selama 20 minit atau sehingga ayam masak.
  3. Masukkan hirisan jagung, sos cili dan garam secukup rasa. Tambah air jika mahu.
  4. Bila da masak, bolehlah dihidangkan.

Ceq kata: Rindu dengan nasi carrot.





2 comments:

bersama kak Es said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

mak aiiii..banyak nye bunga cengkih

makan sorang byk itu.
ishhh..budak perut kecik nih~ bak sini sikit :D

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

wahh menarik!

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.