Telur Masak Masam Manis... Bukan Pengantin Punya!


Bukan pengantin punya??? Aha...bukan, bukan. Hahaha... Pak Cik Mat je yang selalu buat telur pengantin. Ni telur mata... Pecah punya... Jom tengok resepi~

Bahan-bahan:
4 biji telur (digoreng telur mata kerbau)
1/2 biji epal merah (dipotong dadu)
1 biji kentang (dipotong dadu)
3 kuntum bunga cengkih
2 sudu besar sos cili
sedikit garam
1 sudu gula

Bahan kisar:
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 tangkai cili merah
1/2 biji tomato

Cara-cara membuatnya:
  1. Tumis bunga cengkih dan bahan kisar hingga naik bau.
  2. Masukkan kentang, bagi kentang empuk sedikit, masukkan epal. Masukkan jugak sos cili dan gaul rata.
  3. Masukkan gula dan garam secukupnya.
  4. Masukkan pulak telur mata kerbau yang da siap digoreng tadi.
  5. Tak perlu lama, cukup sekadar bagi kuah dia meresap. Rasa, kalau ok boleh tutup api.

Suka buat macam ni, kesian Cik Epal, asyik kena masak ajeee.

Ceq kata: Kalo ade nenas, boleh gak bubuh nenas kannnn...
Sunah Sakura

| JDT Blogger | UTM PhD Student | Part Time Baker @ Selera Sakura | Email: siti_hasunah@yahoo.com

1 Comments

Previous Post Next Post