Saturday, July 02, 2011

Fettucine Alfredo Portobello... 31-7 Birthday Giveaway!


Maaf ye, kalo ade yang da muak tengok saya buat pasta ajeee... Saya gila pasta, jadi takleh nak buat ape da la kalo asyik mempasta ajeee... Kali ni saya try sos yang berbeza pulak. Tapi saya guna yang dalam tin tu, instant punya. Saja nak rasa yang lain dari biasa... Lagipun sorang je kat rumah, bolehlah buat sesuka hati. Jom tengok cane saya buat. Sebelum tu meh jenguk rumah sebelah, ada GA. Klik banner kat bawah untuk jenguk.


Saiz: 1 orang

Bahan-bahan:

1 genggam fettucine (disediakan macam NI)
1 batang sosej (dibelah dua dan dihiris)
1 sudu mentega
3 sudu sos Alfredo Portobello (Campbells')
1 keping keju (Cheesedale)
sedikit serbuk oregano
sedikit serbuk daun parsley

Ini amek dari MamaFami

Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan kuali, masukkan mentega. Masukkan jugak sosej dan goreng bagi sosej masak sikit.
  2. Masukkan sos Alfredo Portobello dan gaul bagi sebati.
  3. Masukkan lak keju (kalau taknak masukkan pun takpe sebab dalam sos ni sendiri dah ada) dan gaul rata baru masukkan serbuk oregano sikit.
  4. Masukkan fettucine. Gaul kesemuanya sampai bercampur. Then matikan api.
  5. Siap untuk dimakan, taburkan serbuk daun parsley.

Ni versi pekat dan creamy... Saya tak tambah garam sebab sosej, mentega dan keju da cukup masin. Rasanya boleh tahan beb!

Ceq kata: Kalo buat fettucine gaya ni mesti kak Ajan suka sebab sos dia meresap ke dalam fettucine berbanding cara biasa yang asing-asingkan sos.




2 comments:

bersama kak Es said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

akak pun suka pasta.
sos alfredo tu belum pernah cuba lagi masih sedap dengan carbonara prego

MamaFaMi said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

Lapor ler perut tengok pasta dik Sunah ni....

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.