Saturday, August 13, 2011

Juadah Berbuka Puasa... Fusion Style?


Sebenarnya, da malas nak ulang tayang benda ni, tapi disebabkan ia berbeza sikit dari yang sebelum-sebelum ni, maka saya up jugaklah entri ni ye... Nampak beza dia, sos carbonara da jadi merah. Kang ada yang datang komen kata resepi tak valid pulak... =.= Tak kisah lah, jom tengok resepi dia ye.

Angel Hair Carbonara dengan Sos Cili

Bahan-bahannya:

3 ulas bawang putih (dicincang halus)
3 sudu besar mentega/marjerin
1 tin Campbell Mushroom Soup Classic
1 cawan susu segar
3 keping cheese
dada ayam didadu
3 sudu makan sos cili
1 sudu gula
sedikit garam
Angel hair (sediakan macam kat SINI)
serbuk daun parsley
serbuk lada hitam
serbuk oregano

Cara-cara membuatnya:

  1. Amek sikit mentega, letak dalam periuk, then panaskan.
  2. Agak-agak dah cair dan naik bau, masukkan bawang putih tadi. Goreng sampai kuning baru masukkan ayam. Bila da masak, angkat. Tutup api ye.
  3. Lepas tu, masukkan Campbell Mushroom Soup Classic ke dalam periuk tadi, masukkan gak 1 tin air (guna tin sup campbell tu). Bukak balik api ye.
  4. Kacau sampai hancur & tak ketul-ketul da~
  5. Then masukkan cheese.
  6. Bila da cair, masukkan susu sejat, gula 1 sudu dan sedikit garam.
  7. Lepas tu masukkan lak ayam yang dah digoreng awal tadi tu...
  8. Masukkan jugak sos cili dan gaul bagi rata (boleh tambah lagi ikut suka). Da masak~~~

Masa nak hidang, tuang sos atas angel hair, taburkan serbuk daun parsley~

Ceq kata: Yang ni kesukaan kak Ila, setiap kali buat carbonara, dia gerenti tambah sos cili pada sos putih. So yang ni versi da ditambah sos.



1 comments:

Iffah Afeefah said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

okey la

sbb carbonara bese tak pedas

kang muak lak mkn kn

Geng-geng Chef Tak Jadik!

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kentang (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan bilis (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.