Monday, August 29, 2011

Kek Lapis Buah... Rajin Pulak Nak Buat...


Rajin??? Mana ada rajinnn... Ni ada kawan mintak tolong buatkan. Kalau tak, mana ada rajin nak buat. Sebab family takde yang suka sangat kek buah, kecuali my bapak. Nanti kalo buat, ade tu simpan dalam peti ais sampai raya tahun depan pulak. Hahaha~ Okeh, jom tengok resepi ni ye.

Bahan-bahan:

10 biji telur ayam
2 gelas gula
2 sudu teh esen vanilla
1 bungkus ceri merah dipotong 4 segi
1 bungkus ceri hijau dipotong 4 segi
16 oz mentega
3 gelas tepung gandum
300 gram kismis hitam
300 gram kismis kuning
1 tin susu manis

Cara-cara membuatnya:

  1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
  2. Masukkan telur satu per satu. Gaul sebati.
  3. Masukkan susu, tepung dan vanilla, kacau hingga rata.
  4. Bahagi adunan kepada 2 bahagian - 1) Masukkan buah-buahan (digaul dengan sedikit tepung). 2) Biar warna asal.
  5. Gris loyang dengan mentega dan alas dengan baking paper. Bakar selapis adunan warna asal dengan api atas dan bawah.
  6. Bila da masak, bakas pula selapis adunan buah-buahan. Ulang sampai habis.

Ceq guna 6 sudu makan, suhu 175 C.




4 comments:

JIJI YU said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

buatkan untuk aku sekali

Sunah Sakura said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

@JIJI YU

erkkkk! ko nak ke???

Anonymous said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

Salam,sukatan gelas yg camne tu kak,cawan metrik ke?maaf kak saya bru je nk blajar2 wat kek..

Sunah Sakura said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

@Anonymous

salam...erm..kalau guna mug saiz yang biasa tu pun ok...

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.