Menu

Kek Lapis Tikar Mengkuang... Tak Boleh Duduk Atas Tikar Ni...


Sebenarnya da penat sangat nak up entri ni. Tapi paksa diri jugak untuk update. Takot kang kalau tangguh-tangguh lama-lama jadi malas nak update dah... T_T So, ni kek yang ceq buat hari last Ramadhan. Selalunya yang kene ada inti ni memang buat last minute...Sebabbbbb, nanti kalau rasa malas, tak payah buat. Hahaha~ Kejiiiii~ Meh la kita tengok resepi eks~

Bahan inti:

A

10 oz mentega
2 sudu makan susu pekat manis

B

12 biji kuning telur (sejukkan)
4 biji putih telur
5 oz gula halus
6 oz tepung Hong Kong
2 oz air sejuk
1 sudu makan coklat paste
1 sudu teh esen strawberry
1 sudu makan pewarna merah

Cara-cara membuatnya:

Pukul bahan B hingga pekat. Pukul bahan A berasingan hingga putih, kemudian masukkan ke dalam bahan B dan kacau hingga rata. Kemudian bahagikan kepada dua bahagian, satu letak coklat paste, lagi satu letak esen strawberry dengan pewarna merah. Sediakan acuan nipis 8" x 8" x 1", kemudian bakar berlapis-lapis hingga habis. Bila da masak, potong 1 inci setiap satu.

Bahan lapisan atas dan bawah:

A

10 oz mentega
2 sudu makan susu pekat manis

B

12 biji kuning telur (sejukkan)
4 biji putih telur
6 oz tepung Hong Kong
2 oz air sejuk
5 oz gula halus
1 sudu makan ovallate
1/2 sudu teh VX2*
1 sudu teh benzoat*

*ceq tak guna yang ni sebab tak tau nak carik kat mana...

Cara-cara membuatnya:

Pukul semua bahan B hingga pekat. Pukul bahan A berasingan, kemudian campur kedua-dua adunan dan kacau rata. Bahagikan kepada dua.

Bakar bahagian bawah selapis-selapis hingga habis. Kemudian, susun inti tadi, satu menegak dan satu dibaringkan. Buatlah begitu hingga habis. Kemudian lapis lagi bahagian atas hingga habis.

Gunakan jem untuk menyusun kuih. Jem ni fungsinya macam pelekat.

Pssst, ada satu lagi kek... Tu esok eks ceq up kan entri dia...

No comments:

Author

authorHello, this food blog belongs to Sunah Sakura. I'm very fond of food. Nice food must be shared with others.
Learn More →



Blog Stats