Tuesday, August 30, 2011

Kek Lapis Tikar Mengkuang... Tak Boleh Duduk Atas Tikar Ni...


Sebenarnya da penat sangat nak up entri ni. Tapi paksa diri jugak untuk update. Takot kang kalau tangguh-tangguh lama-lama jadi malas nak update dah... T_T So, ni kek yang ceq buat hari last Ramadhan. Selalunya yang kene ada inti ni memang buat last minute...Sebabbbbb, nanti kalau rasa malas, tak payah buat. Hahaha~ Kejiiiii~ Meh la kita tengok resepi eks~

Bahan inti:

A

10 oz mentega
2 sudu makan susu pekat manis

B

12 biji kuning telur (sejukkan)
4 biji putih telur
5 oz gula halus
6 oz tepung Hong Kong
2 oz air sejuk
1 sudu makan coklat paste
1 sudu teh esen strawberry
1 sudu makan pewarna merah

Cara-cara membuatnya:

Pukul bahan B hingga pekat. Pukul bahan A berasingan hingga putih, kemudian masukkan ke dalam bahan B dan kacau hingga rata. Kemudian bahagikan kepada dua bahagian, satu letak coklat paste, lagi satu letak esen strawberry dengan pewarna merah. Sediakan acuan nipis 8" x 8" x 1", kemudian bakar berlapis-lapis hingga habis. Bila da masak, potong 1 inci setiap satu.

Bahan lapisan atas dan bawah:

A

10 oz mentega
2 sudu makan susu pekat manis

B

12 biji kuning telur (sejukkan)
4 biji putih telur
6 oz tepung Hong Kong
2 oz air sejuk
5 oz gula halus
1 sudu makan ovallate
1/2 sudu teh VX2*
1 sudu teh benzoat*

*ceq tak guna yang ni sebab tak tau nak carik kat mana...

Cara-cara membuatnya:

Pukul semua bahan B hingga pekat. Pukul bahan A berasingan, kemudian campur kedua-dua adunan dan kacau rata. Bahagikan kepada dua.

Bakar bahagian bawah selapis-selapis hingga habis. Kemudian, susun inti tadi, satu menegak dan satu dibaringkan. Buatlah begitu hingga habis. Kemudian lapis lagi bahagian atas hingga habis.

Gunakan jem untuk menyusun kuih. Jem ni fungsinya macam pelekat.

Pssst, ada satu lagi kek... Tu esok eks ceq up kan entri dia...




0 comments:

Geng-geng Chef Tak Jadik!

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kentang (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan bilis (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.