Menu

Moist Chocolate Cake


Tempahan dari housemate untuk open house. Resepi asal dari Pak Cik Mat kat SINI. Terima kasih PCM...

BAHAN-BAHANNYA :
1 cawan tepung kek/tepung gandum*
1 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan diayak 3 kali)
1 cawan gula halus (castor sugar)
2 biji telur gred A
125 g mentega
1 camca teh esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko*
1/2 camca teh nescafe*
1/4 cawan gula halus*
1/2 cawan air panas*
1/4 cawan susu cair*(*disatukan hingga menjadi pes coklat)

BAHAN COKLAT GANACHE :
100 g coklat masakkan
50 ml UHT Whipping Cream (boleg ganti dengan susu 100 ml susu cair)
1 camca teh mentega

CARA MEMBUATNYA :

  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin berukuran ( 5 x 8 x 3 ) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak (ceq guna springform 8"). Ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula halus hingga putih. Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung berelang seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul hingga rata dan sebati.
  4. Tuang adunan tadi dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 - 50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache jika suka...
  5. UNTUK GANACHE:- Satukan coklat dan UHT Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas. Cairkan secara double-boiler, bila semua larut, matikan api dan masukkan mentega dan gaul rata. Biarkan suam dan boleh tuang atas kek coklat tadi.

Takleh potong sebab untuk dijual...

14 comments:

Oh Oeya said...

Mai sebuku hik3..
Meriah ceklat! Kecurrr!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahhhhhhhh menariknyer

Sunah Sakura said...

@Oh Oeya

meriah kee..? errr

Sunah Sakura said...

@Lydia Miza(Aidyl Azim)

dah lama tak buat..heheh..

tomatokering :) said...

ya ampunnnnnnnnnnnn sedapnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee .. nakkkkkkkkkk T_T

Sunah Sakura said...

@tomatokering :)

meh la...nak buat lagi sekali lah...heheheh

Oh Oeya said...

Ooo.. nk wat lagi eikk.. xmo post gambar.. post ori kek meh sini ;)

aimie amalina said...

yay!
baru terjwb persoalan sy kat pakcik mat yg x berjwb..hehehehehe..mesti pakcik mat bizi nih..maceh kak sunahhh! =]

Iffah Afeefah said...

Typo y bnyk. Yuuu

Sunah Sakura said...

@Iffah Afeefah

aiyakkk...sebab kopipes aje dari pcm..huhuhu..lepas tu kalo perasan entri ni macam ringkas semacam..so paham2la perasaan masa menaip tu macam mana..hahahaha... grrrr

Suhaili Sarif said...

gulp!!! telan air liur

Cik Eka said...

ermmm dapnyerrr akak..suka suka nak try nanti.hehehe

aDisH.sHidA said...

memang sedaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap sangat2

solomolo said...

wah....
nak rasa jugak !!!~

Author

authorHello, this food blog belongs to Sunah Sakura. I'm very fond of food. Nice food must be shared with others.
Learn More →



Blog Stats