Moist Chocolate Cake with White Chocolate Ganache... Sempena Deepavali?


Hahaha~ Bila Pak Cik Mat sebut semalam dalam jam hampir 4 pagi tu, terdetik jugak kat hati saya - ha'ah lah...macam beras warna-warni untuk sambut Deepavali tu. Hahaha~ Ye lahhhhh...ape pun boleh~ Ni sama je ngan kek coklat moist yang lepas tu. Cuma ganache dia saya guna white chocolate. Sebab kat JJ da takde dark chocolate masa beli tu. Meh tengok ye resepi dia~

BAHAN-BAHANNYA :
1 cawan tepung kek/tepung gandum*
1 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan diayak 3 kali)
1 cawan gula halus (castor sugar)
2 biji telur gred A
125 g mentega
1 camca teh esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko*
1/2 camca teh nescafe*
1/4 cawan gula halus*
1/2 cawan air panas*
1/4 cawan susu cair*(*disatukan hingga menjadi pes coklat)
100 gram white chocolate
serbuk manik urai berwarna-warni

CARA MEMBUATNYA :

  1. Panaskan oven pada suhu 175 C. Lenser tin segiempat sama berukuran 7 X 7 inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula halus hingga putih. Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung berelang seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul hingga rata dan sebati.
  4. Tuang adunan tadi dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 - 50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan white chocolate ganache jika suka...
  5. UNTUK GANACHE:- Masukkan pwhite chocolate yang telah dipatah-patahkan dalam mangkuk tahan panas. Cairkan secara double-boiler dengan api perlahan, bila semua larut, matikan api. Biarkan suam dan boleh sapu atas kek coklat tadi dan taburkan manik urai berwarna-warni.

Rasanya sangat sedap......... T_______T
Sunah Sakura

| JDT Blogger | UTM PhD Student | Part Time Baker @ Selera Sakura | Email: siti_hasunah@yahoo.com

1 Comments

Previous Post Next Post