Sunday, October 09, 2011

Nasi Goreng Oregano... Aci Tak?


Amacam, boleh ke letak tajuk tu? Sebab tak tau nak letak nama apa. Hahaha. Ohhh, nampak tak ada fries bertepek kat atas nasi goreng tu? Jangan tertipu okehhh, itu bukan kentang goreng, tapi keledek goreng. Rasanya sangat sedap, ada rasa manis-manis gitu. Bukan saya yang buat, tapi beli kat Uncle Bob semalam. Tujuan dia hanya sebagai penghias aje sebab malas nak carik benda lain buat penghias. Ok lerr... Meh tengok resepi.

Bahan-bahan:

Nasi putih
1 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 tangkai cili merah*
sedikit ikan bilis*
sedikit garam*(bahan bertanda * ditumbuk sampai lumat)
1 batang sosej (dibelah 4 dan dihiris)
sedikit kobis Beijing (dipotong ikut suka)
1 sudu kicap
1 biji telur ayam
serbuk oregano
serbuk lada hitam
sedikit minyak untuk memasak

Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang ditumbuk lumat hingga naik bau. Masukkan sosej dan goreng sampai sosej masak, masukkan kicap.
  2. Masukkan nasi dan gaul, kemudian masukkan sayur kobis. Gaul lagi sampai sayur lembut.
  3. Ketepikan nasi ke tepi kuali, masukkan telur ayam yang telah dipukul sedikit.
  4. Bila telur dah kering sedikit, gaulkan bersama nasi tadi.
  5. Masukkan serbuk oregano dan serbuk lada hitam. Gaul lagi hingga nasi masak.
  6. Boleh dihidangkan panas-panas.




1 comments:

Razil Tahir said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

hm~ sedapnyer...
tengok pun dah rasa lapar... T,T

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.