Saturday, December 31, 2011

Spaghetti dalam Sup Sosej


Alhamdulillah.

Pagi tadi masak ni untuk sarapan. Walaupun macam tak berapa sihat sangat, tapi kena bangun juga untuk memasak. Sebab kena makan untuk makan ubat. Salah satu ubat lak kena makan sejam sebelum makan. Jadi da nak dekat sejam tu, baru terfikir nak masak ape. Jadi, drag jugak la masa makan sejam lepas telan ubat tu. Huhuhu. Pagi tadi pun tak bangun jam 4 pagi untuk telan ubat. Da tak tentu masa jadinya. Tak pe lah, saya cuba untuk betulkan balik. Malam tadi makan bubur je, sorang kakak senior belikan. Terima kasih kat dia... 

So, bila bangun pagi ni, rasa lapar lak. Buat la benda yang da biasa buat ni. Meh tengok resepi yang ni.

Bahan-bahan:

3 batang sosej (dihiris bulat-bulat)
1 biji kentang (dipotong kecil)
3 biji bawang merah (dihiris halus)
2 ulas bawang putih (dihiris halus)
2 cm halia (dihiris)
4 tangkai cili padi (dititik)
sedikit sayur kobis (dipotong kecil)
1 sudu perencah sup (dibancuh dengan sedikit air)
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
2 sudu teh ketumbar
1 sudu teh sos tomato (kalau nak) 
sedikit serbuk lada hitam
minyak untuk memasak
air secukupnya
garam dan gula secukupnya
spaghetti secukupnya (direbus macam kat SINI)

Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak. Masukkan bunga cengkih, bunga lawang, jintan putih, jintan manis dan ketumbar. Bila naik bau, tumis bawang putih, bawang merah, halia dan cili padi. Goreng lagi sampai naik bau.
  2. Masukkan sosej. Goreng sekejap, kemudian masukkan perencah sup dan air. Masukkan juga kentang. Kecilkan api, reneh sup selama 20 minit atau hingga kentang empuk.
  3. Masukkan sayur kobis, garam dan gula secukupnya. Kemudian, campurkan sedikit serbuk lada hitam dan sos tomato. Reneh lagi selama 5-10 minit.
  4. Rasa, kalau ok boleh tutup api.
  5. Tuang sup ke atas spaghetti untuk hidangan.




Friday, December 30, 2011

Kek Lapis Tentang Dhia


Cerita Tentang Dhia da habis ye? Disebabkan semua duk cakap pasal cerita tu semalam, masa tengah nak derhaka resepi kek lapis ni, terdetik lak nak letak nama Tentang Dhia pada kek lapis. Dengan sokongan ramai (cehhh, kira Like kat FB, sudah la kan), maka operasi melapis dimulakan malam tadi. Sebenarnya kek ni housemate yang tempah, dia nak bawak balik kampung untuk mak dia. Tanya jugak dia, mak makan masam tak? Dia kata makan je, then dia ada gitau jugak, mak dia tak mo kaler-kaler sangat, so saya pilih kaler yang simple tapi still menaikkan selera. Bukan kaler darah kambing ye Mek Rebitttt! Jampi-jampi bagai takde gak, baca selawat kasih sayang jeee. Erk! Panjang pulak bebel. Meh kita semak resepi ye~

Bahan-Bahan:

10 biji telur gred A
130 gram gula kastor
500 gram mentega
1 sudu besar ovalette
300 gram susu pekat manis
50 gram jem raspberry
270 gram tepung Hong Kong
100 gram Horlicks
1 sudu teh perisa vanilla
1 sudu besar air sejuk
pewarna oren dan kuning
chip coklat secukupnya

Cara-cara membuatnya:

  1. Pukul mentega, gula dan ovalette hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji, pukul lagi hingga kembang dan pekat.
  2. Kemudian, masukkan susu manis, vanilla dan jem lalu terus pukul dengan kelajuan yang paling rendah sekadar untuk meratakan bahannya.
  3. Sesudah itu, masukkan tepung Hong Kong dan horlicks lalu pukul lagi (dengan kelajuan yang rendah) atau dikacau rata-rata hingga sebati. Masukkan air sejuk dan kacau rata.
  4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan warnakan dengan warna oren dan kuning.
  5. Alaskan loyang 8" x 8" dengan baking paper dan sapukan mentega pada dasar dan keliling loyang.
  6. Ambil 2 senduk penuh adunan oren dan bakar dalam suhu kira-kira 175-200 darjah Celsius (dengan api atas dan bawah). Bila sudah masak, ambil pula 2 senduk penuh adunan kuning, taburkan chip coklat pada lapisan kuning dan bakar lagi macam lapisan oren tadi (dengan api atas sahaja).
  7. Buat berlapis-lapis hingga habis.


Kek ni sangat lembut dan sedap. Selamat mencuba~ :)




Thursday, December 22, 2011

Sedap Sup... Berbaloi-baloi~~~


Alhamdulillah.

Tengahari tadi gi makan kat luar. Kali kedua gi restoran ni. Semalam kali pertama. Sedap Sup. Tu nama restorannya. Bangunan kaler merah gelap nak dekat maroon kat Taman Universiti, Skudai. Letaknya kat deretan kedai bertentangan dengan restoran Pak Ali, restoran yang agak besar jugak lah, dekat-dekat dengan Bank Rakyat Taman Universiti.


Restoran ni baru je lagi, ganti restoran Sup Utagha dulu. Masih dengan tema sup, kali ni owner dia bawak tema sup pantai timur katanya. So, supnya jernih sikit. Tu saya pasang telinga la masa dia gitau customer meja sebelah. Hehehe. Kat sini ada macam-macam sebenarnya. Bukan sekadar sup saje. Semalam saya datang sini makan nasi campur, ambil tiga lauk dengan air sekali RM 5.50. Kawan saya kena RM 5.00.


Hari ni saya nak try nasi ayam dia pulak. Tu nasi ayam dia, macam dalam gambar. Sedap sup dia. Harga RM 4.00. Sekali dengan air limau suam sebab saya sakit tekak yang teramat sangat, maka kena RM 5.00. Kawan saya order sup daging macam dalam gambar kat atassss sekaliiii. Sekali dengan nasi putih, sayur sikit dengan sambal belacan RM 5.50.

Murah kannnnnnnnnn??? Harga ni kira ok lah bagi saya untuk sebuah restoran yang agak besar dan suasana dia yang bersih dan kemas. So, ape lagi~ Kalau berminat nak try, boleh la gi restoran Sedap Sup~~~


Kitorang selalu pilih tempat duduk yang dekat dengan poster kat atas ni. :p




Tuesday, December 20, 2011

Cara Mengetahui Kek Yang Mengandungi Arak


Ini saya dapat dari Facebook. Ramai yang share, maka saya share sekali kat sini untuk makluman semua.




Wednesday, December 07, 2011

Puff Sosej Berkeju


Ni minum petang punya entri sebenarnya. Tapi lepas maghrib baru keluar. Petang tadi belek-belek blog Pak Cik Mat, nak try test dia punya Search Box tu, tapi mata ni ternampak pulak label Pastri dan teringat-ingat beberapa keping pastri yang tak digunakan lagi dalam peti ais. So, teringin la nak buat sesuatu dengan benda tu. Belek punya belek ternampak Pak Cik Mat punya Sardine Puff. So saya tanya dia, boleh tukar ke sosej tak inti tu. Pak Cik Mat kata boleh. Maka, saya pun mulakan operasi. Hehehe... Meh tengok resepi dia ye~ Kalo nak tengok cara-cara melipat pastri tu leh jenguk blog Pak Cik Mat kat SANA~

BAHAN INTI :

2 batang sosej
1/2 biji bawang besar, didadu
1 ulas bawang putih, cincang halus
1 hirisan halia, cincang halus
1 camca besar sos tomato
serbuk oregano
serbuk lada hitam

BAHAN LAIN :

4 keping puff pastry "KAWAN" bersaiz 4 inci x 4 inci
1 kuning telur, dikacau sedikit
Keju mozarella secukupnya (atau guna keju chesdale)

CARA MEMBUATNYA :

  1. UNTUK INTI :- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum. Masukkan sos tomato dan tumis hingga garing. Masukkan sosej. Kacau rata. Akhir sekali masukkan serbuk oregano dan serbuk lada hitam, kacau rata dan matikan api. Sejukkan.
  2. UNTUK PUFF PASTRY :- Ambil 1 keping puff pastry tadi. Potong huruf "L" pada penjuru pastry, buat potongan sama juga untuk penjuru satu lagi, tapi pastikan ianya tidak putus pada 2 penjuru lain. Kemudian sapu kuning telur pada keliling bahagian luar garisan (seperti dalam gambar). Lepas tu lipat satu bahagian ke dalam, pastikan ianya berada didalam garisan (seperti dalam gambar), kemudian bahagian satu lagi dilipat ke arah berlawanan, tekan-tekan sedikit biar lekat. Alih ke dalam loyang pembakar. Buat hingga siap. Sapu kuning telur atas pastry tadi dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 20 minit.
  3. UNTUK PUFF SOSEJ :- Keluarkan pastry tadi. Buat lubang pada bahagian tengah pastry (seperti dalam gambar), sudukan inti sosej hingga penuh dan letakkan beberapa cebisan keju mozarella. Buat hingga siap dan bakar kembali dalam oven selama 5 - 6 minit sehingga keju mencair dan kelihatan keemasan (saya punya tak keemasan punnn...hahaha). Alih kan puff sosej tadi atas jaringan.




Sunday, December 04, 2011

Sambal Udang dan Sayur Campur... Lagi Sedap Kalau Orang Lain Masak!


Alhamdulillah. Murah rezeki hari ni. Ada kawan housemate yang bermurah hati nak datang ke rumah dan memasak untuk kami. ^_^ Al-kisahnya dia baru lepas beli udang di pasar, teringin nak memasak. Dia duk dalam kampus, so takde perkakas memasak tu semua. Jadi dia datang la rumah kami nak guna benda-benda tu. Dia masak sambal udang. Sedapppp~ Saya yang alergik sikit dengan udang ni pun telan beberapa ekor. Erk! Insya'Allah ok je lagi ni. Takde keluar benda-benda pelik tu lagi. Hahaha~


Then housemate saya masakkan sayur campur kat atas ni. Tahniah lah untuk dia kerana berjaya memasak dengan enaknya. Ekekeke... Bagus betul mereka-mereka ni. Sungguh sedapppp sekali makan benda yang orang lain masak dengan penuh kasih sayang~ Ehehehe...

Hari ni saya releksss saje~ Resepi? Tak dekkkk! Lalala~




Saturday, December 03, 2011

Chocolate Banana Puff


Lawa tak, lawa tak? Menggodaaaaaaaaaaaa's tak? Hahaha~ Adehhh...ntah pape kan. Pssst, resepi ni saya cilok dari Pak Cik Mat Gebu. Semalam housemate bawak balik pisang, tapi saya tak tau la pisang apa namanya *tak kenal pisang, teruknya!* Terus nak buat banana puff yang Pak Cik Mat pernah tunjuk kat blog dia. Jom la kita tengok resepi eks~ Saya oter sikit dari yang asal tu. Kalau nak tengok detail cara melipat puff pastry tu boleh ke blog Pak Cik Mat ye~

BAHAN-BAHANNYA:

6 keping puff pastry jenama "KAWAN" saiz 4 inci x 4 inci
Hirisan pisang secukupnya, anggaran 2 biji, hiris nipis
2 camca teh gula perang @ soft brown sugar'
Kuning telur, untuk disapu
Coklat masakan (dicairkan guna kaedah double boiler)

CARA-CARA MEMBUATNYA:

  1. Ambil 1 keping puff pastry, buat satu garisan antara bucu pada puff pastry tadi. Kemudian kelar seperti dalam gambar kiri. Kemudian terbalikkan puff tadi dan susun pisang pada bahagian yang tidak berkelar, anggaran 6 keping hirisan pisang.
  2. Tabur 1/2 camca teh gula perang. Kemudian lipat, kemaskan dan tekan tepi2nya dengan garfu seperti dalam gambar. Susun dalam loyang pembakar, buat kaedah sama untuk baki bahan-bahan.
  3. Sapu kuning telur dan bakar pada suhu 190C selama 25 minit. Jika oven kamu ada kipas, boleh on kan masa membakar puff pastry. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihias dengan coklat cair. Selamat mencuba..

#NP - Kemaafan Dendam Yang Terindah...



Friday, December 02, 2011

Menu Ringkas di Pagi Jumaat


Pagi ni sorang je kat rumah. Tak ke lab. Buat kerja kat rumah aje. Bila sorang, mulalah buat benda-benda yang pelik. Tapi tak pelik sangat pun. Da biasa makan kat Marrybrown kan??? Hahaha~ Pagi ni sarapan selera Western pulak. Ringkas aje. Nak resepi jugak ke? Alahai... Ye lah...

Saiz: 1 orang

Bahan-bahan:

2 keping roti (bahagi kepada dua setiap satu, potong bentuk segitiga)
1 batang sosej ayam Ayamas (potong dua)
Baked beans dalam sos tomato secukupnya
Sos kegemaran

Cara-cara membuatnya:

  1. Roti dibakar ikut tahap kekuningan yang kamu nak.
  2. Sosej digoreng sampai masak
  3. Baked beans dituang ke dalam pinggan.
  4. Hidangkan bersama sos kegemaran.

Hahaha! Macam tu aje! Makan la ikut suka! Walopun ringkas, tapi insya'Allah ada banyak kandungan tenaga kat dalam tu. :)




Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.