Kek Lapis Tentang Dhia


Cerita Tentang Dhia da habis ye? Disebabkan semua duk cakap pasal cerita tu semalam, masa tengah nak derhaka resepi kek lapis ni, terdetik lak nak letak nama Tentang Dhia pada kek lapis. Dengan sokongan ramai (cehhh, kira Like kat FB, sudah la kan), maka operasi melapis dimulakan malam tadi. Sebenarnya kek ni housemate yang tempah, dia nak bawak balik kampung untuk mak dia. Tanya jugak dia, mak makan masam tak? Dia kata makan je, then dia ada gitau jugak, mak dia tak mo kaler-kaler sangat, so saya pilih kaler yang simple tapi still menaikkan selera. Bukan kaler darah kambing ye Mek Rebitttt! Jampi-jampi bagai takde gak, baca selawat kasih sayang jeee. Erk! Panjang pulak bebel. Meh kita semak resepi ye~

Bahan-Bahan:

10 biji telur gred A
130 gram gula kastor
500 gram mentega
1 sudu besar ovalette
300 gram susu pekat manis
50 gram jem raspberry
270 gram tepung Hong Kong
100 gram Horlicks
1 sudu teh perisa vanilla
1 sudu besar air sejuk
pewarna oren dan kuning
chip coklat secukupnya

Cara-cara membuatnya:

  1. Pukul mentega, gula dan ovalette hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji, pukul lagi hingga kembang dan pekat.
  2. Kemudian, masukkan susu manis, vanilla dan jem lalu terus pukul dengan kelajuan yang paling rendah sekadar untuk meratakan bahannya.
  3. Sesudah itu, masukkan tepung Hong Kong dan horlicks lalu pukul lagi (dengan kelajuan yang rendah) atau dikacau rata-rata hingga sebati. Masukkan air sejuk dan kacau rata.
  4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan warnakan dengan warna oren dan kuning.
  5. Alaskan loyang 8" x 8" dengan baking paper dan sapukan mentega pada dasar dan keliling loyang.
  6. Ambil 2 senduk penuh adunan oren dan bakar dalam suhu kira-kira 175-200 darjah Celsius (dengan api atas dan bawah). Bila sudah masak, ambil pula 2 senduk penuh adunan kuning, taburkan chip coklat pada lapisan kuning dan bakar lagi macam lapisan oren tadi (dengan api atas sahaja).
  7. Buat berlapis-lapis hingga habis.


Kek ni sangat lembut dan sedap. Selamat mencuba~ :)
Sunah Sakura

| JDT Blogger | UTM PhD Student | Part Time Baker @ Selera Sakura | Email: siti_hasunah@yahoo.com

6 Comments

  1. nk sket bley????????????????????????

    ReplyDelete
  2. salam dik...rajinnya melapis kek...akak pun dah terliur ni, tp bila letak nama ttg dhia, rasa sedih la pulak akak nk mkn....huhuhuhu

    ReplyDelete
  3. 10bijikk

    banyak nye la

    mau pokai masak satu kek hehe

    ReplyDelete
  4. aduhh sgt terliur tgk kak kamu dik.akak tak sanggup dtg sini.terliur sungguh.

    ReplyDelete
  5. jadi gak akak buat kek tntg dhia hehe ;)

    ReplyDelete
  6. leh cuba wat lepas nie...akak hujung tahun 2011 4bj kek lapis akak buat...:)

    thanks sunah

    ReplyDelete
Previous Post Next Post