Saturday, December 31, 2011

Spaghetti dalam Sup Sosej


Alhamdulillah.

Pagi tadi masak ni untuk sarapan. Walaupun macam tak berapa sihat sangat, tapi kena bangun juga untuk memasak. Sebab kena makan untuk makan ubat. Salah satu ubat lak kena makan sejam sebelum makan. Jadi da nak dekat sejam tu, baru terfikir nak masak ape. Jadi, drag jugak la masa makan sejam lepas telan ubat tu. Huhuhu. Pagi tadi pun tak bangun jam 4 pagi untuk telan ubat. Da tak tentu masa jadinya. Tak pe lah, saya cuba untuk betulkan balik. Malam tadi makan bubur je, sorang kakak senior belikan. Terima kasih kat dia... 

So, bila bangun pagi ni, rasa lapar lak. Buat la benda yang da biasa buat ni. Meh tengok resepi yang ni.

Bahan-bahan:

3 batang sosej (dihiris bulat-bulat)
1 biji kentang (dipotong kecil)
3 biji bawang merah (dihiris halus)
2 ulas bawang putih (dihiris halus)
2 cm halia (dihiris)
4 tangkai cili padi (dititik)
sedikit sayur kobis (dipotong kecil)
1 sudu perencah sup (dibancuh dengan sedikit air)
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
2 sudu teh ketumbar
1 sudu teh sos tomato (kalau nak) 
sedikit serbuk lada hitam
minyak untuk memasak
air secukupnya
garam dan gula secukupnya
spaghetti secukupnya (direbus macam kat SINI)

Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak. Masukkan bunga cengkih, bunga lawang, jintan putih, jintan manis dan ketumbar. Bila naik bau, tumis bawang putih, bawang merah, halia dan cili padi. Goreng lagi sampai naik bau.
  2. Masukkan sosej. Goreng sekejap, kemudian masukkan perencah sup dan air. Masukkan juga kentang. Kecilkan api, reneh sup selama 20 minit atau hingga kentang empuk.
  3. Masukkan sayur kobis, garam dan gula secukupnya. Kemudian, campurkan sedikit serbuk lada hitam dan sos tomato. Reneh lagi selama 5-10 minit.
  4. Rasa, kalau ok boleh tutup api.
  5. Tuang sup ke atas spaghetti untuk hidangan.




2 comments:

ieyka dinda said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

tak penah try mcm nie..xpew akk bg kite inspirasi nie..hehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

leh akak try nnt.tak tau nak msk apa tuk budak2 tu..huhu.moga cpt sembuh ye adik

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.