Saturday, December 29, 2012

Kek Karamel Pic Honeydew... Versi Tebal


Alhamdulillah.

Akhirnya mengaramel jugak. Kali ni untuk santapan sendiri. Nak bagi anak tekak sendiri pulak merasa setelah sekian lama buat untuk orang lain aje. Hehe. Disebabkan ada beli perisa baru beberapa hari lepas, tu yang jadi teringin nak try. Perisa baru tu pic dengan honeydew. Sedap jugak. Err...semua sedap kot kalo kek karamel ni. =.="

Kali ni disebabkan untuk santapan anak tekak, maka kita buat doubleeeeeeee karamel yeee~ So, karamelnye jadi teballlll gituuuuuuu. Hiks! Kalo labmate saya tengok ni, jeles-meles dia sebab dia sukaaaa sangat dengan karamel ni haaaa. Meh kita tengok resepi dia kayy~ Lebih kurang je macam yang sebelum ni, cuma ada sikit ubah kat adunan karamel.



Loyang:
Bulat saiz 8"

Bahan-bahan dan cara membuatnya:

GULA HANGUS
2 @ 4 sudu besar gula
**Jadikan gula hangus. Ratakan pada keseluruhan loyang supaya kek tak melekat pada loyang.


BAHAGIAN ATAS (karamel)
1 tin susu cair
70 gram gula kastor
1 sudu teh vanilla
5 biji kuning telur
2 biji putih telur
1 sudu teh tepung jagung
** Kacau sebati dengan perlahan dan ketepikan.


LAPISAN KEK (A)
140 gram tepung gandum
70 gram gula kastor
3 biji kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak (3-4 sudu)

** Pukul telur kuning, air, minyak dan gula hingga kembang.
** Masukkan tepung yang dicampur baking powder sedikit demi sedikit.
** Kacau sebati.


MERINGUE (B)
6 biji putih telur
70 gram gula kastor
1 sudu teh cream of tar-tar (saya tak guna pun)
** Pukul putih telur hingga kembang dan masukkan gula serta cream of tartar. Pukul hingga adunan tidak menitis apabila bekas diterbalikkan.

** Campurkan adunan A dan B. Kacau dengan kaedah kaup balik. Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
  • Pewarna hijau + perisa honeydew
  • Pewarna oren + perisa pic

Cara-cara membuat kek karamel:

  1. Tapis karamel ke dalam loyang berisi gula hangus.
  2. Masukkan adunan kek yang telah diwarnakan. Ambil satu senduk adunan hijau, tuang ke atas karamel dalam loyang tadi. Kemudian, ambil satu senduk adunan oren, tuang pula ke atas adunan hijau tadi. Ulang sampai adunan habis. Rujuk gambar setelah habis dituang ke dalam loyang di SINI.
  3. Panaskan oven selama 10 minit.
  4. Bakar kek dengan kaedah double boiler (loyang diletakkan dalam loyang/dulang lain berisi air) dan gunakan air panas.
  5. 40 minit pertama gunakan api bawah dan 15 minit lagi, api atas dan bawah pada suhu 180 darjah Celsius.
  6. Apabila kek sudah masak, biarkan ia sejuk sendiri, kemudian keluarkan dari loyang dan terbalikkan (lapisan karamel di atas).
  7. Simpan dalam peti ais sebelum dipotong untuk dihidangkan.




Thursday, December 27, 2012

Jemput.... Jemput-jemput Mentega Kismis


Lagi sekali kita buat benda lain dari selalu. Err...

Sebab da rasa bosan duk makan jemput-jemput mentega aje, maka try la jugak derhakakan dengan mencampurkan lebihan mix fruit yang masih banyak berbaki. Alhamdulillah, elok aje rasanya, kena pulak dengan tekak ni. Rasa macam makan kek buah-buahan pun hadooo. Erk!

Sebenarnya da lama da buat ni, tapi tak menyempat nak masukkan dalam blog. Ye la, benda masak-masak ni macam-macam kerenah dia kalo nak masuk dalam blog. Kena amek gambar, kalo rajin dan ada masa baru boleh transfer gambar masuk laptop. Then, kalo rajin dan ada masa lagi, baru boleh edit sikit letak watermark bagai. Lepas tu kena tambah lagi rajin nak menaip resepi dia. Haaa...mana tak mengamuk orang kalo kome duk copy paste entri masak-masak siap crop gambar bagaiiii buang watermark then claim tu resepi kome~ Huk alohhhh!

Dah, dah! Meh kita tengok resepi ek~ (da lupa sebab da lama buat, so tak detail)

Resepi: Sunah Sakura
By: Sunah Sakura

Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum
3 sudu makan mentega
sedikit garam dan gula
sedikit mix fruit (ikut suka, kalo nak banyak leh letak bebanyakkkk)
sedikit air untuk membancuh
minyak untuk memasak

Cara-cara menjempuuutttt:
  1. Gaulkan tepung, mentega, garam, dan gula dalam satu bekas.
  2. Tuang air sedikit demi sedikit hingga menjadi adunan jemput-jemput. Jangan terlalu cair.
  3. Masukkan pula mix fruit dan gaul rata-rata.
  4. Panaskan minyak. Masukkan adunan sejemput-sejemput dan goreng hingga kekuningan.
  5. Hidang panas-panas.


#Kelebihan jemput-jemput yang guna mentega adalah, bila da sejuk pun still enak dimakan. Rangup di luar, lembut di dalam~ Hewhew~




Friday, December 07, 2012

Kek Lapis M&M versi Selera Sakura


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Dah lama saya tak update resepi terbaru. Atas faktor kekangan masa, selain dari da tak banyak menderhakakan resepi, menyebabkan Selera Sakura ni bersawang berlapis-lapis gamaknye. Tapi tak la banyak sangat lapisnya sampai jadi macam kek lapis kan? =.=" 

Sebut pasal kek lapis, pagi tadi saya sempat menjalankan operasi membakar kek lapis untuk tempahan rakan lab. Kek ni da pernah buat sebelum ni, cuma yang sebelum ni, keknya agak nipis bagi saya, jadi saya derhakakan resepi asal kek ni, jadi la versi Selera Sakura pulak. Meh tengok resepi Kek Lapis M&M versi saya kayyy~

Resepi: Sunah Sakura
Oleh: Sunah Sakura

Saiz loyang: 8" X 8" X 3"

Bahan-bahan:

10 biji telur ayam gred A
500 gram mentega
200 gram gula halus/kastor
300 gram susu pekat manis
1 sudu besar ovallate
1 sudu teh esen vanilla
250 gram tepung Hong Kong
100 gram Horlicks
coklat M&M secukupnya


Cara-cara membuatnya:

  1. Pukul mentega dengan gula sampai putih. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang dan sebati.
  2. Masukkan esen vanilla dan ovallate. Gaul rata dan masukkan susu pekat manis. Pukul dengan kelajuan perlahan hingga adunan sebati.
  3. Masukkan tepung dan Horlicks sedikit demi sedikit sambil dipukul lagi dengan kelajuan paling rendah hingga adunan bergaul sebati.


Cara-cara membakar:
  1. Griskan dasar loyang dengan mentega dan alaskan dengan baking paper.
  2. Panaskan oven pada suhu 175 - 200 'C mengikut kepanasan oven masing-masing.
  3. Bakar 5 sudu makan adunan untuk lapisan pertama dengan menggunakan api atas dan bawah. Bila dah keperangan, bakar 5 sudu makan adunan untuk lapisan kedua dengan menggunakan api atas sahaja. Untuk lapisan ketiga, susun coklat M&M di atas lapisan tersebut sebelum dimasukkan ke dalam oven dan bakar hingga keperangan. Ulang sampai habis.
  4. Untuk lapisan terakhir, bila da keperangan, tukar api atas dan bawah pada suhu 150 'C dan bakar lagi selama 10 minit.


Cara-cara penyimpanan:
  1. Bila kek dah sejuk, keluarkan dari loyang dan balut dengan aluminium foil.
  2. Masukkan dalam peti ais dan keluarkan untuk dipotong serta dihidang bila perlu.


Untuk tempahan, boleh rujuk SINI.





Thursday, November 15, 2012

Kek Lapis Asam Manis - First Try


Alhamdulillah.

Diberikan Allah lagi kesempatan untuk buat kek lapis bagi kesekian kalinya. Kek Lapis Asam Manis yang femes kat tanah Semenanjung Malaysia ni. First time saya buat, padahal kek ni da lama da tercipta. Entah, kali ni baru terdetik hati nak buat. Untuk kali pertama, ni saja la yang mampu saya sediakan.

Hasilnya, agak kurang memuaskan hati saya. So-so aje la. Ikut resepi asal dari blog kak Dayang Jack. Mungkin lepas ni, kalau nak bagi lapisan dia lebih jelas, kena kurangkan bilangan sudu makan masa melapis kek. Daripada 7 sudu kepada 5 sudu macam yang biasa saya buat.

Ok, meh tengok resepi dia ye~


Resepi: Dayang Jack
By: Sunah Sakura


Loyang: 8" x 8" x 3"

Bahan-bahan:

10 biji telur gred A
300g tepung biskut marie (biskut marie dikisar halus, diayak dan kemudian barulah ditimbang)
500g mentega berkualiti/pure creamy butter
1 sudu besar ovallete
75ml air sejuk (dari peti ais)
1 sudu kecil esen vanilla
100g gula kastor
300g susu pekat manis
haw slice/ hawflakes secukupnya
sedikit pewarna ungu dan merah jambu (saya punya dalam gambar nampak oren)


Cara-cara membuat:

  1. Pukul telur, gula, esen vanilla, air sejuk, tepung biskut marie dan ovallete hingga kembang.
  2. Dalam bekas yang lain, putar mentega dan susu hingga putih berkrim.
  3. Kemudian satukan langkah 1 dan 2. Putar sebati dengan menggunakan kelajuan paling minima.
  4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Warnakan ungu dan merah jambu.
  5. Sementara itu, panaskan oven pada suhu 180-200 C atau mengikut kepanasan suhu oven masing-masing. Sediakan loyang yang telah disapu mentega dan dialaskan dengan kertas minyak/baking paper.
  6. Masukkan 7 sudu besar adunan untuk lapisan merah jambu ke dalam loyang dan ratakan. Kemudian grill/bakar sehingga keperangan (lebih kurang 5-7 minit). Setelah masak, keluarkan dari oven. Sekiranya lapisan nampak tidak sekata, tekankan perlahan-lahan dengan alat penekan kek. Setelah itu, tuangkan lagi adunan merah jambu dan ratakan. Buangkan gelembung/bubble jika ada atau hentak-hentakkan sedikit loyang tersebut sehingga bubble pecah dan adunan nampak licin. Barulah dimasukkan semula ke dalam oven dan bakar hingga perang (ini untuk memastikan kek tidak berlubang-lubang dan lapisannya cantik sekata).
  7. Buat lagi untuk lapisan merah jambu hingga menjadi 3 lapisan. Untuk lapisan yang ketiga, susunkan kepingan hawflakes secara rawak atau mengikut citarasa. Kemudian bakar hingga perang (tak perlu ditutup dengan adunan). Kemudian masukkan lapisan ungu dan ulangi proses hingga habis. (PASTIKAN ADUNAN SENTIASA DIKACAU SEBATI DENGAN SENDUK/SPATULA/SUDU SEBELUM MELAPIS)
  8. Guna api atas dan bawah untuk lapisan pertama dan lapisan seterusnya menggunakan api atas sahaja sehingga habis. (Jika kek kurang masak, bakar untuk keseluruhan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 7-10 minit dengan suhu 140 C-160 C)
  9. Setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan kek terlebih dahulu sebelum dipotong. Untuk menyimpan lebih lama, balutkan kek dengan plastik dan simpan di dalam bekas kek. Kemudian disejukkan ke dalam peti sejuk.




Monday, November 12, 2012

Horlicks Batik Cake with Mix Fruit


Tu dia tajuk kemain kan!

Semalam beroperasi lagi setelah sekian lama menyepi. Lepas melapis, terus rasa nak buat kek batik horlicks sebab ada lebih horlicks dan susu. Telur pun ada lagi, biskut marie pun ada lagi banyak. So, buat la selagi mampu. Kang da tak larat + malas, tak terbuat-buat lak.

Resepi ni sama macam yang first saya buat dulu, cuma ditambah buah-buahan campuran sebab ada baki kat peti ais lepas buat kek lapis dulu. Hehehe. Sedap lak bila ada kismis bagai ni. Meh kita tengok resepi ye~

Resepi: Sunah Sakura
By: Sunah Sakura

Bahan-bahan:

300 gram biskut marie, dipatah 4
125 gram mentega
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan Horlick
1/4 cawan air
2 sudu gula
sedikit buah-buahan campuran

Cara-cara Membuatnya:

  1. Satukan semua bahan-bahan di atas kecuali biskut marie dan mentega, dalam kuali, kacau dengan garpu hingga semua sebati.
  2. Kemudian, masukkan mentega dan pasang api pada kadar sederhana.
  3. Kacau tanpa henti bancuhan tadi hingga pekat. Masukkan biskut marie dan buah-buahan campuran, gaul rata-rata sehingga kesemua bahagian biskut tersalut dengan bancuhan. Matikan api.
  4. Tuang dalam loyang bulat yang telah dialas dengan plastik (saya guna springform tin), tekan adunan tadi padat-padat dan biar hingga hilang wap panas.
  5. Simpan dalam peti sejuk 1 jam atau hingga boleh dipotong. Hidangkan.




Thursday, November 01, 2012

Apam Tak Dot Dot Untuk Anak-anak Dr Sevia


Cantik kan gambar kat atas ni?

Sangat-sangat cantik! Terkedu saya tengok! Tadi saya ambil jugak gambar, tapi ternampak customer ni da upload gambar ni kat FB beliau, maka saya pun ape lagi... Amek je la gambar ni letak kat Selera Sakura. Hehehe.

Sebenarnya, apam yang da tak berpolkadot kat atas ni ditempah oleh co-supervisor saya, Dr Sevia, untuk event anak-anaknya kat sekolah esok (sebab tu rupa apam tu macam untuk budak-budak). Dr Sevia tempah 100 biji, beliau antara customer tetap saya la jugak~ Hehehe. Selain dari apam ni, Dr tempah juga 2 biji kek karamel perisa pandan dan nenas.

Alhamdulillah, rezeki Allah bagi,
Terima kasih, order lah lagi~~~




Friday, October 12, 2012

Moist Mocha Cake - Kek Mocha Lembap


Alhamdulillah...

Berjaya jugak buat kek ni semalam, lepas berminggu-minggu teringin nak buat. Tengok pulak mentega dalam peti ais yang banyak lebih lepas buat kek lapis hari raya lepas, makin la berkobar-kobar nak baking. Walopun pemutar pada mesin mixer tu da patah besi dia kannnnnn!!! (Ade tak kedai yang jual besi mixer saje??? Nak yang tu je!) Nasib bek ade mixer housemate, boleh la pinjam sekejap sebelum dia pindah balik kampung halaman. =.="

Kali ni, lebih kurang je sebenarnya dengan Kek Coklat Lembap, cuma ubah satu bahan je, nescafe kepada coffe emulco. Meh tengok resepi!


Resepi: Sunah Sakura
By: Sunah Sakura

BAHAN-BAHANNYA :
1 cawan tepung gandum*
1 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan diayak 3 kali)
1 cawan gula kastor
2 biji telur gred A
125 gm mentega
1 camca teh esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko*
1/2 camca teh coffee emulco*
1/4 cawan gula halus*
1/2 cawan air panas*
1/4 cawan susu cair*(*disatukan hingga menjadi pes coklat)

BAHAN COKLAT GANACHE :
100 gm coklat masakan
100 ml susu cair)
1 camca teh mentega
Coklat urai berwarna-warni

CARA MEMBUATNYA :

  1. Panaskan oven pada suhu 175 C. Lenser loyang berukuran 7 inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula halus hingga putih. Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan pes mocha hingga habis. Gaul hingga rata dan sebati.
  4. Tuang adunan tadi dalam loyang. Bakar dalam oven selama 45 - 50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache jika suka...
  5. UNTUK GANACHE:- Satukan coklat dan susu cair dalam mangkuk tahan panas. Cairkan secara double-boiler, bila semua larut, matikan api dan masukkan mentega dan gaul rata. Biarkan suam dan boleh tuang atas kek coklat tadi sebelum ditabur dengan coklat urai.






Saturday, October 06, 2012

Apam Polkadot Lagi...



Tempahan apam polkadot dari pelanggan di Taman Johor Jaya. 200 biji. Alhamdulillah.




Saturday, September 22, 2012

Kacang Pool @Selera Sakura


Alhamdulillah. Sekali lagi diberikan Allah usia untuk menikmati kurniaanNya. Hari ni, awal pagi berketuk-ketampi kat dapur buat makanan yang diidam-idamkan ni. Dah lama beli Kacang Pool yang dalam tin tu. Beli kat kedai yang menjual barangan Arab kat depan Giant Pulai Utama (U-Mall - satu aras dengan Giant, satu tin harga RM2.50). Bila da beli, tak tau nak buat pulak. Resepi kena google kat internet. Jumpa banyak resepi, ada tu guna 1kg bawang merah. Gulpp. Banyaknya. Cari, cari lagi akhirnya jumpa jugak yang ok sikit resepi dia. Hehehe. Meh kita tengok resepi Kacang Pool ni ek.

By: Sunah Sakura

Bahan-bahan:

Bahan kuah:
2 tin Kacang Pool (1 tin dikisar, 1 tin lagi dibiarkan sebiji-sebiji)
1 paket daging kisar Ramly
7 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
1 sudu besar ketumbar**
1 sudu besar jintan manis**(**disangai dan dikisar halus)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk memasak

Bahan sampingan:
1 buku roti Perancis (dipotong - guna roti keping biasa pun boleh juga)
5 biji telur ayam (digoreng mata kerbau)
1 biji tomato (didadu)
1 biji cili hijau besar (dihiris)
Limau kasturi (dibelah dua)
Bawang merah (dihiris - saya tak letak)

Kacang Pool dalam tin

Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga naik bau.
  2. Masukkan daging, gaul rata dan biar daging masak.
  3. Masukkan Kacang Pool, gaul lagi rata-rata.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  5. Bila sudah pekat, rasa, jika ok boleh matikan api.
  6. Hidangkan bersama roti dan telur mata.




Sunday, September 16, 2012

Kek Lapis 16 September


Alhamdulillah.

Tertunai jugak hasrat di hati nak buat kek lapis ni. Mulanya, nak buat pada 31 Ogos yang lepas, tapi disebabkan kekangan masa dengan tempahan untuk rumah-rumah terbuka, maka terpaksa ditangguhkan dulu. Dengan izin Allah, pada Hari Malaysia ni, berhasil jugak kek lapis yang ada rupa-rupa bendera Malaysia ni. Hehehe. Nak letak nama Kek Lapis Jalur Gemilang, dah ada da sebelum ni kek lapis yang tu. Kalau Kek Lapis Merdeka tak sesuai pulak sebab bukan Hari Merdeka (Sarawak ye la merdeka hari ni). Kek Lapis Hari Malaysia tak best betul bunyinya. Err...actually ok je kan? Saja je mengada nak letak tarikh pulak aihhh. =.=

Meh la kita tengok resepi ni ye~

Resepi: Sunah Sakura
By: Sunah Sakura

Bahan-bahan:

500 gm mentega
150 gm gula
1 sudu besar ovellatte
10 biji telur gred A
1 tin susu pekat manis
260 gm tepung Hong Kong
100 gm horlicks
50 gram jem blueberry
50 gram jem strawberry
1 sudu teh perisa blueberry
1 sudu teh perisa strawberry
1 sudu teh perisa pisang/mangga/nenas
1 suduh teh perisa vanilla
pewarna biru, merah, dan kuning


Cara-cara Membuatnya:
  1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang dan putih. Masukkan telur sebiji-sebiji dan terus pukul.
  2. Masukkan pula susu pekat manis dan ovellate, lalu dipukul dengan speed perlahan.
  3. Seterusnya, masukkan horlicks dan tepung lalu dipukul terus dengan kelajuan yang rendah sehingga menjadi adunan yang licin dan sebati.
  4. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. (1) Biar warna plain dan dimasukkan perisa vanilla. (2) Letak pewarna merah, jem strawberry dan perisa strawberry. (3) Letak pewarna kuning dan perisa pisang/mangga/nenas. (4) Letak pewarna biru, jem blueberry dan perisa blueberry.
  5. Panaskan oven pada suhu antara 175-200 C (ikut kepanasan oven masing-masing).
  6. Dengan menggunakan loyang 8" x 8" yang telah disapu mentega pada dasarnya sahaja dan dialas baking paper, mulakan proses membakar.
  7. Bakar adunan biru selapis-selapis hingga habis, diikuti dengan adunan kuning juga selapis-selapis hingga habis. Kemudian, bakar adunan merah berselang-seli dengan adunan plain selapis-selapis juga hingga habis.


Nota:

  • Setiap lapisan menggunakan 5 sudu besar. Untuk mendapatkan lapisan yang sama tebal dan teratur, kita harus menepati sukatannya. Kalau pun ada lebih adunan, biarkan dan jangan digunakan.
  • Tekan-tekan setiap lapisan yang telah masak dengan sudu atau penekan kek untuk hilangkan ruang udara.
  • Pastikan hanya dasar loyang yang disapu dengan mentega (jangan sapu di sisi-sisi loyang) untuk mengelakkan pembentukan ruang udara yang menyebabkan kek beralun dan tidak sekata.
  • Untuk lapisan pertama, gunakan api atas dan bawah. Manakala lapisan seterusnya hingga lapisan terakhir guna api atas sahaja.
  • Untuk lapisan terakhir, bila dah keperangan, tukar api atas dan bawah dan bakar lagi selama 10 minit untuk memastikan kek benar-benar masak.

P/S: Pewarna biru saya tak berapa nak biru.



Saturday, September 15, 2012

Spaghetti Goreng Tomyam Lagi


Dah lamanya tak update blog Selera Sakura ni. Kebizian melanda + kemalasan memasak + keberadaan orang lain yang rajin memasak menyebabkan blog ni berdiam diri beberapa menjak. Kuikuikui. Disebabkan sekarang ni tengah hujung minggu, ada la jugak kerajinan datang setelah penat berjoging pagi-pagi, lalu terdetik di hati nak masak sesuatu untuk housemates yang masih belum bangun. =.=

Memula nak goreng roti canai ajeee. Tengok-tengok, ade dua keping aje tinggal. Jenguk meja barang dapur, oooo ade spaghetti~~~ Ape lagi, goreng je lerr. Jom tengok cane buat eks~ Padahal da banyak kali kot publish kat sini. =.=

Resepi: Sunah Sakura
By: Sunah Sakura

Bahan-bahan:

Spaghetti (direbus dalam air mendidih bersama sedikit garam hingga boleh digigit dan ditoskan)
3 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 cm kunyit (kalo tak letak pun takpe)*
10 tangkai cili kering* (*dikisar halus)
sedikit sayur kobis dan kacang buncis (potong kecik-kecik)
1 sudu makan pes tomyam
1 biji telur (dipukul sedikit)
minyak untuk memasak
sedikit garam

Cara-cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. Tumis bahan kisar hingga naik bau, masukkan pes tomyam dan juga garam. Gaul rata dan tunggu hingga pekat.
  3. Masukkan spaghetti dan gaul rata-rata. Kemudian tolak spaghetti ke tepi kuali, masukkan telur. Tunggu hingga telur masak sedikit, baru gaulkan bersama spaghetti.
  4. Masukkan sayur kobis dan kacang buncis. Gaul lagi dan bila da masak, boleh hidang panas-panas.




Monday, September 03, 2012

Kacang Pool... Rupanya Ramai Yang Tak Tahu!


Kacang Pool???

Mesti ramai yang tak pernah dengar atau merasa menu ni. Saya pun baru pertama kali merasa di rumah seorang rakan Facebook, Kak Zainab, semasa datang beraya. Sebelum ni pernah tengok orang makan je, tapi tak tertarik pula untuk merasa. Oleh kerana juadah dah tersedia, maka WAJIBBBB lah untuk kita merasa kannn~ Hehehe.

Kacang Pool ni sebenarnya makanan Arab. Nama Kacang Pool tu diperoleh dari nama kacang tu sendiri. Kacang ni ada dijual dalam tin, kata Kak Zainab. Then, terpulang kepada tukang masak untuk sediakan dia macam mana. Kalau menu Kak Zainab ni, dia campurkan kuahnya dengan daging cincang. Dimakan bersama telur mata dan roti Perancis. Untuk hiasan, disediakan bawang merah yang didadu, hirisan cili merah dan hijau, juga tomato yang didadu. Kalau suka masam, boleh lah diperah air limau nipis.

Bila dimakan, nyummyyy~~~ Sedap jugakkkkk Kacang Pool ni rupanyaaaaa~

Untuk yang tak tahu nak masak sendiri (saya pun terlupa nak mintak resepi, tapi boleh google kayyy), sebenarnya kat area Larkin, Johor, ada satu gerai berdekatan dengan Balai Bomba Larkin yang jual menu Kacang Pool ni.

Sumber: SAJI

Gerai Kacang Pool Haji ni la yang housemate saya pernah ajak pergi dulu, tapi tak pernah makan pun, tengok dia makan aje. Hahaha~ Kat gerai ni, pak cik tu buat rotinya sendiri. Roti bakar segiempat yang sangat teballl~ Macam dalam gambar kat bawah ni ha~~

Sumber: SAJI

Kalau tak silap, harga dia RM5 satu set tu. Cuma, kuahnya takde daging cincang macam Kak Zainab. Kacang dia pun, pak cik tu blend halus. Kacang Pool Kak Zainab masih nampak sikit-sikit sifat fizikal dia.  Hehehe... Kalau nak merasa, boleh la berkunjung ke gerai Kacang Pool Haji ni ye~ Dengar kata, kat Arked Mara Kangkar Pulai pun ade, nanti nak pi cari la, dekat sikit! ^_^

P/S: Terima kasih Kak Zainab~ ^_^




Thursday, August 09, 2012

Siap Sudah 200 + 10


Alhamdulillah...

Tempahan terbanyak setakat ni.

Terima kasih kepada yang banyak membantu.

Masa untuk merehatkan tulang belakang sebelum bangun sahur.

Selamat bersahur semua.


P/S: Banyak yang ingin dikongsi, namun kekangan masa menghadkan semuanya. Rindu.




Wednesday, August 08, 2012

Jemput-jemput Roti Udang Kak Ummi


Dah beberapa hari teringin nak buat jemput-jemput Kak Ummi ni sejak nampak kat blog dia hari tu. Alhamdulillah, semalam berjaya jugak menunaikan hasrat di hati bila jemput-jemput ni dijadikan juadah berbuka puasa kat rumah. :) Menarik sangat resepi ni, jemput-jemput dia tak guna tepung, guna roti semata-mata. Bila da siap dihidang, masuk je waktu Maghrib, housemate terus makan lelaju jemput-jemput ni. Sedap wooo~~~ Meh kita tengok resepi dia eks~

By: Sunah Sakura

Bahan:-

16 keping roti putih Gardenia
15 ekor udang sederhana - potong kecil2
1 biji telor - dipukul sedikit
1 1/2 cawan air atau secukupnya
1 labu bawang besar - potong dadu kecil
1 biji cili merah (saya guna cili hijau) - diracik halus
daun bawang (saya tak letak)
serbuk lada hitam
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Cara-Cara:-

  1. Roti putih disiat-siat kecil dan letakkan di dalam mangkuk besar/sesuai.
  2. Tuangkan air (jangan tuang semua dulu, tinggalkan sedikit) ke atas roti dan tekan-tekan sedikit biar roti basah-basah sedikit.
  3. Masukkan pula telor dan garam secukup rasa. Kemudian masukkan udang, bawang, cili, daun bawang dan serbuk lada hitam tadi. Gaul-gaul rata biar roti semua lembut basah dan sebati. (jangan terlalu lembik, agak-agak boleh diketulkan bulat-bulat)
  4. Ketul-ketulkan adunan dalam pinggan dulu kalau nak senang. Panaskan minyak dan bolehlah mula menggoreng, balik-balikkan selalu agar masak rata. Bila dah kuning keemasan boleh lah diangkat.
  5. Hidangkan bersama sos kegemaran.




Kek Lapis Idola Azila


Kek ni sebenarnya Kek Lapis Idola yang dah diderhaka atas permintaan kak Azila. Maka, nama dia pun da bertukar jadi Kek Lapis Idola Azila. Teringin nak letak Kek Lapis Idolalila, tapi pelik pulak kang... =.= Bezanya dengan Kek Lapis Idola adalah pada lapisan kuning tu ditambah coklat cadbury. Meh tengok resepi eks~

Resepi: Sunah Sakura
By: Sunah Sakura

Loyang: 8' x 8' (kek ni agak tinggi, boleh guna loyang 9' x 9' untuk kek yang lebih rendah)

Bahan-bahan:

10 biji telur ayam
500 gram mentega
200 gram horlicks
80 gram kaya
50 gram serbuk santan
60 gram coklat masakan (dicairkan)
1 tin susu manis
65 gram milo
130 gram gula halus
340 gram tepung gandum
1 sudu teh vanilla
1 kotak coklat Cadbury Dairy Milk
sedikit browning (saya tak letak)
pewarna kuning

Cara-cara Membuatnya:

  1. Mentega dan gula dipukul sampai putih. Masukkan telur satu persatu sampai habis, gaul rata.
  2. Masukkan susu, horlick, kaya, santan, tepung dan vanilla, gaul sebati.
  3. Bahagikan adunan kepada dua bahagian.(i) Warnakan kuning - bahagikan kepada dua bahagian untuk lapisan bawah dan lapisan atas. (ii) Campurkan milo, browning dan coklat masakan.
  4. Bakar selapis-selapis adunan kuning, pada lapisan ketiga, susun coklat cadbury. Kemudian bakar lagi selapis-selapis hingga habis adunan kuning pertama.
  5. Kemudian, bakar pula bahagian coklat berlapis-lapis hingga habis adunan coklat.
  6. Bila da masak, bakar pula berlapis-lapis bahagian kuning yang kedua seperti adunan pertama tadi. Kiranya adunan kuning ni jadi pengapit adunan coklat.

Untuk setiap lapisan, saya buat 5 sudu makan setiap adunan dan dibakar dengan menggunakan api 175 C selama 5-10 minit.




Monday, August 06, 2012

Biskut Jejari Coklat


Sebenarnya entri ni patut keluar semalam, sebab biskut ni siap pagi semalam. Tapi disebabkan badan tak berapa nak ok, maka semalam adalah hari berehat sedunia dari pagi ke petang ke malam ke waktu sahur... =.=

Ermm...resepi ni saya ambil dari Pak Cik Mat Gebu, pagi-pagi gak saya mesej dia tanya macam-macam benda. Pening la Pak Cik Mat nak jawab soklan-soklan cepu emas dia ni kannn.. =.=

Meh tengok resepi meh~~~

BAHAN-BAHANNYA :
125 gram mentega
1/2 camca teh esen vanilla
30 gram gula aising
130 gram tepung gandum*
15 gram tepung beras*(*disatukan dan diayak)

BAHAN HIASAN :
150 gram coklat masakan, dicairkan secara kaedah double boiler*
1/4 camca teh lemak sayur*(*disatukan dan kacau rata)
Gula-gula manik secukupnya

CARA MEMBUATNYA :

  1. Putar mentega, gula aising dan esen vanilla hingga sebati. Masukkan tepung dan gaul sebati. Masukkan adunan ke dalam beg piping yang dipasang muncung bulat bersaiz 1 cm. Paip ke dalam dulang pembakar berbentuk jejari sepanjang 5 cm, kemaskan dan buat hingga siap.
  2. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 minit (kalau takut hangit, turunkan lagi suhu ikut kesesuaian oven), sejukkan atas jaringan. Kemudian celup 1/3 bahagian biskut dalam coklat cair, tabur gula-gula manik hiasan, biar coklat mengeras dan simpan dalam bekas kedap udara.




Friday, August 03, 2012

Roti Sardin Goreng Untuk Berbuka


Alkisah tercipta benda ni semalam, bukan resepi saya, tapi resepi housemate. Ehehe. Semalam ada sikit baki roti yang dah nak expired. Ade jugak sardin dalam tin. Mula-mula cadangkan kat housemate, buatkan sandwich biasa aje. Then housemate sorang lagi tetiba menyampuk.

"Jom buat roti yang bahagi empat macam kat gerai-gerai tu, nak???"

Saya blurr. Macam mana tu? Err...tolong buatkan boleh? =.=

So, dia pun buatkan la Roti Sardin Goreng ni haaa. Dengan bahan-bahan yang ada kat rumah, bahan yang baru dijumpai pun ada jugak sebab rumah baru lepas kemas. Hahaha~ Meh kita tengok resepi ni eks~

Resepi: Aunty Ajan
By: Aunty Ajan & Nana

Bahan-bahan:

Roti keping
Sardin dalam tin (ambil ikan, sosnya asingkan)
1/2 biji limau nipis (diperah air)
1 biji telur (dipukul sedikit)
Tepung goreng (Seri Aji Perisa Pedas)
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara Membuatnya:

  1. Hancurkan ikan sardin (asingkan tulang) dan gaulkan dengan air perahan lemon.
  2. Letakkan atas kepingan roti, dan tutup dengan kepingan roti yang lain (ala, macam buat sandwich tu lerr).
  3. Potong roti kepada 4 bahagian.
  4. Celupkan roti ke dalam telur, kemudian salutkan dengan tepung goreng.
  5. Panaskan minyak, goreng roti sardin hingga warna keemasan.
  6. Siap untuk dihidang bersama sos kegemaran (saya guna sos tomato sardin tu sendiri).




Tuesday, July 31, 2012

Menu 11 Ramadhan... Selamat Hari Lahir Sunah Sakura


Alhamdulillah.

Menu 11 Ramadhan hari ini agak istimewa sedikit. Moist Chocolate Cake tertera nama Sunah Sakura dan angka 25. Buat ni sempena hari lahir sendiri. Err...tak pelik kan kalau birthday girl buat kek sendiri? Da tu, sape nak buatkan? =.=

Sebenarnya saja-saja je buat ni, plan dari semalam. Nak raikan dengan housemates masa berbuka. Balik dari lab tengahari, cari bahan-bahan kejap sebelum pulang ke rumah dan start membaking.

Kek ni sama macam Moist Chocolate Cake yang pernah saya buat dulu kat SINI. Cuma, saya tambah butter cream untuk hias kek. Ganache pun letak jugak, tu yang mengalir-ngalir tepi kek tu. Cuma berlaku sedikit insiden masa nak alihkan kek dari tempat sapu butter cream ke atas papan kek. =.=


Sebelum berbuka buat operasi ambik gambar sikit-sikit. Err..rasa kekok pulak bila da ada kamera semula. Macam tak pandai pulak nak ambik gambar. Ambik banyak-banyak kali pun tak lawa. Dahhhh...malas la nak ambik lawa-lawa, jadi la tuuuu. Dah nak dekat waktu buka gamaknye. So, potong-potong la untuk housemate terus.


Buka je lepas azan, ngap masuk mulut.

Gulpppp.

Sedapnyeeeeeee....T_____T

Moh ler tengok resepi ulang tayang ni k~

BAHAN-BAHANNYA :
1 cawan tepung kek/tepung gandum*
1 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan diayak 3 kali)
1 cawan gula halus (castor sugar)
2 biji telur gred A
125 gm mentega
1 camca teh esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko*
1/2 camca teh nescafe*
1/4 cawan gula halus*
1/2 cawan air panas*
1/4 cawan susu cair*(*disatukan hingga menjadi pes coklat)

BAHAN COKLAT GANACHE :
100 gm coklat masakkan
50 ml UHT Whipping Cream (boleg ganti dengan susu 100 ml susu cair)
1 camca teh mentega

BAHAN BUTTER CREAM:
200 gm butter
150 gm gula ising
1/2 sudu teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :

  1. Panaskan oven pada suhu 175 C. Lenser tin berukuran ( 5 x 8 x 3 ) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak (ceq guna springform 8"). Ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula halus hingga putih. Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung berelang seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul hingga rata dan sebati.
  4. Tuang adunan tadi dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 - 50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache jika suka...
  5. UNTUK GANACHE:- Satukan coklat dan UHT Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas. Cairkan secara double-boiler, bila semua larut, matikan api dan masukkan mentega dan gaul rata. Biarkan suam dan boleh tuang atas kek coklat tadi.
  6. UNTUK BUTTER CREAM:- Campurkan kesemua bahan dan pukul hingga adunan kembang dan gebu. Adunan ini siap sedia untuk digunakan. Adunan ini boleh disimpan dalam peti sejuk jika tidak digunakan tetapi hendaklah disimpan dalam bekas yang bertutup.




Wednesday, July 25, 2012

Juadah Berbuka 5 Ramadhan - Onde-onde Comel

Gambar ihsan: Housemate *kamera da takdeeee...apetah lagi kamera henfon*

Comel tak eks? Bagi saya, comel aje, colourful gituuu~ Kanak-kanak mesti suka makan benda warna-warni camni. Sebab orang dewasa macam housemates saya pun da suka tengok kaler dia...*ni pun buat atas permintaan* =.=

Ehehe... Dulu kan pernah buat sekali kaler ijau, yang ni ade kaler lain-lain pulak. Siap kol mak tanya resepi, tapi bapak pulak yang jawab, dia main belasah je cerita resepi sebab mak kat bawah rumah. =.=

Maka, untuk keselamatan dan keyakinan, saya gi google "buah melaka mat gebu". Haaa...keluar nkoo~~~ Ni haaaa kalo tak percaya~~~ --> Dapur Tanpa Sempadan...: BUAH MELAKA.

Moh ler kita tengok resepi ye~

Bahan-Bahannya :

250 gram tepung pulut
Air secukupnya
1 camca teh perisa pandan
Gula Melaka dipotong kiub, secukupnya
Kelapa kulit basah, diparut putih
Sedikit garam
Pewarna hijau, merah jambu, kuning dan ungu

Cara membuatnya :

  1. Masukkan tepung pulut dalam satu bekas, tuang air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yg tidak melekat di mangkuk adunan. Tambah perisa pandan dan uli hingga rata.
  2. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian dan berikan warna hijau, merah jambu, kuning dan ungu. Uli rata-rata.
  3. Ambil lebih kurang 1 camca kecil doh. Isi kiub gula melaka, cantumkan dan bulat-bulatkan seperti guli. Buat hingga siap. Rebus dalam air mendidih hingga kuih timbul dan biar masak lagi selama 1 minit.
  4. Angkat dan toskan, golekkan dalam kelapa parut yang telah digaul sedikit garam. Buat hingga siap dan boleh dihidangkan.

Selamat berbuka~ :)




Saturday, July 07, 2012

Tempahan Kek Karamel


Alhamdulillah.

Hari ni, 5 biji kek karamel berjaya dijual. Macam-macam perisa yang pelanggan mintak, macam-macam kaler jugak yang kita kena renovate. Kena la berusaha untuk puaskan hati pelanggan kan? Hehehe...

Kek ni saya jual RM25 sebiji. Tempahan untuk sekitar Skudai dan Johor Bahru aje. Sebab tak sesuai nak pos. Kena bukak cawangan lain kalo gitu. Hehe~

Bila da berniaga kecil-kecilan ni, rasa macam nak bukak bisnes betul-betul lak bila habis belajar kang. =.=




Thursday, July 05, 2012

Laksa Utara... Pengubat Rindu...


Erm... Da lama sangat nak buat sejak balik dari Kedah bulan lepas. Tapi baru hari ni tertunai hasrat di hati nak membuat sendiri laksa utara ni. Resepi laksa ni saya ambil dari blog Cida de' Nuanza. Ternampak kat Kongsi Resepi beberapa minggu lepas, terdetik nak buat sebab macam senang aje. Alhamdulillah hari ni puasa, maka petang tadi balik dari lab terus cari bahan-bahan untuk buat laksa ni. Bila da siap tu, dengan aroma dan kaler dia, ya Allah....rindunyaaaa saya pada Kedah dan orang-orangnya yang baik hati membawa saya merasa laksa utara di merata tempat sepanjang kat sana. Hehehe... Ehem, kat belakang laksa tu nampak tak, ada kek lapis? Ehehe... Tu lebihan tempahan kawan pagi tadi, so boleh buat juadah berbuka sekali. Kek Lapis Coklat Warna tu resepi dia ada kat SINI. Untuk laksa utara, meh kita tengok resepi dia ek~

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan kembong
3 biji bawang besar
2 ibu jari belacan
1-2 sudu makan cili kisar (agak-agak sampai kuah jadi kemerahan)
3 tangkai bunga kantan
1 ikat daun kesum
5-6 keping asam keping
1 bungkus laksa jenama Eka (rendam dan rebus hingga lembut)

Cara-cara membuatnya:

  1. Rebus ikan dan asingkan isi dari tulangnya (air rebusan tapis dan simpan dalam periuk).
  2. Kisar isi ikan dan masukkan dalam periuk air rebusan yang sudah ditapis tadi.
  3. Ambil tulang ikan tadi, kisar juga sampai halus (saya tak ambil sebab malas =.=).
  4. Tapis dan ambil airnya, masukkan ke dalam periuk tadi.
  5. Ambil 1 tangkai bunga kantan, buang bahagian luar. Ambil bahagian tengah yang lembut (bahagian luar jangan buang), masukkan ke dalam pengisar. Kisar bersama bawang besar dan belacan.
  6. Kemudian, masukkan ke dalam periuk yang sama.
  7. Tambah air dalam periuk tadi sampai sesuai dengan kepekatannya.
  8. Masukkan asam keping. Lebihan bunga kantan tadi dibelah 4 setiap satu termasuk bahagian luar tadi, dan dimasukkan ke dalam periuk.
  9. Masukkan jugak daun kesum, masak hingga mendidih.
  10. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.

Bahan hiasan:

Hirisan timun
Telur rebus
Limau
Cili padi
Bawang (saya tak letak sebab housemate semua tak makan)




Tuesday, June 26, 2012

Apam Polkadot Macam Kak Yatie Pulak


Sebelum ni da pernah buat apam polkadot kat sini. Semalam try lagi buat apam polkadot guna resepi lain pulak. Tergoda tengok apam kak Yatie yang comel-comel dan bulat-bulat dot dot dia. Tengok resepi dia, ada kelainan sikit dari yang pernah saya buat sebelum ni. So, saya pun tergerak nak cuba. Jadi lah apam polkadot kaler oren dengan hijau ni haaa. Moh ler kita tengok resepi eks?

Bahan-bahan: (50 biji papercup medium)

3 biji telur-dari peti sejuk (gred A)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar@susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
1 sudu teh esen vanilla
filling-blueberry@strawberry@apa-apa ikut citarasa
pewarna

Cara-cara Membuatnya:

  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan.
  3. Masukkan setiap adunan berwarna ke dalam piping bag.
  4. Susun mangkuk kertas dalam acuan lompang (saya guna acuan tart).
  5. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja.
  6. Letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan.
  7. Picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
  8. Last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan, kemudian kukus selama 10-15 minit @ sehingga masak.

Tapi saya pelik la, kenapa kalau hujung-hujung punya apam polkadot kan, permukaan dia jadi tak licin, dan makin berlubang-lubang? Sebab air dalam kukus da kurang atau sebab api kuat sangat? Hurmm...




Tuesday, June 19, 2012

Asam Pedas Ayam


Petang tadi balik dari lab, tak tau nak masak ape. Keluarkan aje ayam dari peti ais. Sambil-sambil tu alas perut kejap dengan housemate, kira minum petang la kan. Tiba-tiba si housemate tanya, ayam tu nak masak ape? Saya cakap ntah lerr. Dia pun mintak la masakkan asam pedas. So, ape lagi, pergi bercucuk tanam daun kesom kejap, plinkkkkkk da besar daun kesom depan rumah tu. Eh. Tu cerita dongeng ok. Sebenarnya memang da tanam daun kesom lama dulu, kali ni da bole masukkan dalam asam pedas da sebab da tumbuh dengan subur sekali. Hehehe. Ok, resepi ni amek dari Pak Cik Mat Gebu gak, cuma ada la ubah sikit-sikit mana yang kurang bahan-bahan kat rumah ni. Jom tengok resepi.

BAHAN-BAHANNYA :

Ayam
1 biji kentang, dipotong ikut suka
1 genggam daun kesom
2 batang serai, dititik
2 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

BAHAN KISAR HALUS :

10 tangkai cili kering, direndam dalam air panas
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3/4 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
3/4 camca teh lada hitam

CARA MEMBUATNYA :

  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis serai hingga harum, masukkan bahan kisar halus dan masak hingga terbit minyak. Guna api perlahan dan kacau selalu.
  2. Masukkan ayam dan gaul rata, biar hingga ayam kecut sedikit. Tuang air secukupnya, kacau dan bila mendidih, masukkan daun kesom. Bila ayam 1/2 empuk, tambah kentang dan masukkan jus asam jawa, kacau dan biar mendidih.
  3. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masak hingga ayam empuk dan kentang sedikit lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas bersama nasi dan lauk-lauk lain.




Monday, June 18, 2012

Kek Karamel Pandan Choco-Berry


Hari ini merajinkan diri buat kek karamel. Sebelum ni tengok kak Shida buat, kali ni nak buat sendiri pulak. Tengahari tadi, cek barang-barang yang ada kat rumah, susu sejat dengan gula kastor takde. So, gi kedai runcit depan rumah kejap, carik bebarang's tu. Alhamdulillah ade. Kul 12 da start buat, kul 2.30 start membaking. Punya lama kan tempoh masa. =.= Mana nak jaga anak lagi, tu yang jadi lambat tu. Anak kucing je tapi... :p Jom ler tengok resepi, sama macam sebelum ni, cuma kali ni ade tiga perisa.

Bahan-bahan dan cara membuatnya:

GULA HANGUS
2 @ 4 sudu besar gula
**Jadikan gula hangus. Ratakan pada keseluruhan loyang supaya kek tak melekat pada loyang.


BAHAGIAN ATAS (karamel)
1/2 tin susu cair @ 1 cawan penuh
70 gram gula kastor
1/2 sudu teh vanilla
3 biji kuning telur
** Kacau sebati dengan perlahan dan ketepikan.


LAPISAN KEK (A)
140 gram tepung gandum
70 gram gula kastor
3 biji kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak (3-4 sudu)

** Pukul telur kuning, air, minyak dan gula hingga kembang.
** Masukkan tepung yang dicampur baking powder sedikit demi sedikit.
** Kacau sebati.


MERINGUE (B)
6 biji putih telur
70 gram gula kastor
1 sudu teh cream of tar-tar (saya tak guna pun)
** Pukul putih telur hingga kembang dan masukkan gula serta cream of tartar. Pukul hingga adunan tidak menitis apabila bekas diterbalikkan.

** Campurkan adunan A dan B. Kacau dengan kaedah kaup balik. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian.
  • Pewarna coklat + perisa coklat
  • Pewarna hijau + perisa pandan
  • Pewarna merah jambu + perisa strawberry

Cara-cara membuat kek karamel:

  1. Tapis karamel ke dalam loyang berisi gula hangus.
  2. Masukkan adunan kek yang telah diwarnakan. Ambil satu senduk adunan coklat, tuang ke atas karamel dalam loyang tadi. Kemudian, ambil satu senduk adunan hijau, tuang ke atas adunan coklat dan ambil satu senduk adunan merah jambu, tuang pula ke atas adunan hijau tadi. Ulang sampai adunan habis.
  3. Kek karamel sebelum dimasukkan ke dalam oven
  4. Panaskan oven selama 10 minit.
  5. Bakar kek dengan kaedah double boiler dan gunakan air panas.
  6. 40 minit pertama gunakan api bawah dan 15 minit lagi, api atas dan bawah pada suhu 180 darjah Celsius.
  7. Apabila kek sudah masak, biarkan ia sejuk sendiri, kemudian keluarkan dari loyang dan terbalikkan (lapisan karamel di atas).
  8. Simpan dalam peti ais sebelum dipotong untuk dihidangkan.




Sunday, June 10, 2012

Kek Karamel Sakura Kakakechik



Hari tu masa kat Pendang, Kedah, Kakakechik Shida ajak buat kek karamel ni. Yang ni perisa oren dan coklat. Cuma, kaler oren tu tak nampak sangat, mungkin leh tambah lagi pewarna oren kalo nak bagi lagi cantik. :)

Nak tengok kisah di sebaliknya boleh tengok SINI.

Untuk resepi, saya ambil dari blog Kakakechik jugak, macam kat bawah ni~

# loyang 8 @ 9 inci

Bahan-bahan dan tekniknya :

GULA HANGUS
2 @ 4 sudu besar gula
**Jadikan gula hangus. Ratakan pada keseluruhan loyang supaya kek tak melekat pada loyang.


BAHAGIAN ATAS( karamel )
1/2 tin susu cair @ 1 cawan penuh
70 gm gula kastor
1/2 sudu teh vanilla
3 kuning telur
** Kacau sebati..kacau dengan perlahan dan ketepikan.


LAPISAN KEK (A)
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak (3-4 sudu)

** Putar telur kuning, air, minyak dan gula hingga kembang.
** Masukkan tepung yang dicampur baking powder sedikit demi sedikit.
** Biarkan sebentar.


MERINGUE (B)
6 telur putih
70 gm gula kastor
1 sudu teh cream of tar-tar

** Pukul telur putih hingga kembang dan masukkan gula serta cream of tartar…pukul hingga adunan tidak menitis apabila bekas diterbalikkan.
** Campurkan A dan B..KACAU DENGAN TANGAN..kaedah kaup balik.

Cara-cara:

  1. Tapis karamel dalam loyang gula hangus.
  2. Masukkan adunan kek yang telah diwarnakan.(kakakecik bahagikan kepada 2 bahagian : 1 – pewarna hijau + pandan paste dan 1 bahagian lagi mocha paste).
  3. Panaskan oven selama 10 minit.
  4. Bakar kek dengan kaedah double boiler dan gunakan air panas.
  5. 40 minit pertama gune api bawah dan 15 minit lagi api atas dan bawah pade suhu 180 darjah.




Friday, May 04, 2012

JAKIM Sahkan Mentega Golden Churn HALAL


PETALING JAYA: Golden Churn canned butter has been verified by the Department of Islamic Development Malaysia (Jakim) as complying with Malaysian halal standards.

Ballantyne Foods Pty Ltd thanked Jakim as well as the Johor and Sarawak Religious Departments for the successful verification inspection of the Ballantyne Foods Pty Ltd New Zealand factory.

“The inspection confirmed that the Golden Churn canned butter complies with Malaysian halal standards as per the halal certificate issued by the NZ Islamic Processed Food Management, a body approved by Jakim,” it said.

It said the Golden Churn canned butter was now available in the halal section of all Malaysian food retail outlets.

“The Ballantyne Company has always, and will always, highly respect our social responsibility to Muslim consumers worldwide. As such, the halal certification for our Golden Churn canned butter is a non-negotiable priority.”

Last August, Ballantyne Foods Pty regional general manager Hemmat Nasrallah said it was recalling canned butter worth approximately RM5mil from the Malaysian market due to possible porcine contamination of the butter produced in New Zealand.

The company said it would seek the authorities’ cooperation to get its halal certification back.

The loss of halal certification mostly affected the Sarawak layered cake (kek lapis) industry as Golden Churn Butter was a key ingredient in many recipes.

The industry reported an 80% drop in sales from last August to January.


P/S: JAKIM akan siarkan kenyataan media dalam masa terdekat.




Wednesday, March 28, 2012

Light Oreo Cheesecake


Cer klik SINI jap~ Terima kasih~ :D

Semalam buat Blueberry Cheesecake, housemate mintak tolong ajar buatkan. Yang tu da tinggal suku je dalam peti ais. Hari ni tadi, housemate ajak buat yang ni pulak. Saja try campurkan oreo dalam bahan-bahan, jadi lah Light Oreo Cheesecake ni. Rasanya sedap jugak, rasa cheese pun masih ada, tak hilang dek rasa oreo tu. Hehe. Meh kita tengok resepi ye~

Bahan-bahan:

300ml susu segar (saya guna full cream)
6 keping keju Kraft (saya guna Cheesedale)
3 biji telur gred A
90g gula kastor
110g tepung gandum
110g mentega
1 cawan oreo kisar (dibuang krim putihnya)

Bahan dasar:

30 keping oreo kisar (dibuang krim putihnya)
1/4 cawan mentega (dicairkan)

Cara-cara membuatnya:

  1. Bahan dasar - Gaulkan oreo kisar bersama mentega cair, ratakan pada loyang yang telah digris dan dialas.
  2. Panaskan oven pada suhu 180C.
  3. Dengan api perlahan, panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. Kacau sehingga cair dan masukkan mentega. Kacau sehingga mencair dan ketepikan.
  4. Asingkan putih dan kuning telur(kuning telur diletak di dalam bekas yang agak besar untuk 1 adunan).
  5. Pukul putih telur bersama gula kastor sehingga menjadi meringue (adunan betul-betul ringan sehingga bekas diterbalikkan, adunan tak tumpah).
  6. Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yang dipanaskan tadi..kacau perlahan.
  7. Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
  8. Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata.
  9. Masukkan oreo kisar dan sebatikan adunan.
  10. Ambil loyang yang sudah digris dan diratakan bahan dasar tadi dan tuangkan adunan kek ke dalamnya.
  11. Bakar pada suhu 175C menggunakan kaedah bain marie (letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yang berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak (bergantung pada jenis oven).
  12. Bila da sejuk, boleh dipotong dan dihidangkan.




Tuesday, March 27, 2012

Tomyam Sardin Jugak!


Eh, eh! Baru je Pak Cik Mat Gebu buat Tomyam Sardin tengahari tadi, saya pun nak buat gak malam ni. Hahaha~ Ade tiga ekor ikan sardin lagi yang tinggal tak terusik. So, buat la sama macam Pak Cik Mat. Tapi mesti la ada bahan yang saya tak letak kan. Mana yang ada je saya letak. Jom semak resepi~

BAHAN-BAHANNYA :

3 ekor ikan sardin dalam tin
1 kiub tomyam Knorr
1 batang serai, dititik
1 inci halia, dititik
6 biji cili padi thai, belah dua setiap satu
1 biji jus limau nipis, perah jusnya
4 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 camca besar sos tiram (optional)
1/2 camca gula

BAHAN-BAHAN SAYURAN :

Sebesar penumbuk, bunga kobis, potong sekuntum2
1/2 batang lobak merah saiz sederhana, potong ikut suka
2 batang kacang panjang, dipotong
1/4 capsicum merah, dihiris senget2
1/4 capsicum kuning, dihiris senget2
1 biji bawang besar, belah 6 (tak letak, sebab takde)
1 biji tomato, dibelah 8

CARA MEMBUATNYA :

  1. Panaskan sedikit minyak. Tumis hirisan bawang merah, bawang putih, halia, serai dan cili padi hingga harum. Masukkan kiub tomyam, dan masak sekejap. Tuang air secukupnya (dalam 3 cawan). Biar mendidih.
  2. Tambah lobak merah, kacang panjang, bawang besar dan bunga kobis. Bila lembut sedikit, masukkan ikan sardine. Tambah juga 3 camca besar sos sardine tadi. Kacau perlahan. Biar mendidih dengan api sederhana. Jika kurang kuah, boleh tambah air.
  3. Tambah sos tiram (jika perlu), sedikit gula dan jus limau nipis. Akhir sekali masukkan tomato. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas.




Ayam Goreng Ala Pattaya


Erm... Klik SINI jap... :D

Sebenarnya da banyak kali da buat ni. Tapi sebab takde kamera yang proper, jadi tak la publish kat blog. Tapi hari ni, atas permintaan sorang rakan blogger, terpublish jugak lah resepi ayam goreng ala pattaya ni. Resepi asalnya saya dapat dari blog Pak Cik Mat Gebu kat Daging Goreng Ala Pattaya. Mula-mula dulu makan kat rumah Pak Cik Mat, terus jatuh cinta dengan lauk ni. Bila da belek-belek resepi, try la buat sendiri kan~ Cumanya, saya tukar daging kepada ayam je. Jom semak resepi~ :)

BAHAN-BAHANNYA :

500 gram ayam, hiris nipis, cuci dan toskan
1/2 cawan hirisan rebung jeruk (optional, saya tak letak)
1/3 biji red capsicum, didadu
1/3 biji green capsicum, didadu
1/3 biji yellow capsicum, didadu
Sedikit bunga kobis
Sedikit lobak merah, belah 4 dan hiris
1 genggam daun selasih (sweet thai basil - tak letak)
1 biji bawang besar, hiris bulat
1 camca besar sos tiram
1 camca besar sos cili thai
1/2 camca teh gula
Sos ikan secukup rasa (tak letak)
1 camca teh tepung jagung + 2 camca besar air = kacau rata
2 biji cili merah*
8 biji cili padi*
3 ulas bawang putih*(*tumbuk halus)
1/2 cawan air

CARA MEMBUATNYA :

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk halus hingga harum, tambah cili sos thai dan sos tiram, kacau rata. Masukkan ayam, kacau dan masak hingga ayam empuk. Tuang sedikit air dan dan biar ayam lembut.
  2. Masukkan rebung, semua jenis capsicum, lobak merah, brokoli dan bawang besar, gaul rata masak sekejap. Tambah sos ikan gaul, masukkan bancuhan tepung jagung. Masak hingga pekat. Akhir sekali tambah daun selasih, gaul rata. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat...

P/S: Maaf, gambar tak cantik... Tak expect nak publish... :D




Wednesday, March 14, 2012

Apam Polkadot... Sedap!


Hari Isnin tu, saya buat apam polkadot. Nak bawak balik. Dah lama sangat nak buat. Dah macam-macam soalan tanya kat Ibu Gebu dan Puteri Katek. Akhirnya saya mula buat pagi Isnin tu. Masa pagi tu, saya tak ada acuan lompang, so saya masukkan je dalam loyang. Nak tau ape jadi? Adunan meleper sebab takde penguat paper cup tu masa apam mengembang dalam pengukus. Hahaha~ Dah tu, macam-macam bentuk ada. Bentuk ikan, bentuk rama-rama, bentuk hati, bentuk segi-segi, yang pasti takde bentuk bulat. :p

So, petang Isnin tu jugak, saya gi beli loyang acuan cupcake. Balik tu terus buat adunan lagi. Tiba-tiba, mak cakap, eh...mak ada la acuan lompang yang plastik tu. Lorhhhhh...dah terbeli lak loyang ni kan. =.= So, guna dua-dua acuan sekali masa mengukus tu. Maka, ada dua saiz. Saiz kecik n saiz besar. Hahaha~ Yang pasti, seronok buat apam polkadot ni. Suka tengok bila da jadi, comel-comel aje. Tapi tak secomel Ibu Gebu punya apam polkadot. T_T

Apepun, thanks Ibu Gebu dan Puteri Katek~

Bahan-bahan:

3 biji telur gred A (dari peti ais)
280 gram tepung gandum*
2 sudu kecil baking powder* (*diayak bersama)
220 gram gula halus (kalau letak filling guna 200 gram sahaja)
250 ml susu segar/susu cair/santan/susu UHT
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanilla (untuk hilangkan hanyir telur)
filling (ikut citarasa sendiri - chocolate, strawberry, kelapa, kaya, peanut butter) - masukkan ke dalam piping bag
pewarna (ikut citarasa masing-masing)

Cara-cara Membuatnya:

  1. Pukul telur, gula, vanilla dan ovalette sampai kembang.
  2. Kemudian baru masukkan tepung, baking powder dan bahan cecair secara berselang-seli.
  3. Pukul dengan kelajuan maksimum selama 6-8 minit.
  4. Sementara itu, didihkan air kukusan, letak daun pandan untuk apam lebih wangi.
  5. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.
  6. Masukkan setiap bahagian ke dalam piping bag.
  7. Susun acuan lompang dalam pengukus dan masukkan paper cup dalam acuan lompang.
  8. Picit adunan dalam paper cup sampai setengah cup.
  9. Picit filling ikut citarasa.
  10. Picit adunan sama @ lain warna sehingga penuh.
  11. Kemudian dot-dotkan dengan warna pilihan.
  12. Bila air kukusan dah mendidih, sederhanakan api dan kukus selama 15 minit.

Ada jugak tips, adunan untuk buat dot tu letak dalam piping bag lain dengan diameter lubang sebesar lidi je. Tapi saya guna piping bag sama je. Sebab tak rajin sangat. Hee~




Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.