Tuesday, March 27, 2012

Ayam Goreng Ala Pattaya


Erm... Klik SINI jap... :D

Sebenarnya da banyak kali da buat ni. Tapi sebab takde kamera yang proper, jadi tak la publish kat blog. Tapi hari ni, atas permintaan sorang rakan blogger, terpublish jugak lah resepi ayam goreng ala pattaya ni. Resepi asalnya saya dapat dari blog Pak Cik Mat Gebu kat Daging Goreng Ala Pattaya. Mula-mula dulu makan kat rumah Pak Cik Mat, terus jatuh cinta dengan lauk ni. Bila da belek-belek resepi, try la buat sendiri kan~ Cumanya, saya tukar daging kepada ayam je. Jom semak resepi~ :)

BAHAN-BAHANNYA :

500 gram ayam, hiris nipis, cuci dan toskan
1/2 cawan hirisan rebung jeruk (optional, saya tak letak)
1/3 biji red capsicum, didadu
1/3 biji green capsicum, didadu
1/3 biji yellow capsicum, didadu
Sedikit bunga kobis
Sedikit lobak merah, belah 4 dan hiris
1 genggam daun selasih (sweet thai basil - tak letak)
1 biji bawang besar, hiris bulat
1 camca besar sos tiram
1 camca besar sos cili thai
1/2 camca teh gula
Sos ikan secukup rasa (tak letak)
1 camca teh tepung jagung + 2 camca besar air = kacau rata
2 biji cili merah*
8 biji cili padi*
3 ulas bawang putih*(*tumbuk halus)
1/2 cawan air

CARA MEMBUATNYA :

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk halus hingga harum, tambah cili sos thai dan sos tiram, kacau rata. Masukkan ayam, kacau dan masak hingga ayam empuk. Tuang sedikit air dan dan biar ayam lembut.
  2. Masukkan rebung, semua jenis capsicum, lobak merah, brokoli dan bawang besar, gaul rata masak sekejap. Tambah sos ikan gaul, masukkan bancuhan tepung jagung. Masak hingga pekat. Akhir sekali tambah daun selasih, gaul rata. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat...

P/S: Maaf, gambar tak cantik... Tak expect nak publish... :D



3 comments:

aDisH.sHidA said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

terus berbunyi perut akak nie mintak di isi makanan...meh anta kat akak skit..nak rasa....

maszull said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

assalamualaikum sunah...wah nampak mcm sedap jer kena cuba sendiri la baru tahukan...:)

dapurCikWan said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

sedap je nama masakan tu..menarik2.. =)

Ramuan Selera!

kek (41) kek lapis (28) ayam (18) tempahan (17) pasta (14) admin (8) sup (8) keju (7) sosej (7) apam polkadot (6) pastri (6) roti (6) apam (5) dessert (5) kentang (5) kuih-muih (5) review (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) jalan-jalan cari makan (3) kekacang (3) sayur (3) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) belacan (2) cheesecake (2) jemput-jemput (2) laksa (2) lempeng (2) pisang (2) pizza (2) pulut (2) sarapan (2) western (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) Ramadhan (1) agar-agar (1) ais (1) bars (1) biskut (1) brownies (1) chocolate (1) congo bars (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) ikan (1) ikan bilis (1) ikan sardin (1) info (1) isu (1) kacang panjang (1) kebab (1) keropok (1) kismis (1) kunyit (1) labu air (1) makaroni (1) mangga (1) megi (1) mentega (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) pencuci mulut (1) penkek (1) restoran (1) sandwich (1) satay (1) strawberry (1) tomyam (1) udang (1) yis (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.