Friday, March 09, 2012

Buah Melaka... Made in Sarawak


Pagi ni bangun nak breakfast cheesecake semalam, mak bagitau buah melaka punya kulit da siap uli. Hoh??? Saya terkejut. Gulppp! Rupanya mak terus uli kulit buah melaka pagi ni sebab semalam saya tunjuk kat mak gambar buah melaka dalam buku resepi Hajah Yon. Huwaaaaaaaaaaaa~ Saya sayang mak sayaaaa!!! Hahaha~

Jadi, lepas breakfast tu, saya terus la mulakan operasi buat buah melaka ni. Gulung, gulung, gulung, then tenyeh-tenyeh, lepas tu letak inti gula apong, then gulung, gulung balik, rebus sampai masak. Waaaaaaa... Sedap okehhhhh! T_T

Kalau nak tau lebih lanjut tentang gula apong, leh klik SINI

Oh ye, kalo Melaka terkenal dengan gula Melaka atau gula merah dia, kat Sarawak ni kita guna gula apong. Gula apong ni kaler dia ceklat gelap, dalam bentuk cecair yang sangat pekat dan likat, dibuat daripada nira pokok nipah. Selalu kat kedai, dia jual dalam bungkusan plastik. Jarang tengok yang dalam bekas macam kat atas ni. :)

Bahan-bahan:

Sedikit kelapa parut

Untuk kulit:

Tepung pulut
Tepung gandum
Air
Pewarna hijau

Untuk inti:

Gula apong

Cara-cara membuatnya:

  1. Kulit: Uli tepung pulut, tepung gandum bersama air sampai adunan tidak melekat pada tangan. Campur pewarna hijau atau pewarna lain ikut kesukaan. Nisbah tepung pulut kepada tepung gandum tu, tepung pulut kena lebih banyak, sebab tepung gandum ni gunanya untuk tak bagi adunan tu lembik sangat. Cukup sedang je untuk kita gentel nanti.
  2. Buah Melaka: Cubit dan gentelkan sikit adunan kulit ikut saiz yang kamu suka. Saya suka buat kecik-kecik, senang masuk mulut. Tenyeh leper untuk letak inti gula apong. Bila da letak inti, gulung bulat-bulat balik.
  3. Panaskan air dalam periuk sampai mendidih. Bila da mendidih, masukkan buah melaka. Buah melaka da masak bila mula terapung dalam air yang mendidih (kalau tak naik terapung, usik sikit dengan sudip, takut buah melaka melekat kat dasar periuk).
  4. Angkat buah melaka yang da masak, dan toskan.
  5. Bila da sejuk sikit, boleh gaul dengan kelapa parut.
  6. Sedia untuk dihidangkan.




3 comments:

kakna said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

selamat tenggahari.
di tempat kakna pun ada gula ni.ia dipanggil nisan nipah.maksudnya madu dari air nira nipah.

aDisH.sHidA said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

kalau kami belah kedah nie..guna gula "gerek"....bentuk bulat2....

norlieharumaini said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

sukanya buah melaka ni....

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.