Menu

Light Oreo Cheesecake


Cer klik SINI jap~ Terima kasih~ :D

Semalam buat Blueberry Cheesecake, housemate mintak tolong ajar buatkan. Yang tu da tinggal suku je dalam peti ais. Hari ni tadi, housemate ajak buat yang ni pulak. Saja try campurkan oreo dalam bahan-bahan, jadi lah Light Oreo Cheesecake ni. Rasanya sedap jugak, rasa cheese pun masih ada, tak hilang dek rasa oreo tu. Hehe. Meh kita tengok resepi ye~

Bahan-bahan:

300ml susu segar (saya guna full cream)
6 keping keju Kraft (saya guna Cheesedale)
3 biji telur gred A
90g gula kastor
110g tepung gandum
110g mentega
1 cawan oreo kisar (dibuang krim putihnya)

Bahan dasar:

30 keping oreo kisar (dibuang krim putihnya)
1/4 cawan mentega (dicairkan)

Cara-cara membuatnya:

  1. Bahan dasar - Gaulkan oreo kisar bersama mentega cair, ratakan pada loyang yang telah digris dan dialas.
  2. Panaskan oven pada suhu 180C.
  3. Dengan api perlahan, panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. Kacau sehingga cair dan masukkan mentega. Kacau sehingga mencair dan ketepikan.
  4. Asingkan putih dan kuning telur(kuning telur diletak di dalam bekas yang agak besar untuk 1 adunan).
  5. Pukul putih telur bersama gula kastor sehingga menjadi meringue (adunan betul-betul ringan sehingga bekas diterbalikkan, adunan tak tumpah).
  6. Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yang dipanaskan tadi..kacau perlahan.
  7. Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
  8. Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata.
  9. Masukkan oreo kisar dan sebatikan adunan.
  10. Ambil loyang yang sudah digris dan diratakan bahan dasar tadi dan tuangkan adunan kek ke dalamnya.
  11. Bakar pada suhu 175C menggunakan kaedah bain marie (letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yang berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak (bergantung pada jenis oven).
  12. Bila da sejuk, boleh dipotong dan dihidangkan.

2 comments:

maszull said...

assalamualaikum sunah....wah bestnya bagi mama sikit boleh...:)

HaSue said...

Salam..
tang nyaman jak rupa ciskek ktk ya siap beroreo gik eh.. terliur ada jak nangga. dah lamak x mengecis kek..hehe

Author

authorHello, this food blog belongs to Sunah Sakura. I'm very fond of food. Nice food must be shared with others.
Learn More →



Blog Stats