Wednesday, July 25, 2012

Juadah Berbuka 5 Ramadhan - Onde-onde Comel

Gambar ihsan: Housemate *kamera da takdeeee...apetah lagi kamera henfon*

Comel tak eks? Bagi saya, comel aje, colourful gituuu~ Kanak-kanak mesti suka makan benda warna-warni camni. Sebab orang dewasa macam housemates saya pun da suka tengok kaler dia...*ni pun buat atas permintaan* =.=

Ehehe... Dulu kan pernah buat sekali kaler ijau, yang ni ade kaler lain-lain pulak. Siap kol mak tanya resepi, tapi bapak pulak yang jawab, dia main belasah je cerita resepi sebab mak kat bawah rumah. =.=

Maka, untuk keselamatan dan keyakinan, saya gi google "buah melaka mat gebu". Haaa...keluar nkoo~~~ Ni haaaa kalo tak percaya~~~ --> Dapur Tanpa Sempadan...: BUAH MELAKA.

Moh ler kita tengok resepi ye~

Bahan-Bahannya :

250 gram tepung pulut
Air secukupnya
1 camca teh perisa pandan
Gula Melaka dipotong kiub, secukupnya
Kelapa kulit basah, diparut putih
Sedikit garam
Pewarna hijau, merah jambu, kuning dan ungu

Cara membuatnya :

  1. Masukkan tepung pulut dalam satu bekas, tuang air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yg tidak melekat di mangkuk adunan. Tambah perisa pandan dan uli hingga rata.
  2. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian dan berikan warna hijau, merah jambu, kuning dan ungu. Uli rata-rata.
  3. Ambil lebih kurang 1 camca kecil doh. Isi kiub gula melaka, cantumkan dan bulat-bulatkan seperti guli. Buat hingga siap. Rebus dalam air mendidih hingga kuih timbul dan biar masak lagi selama 1 minit.
  4. Angkat dan toskan, golekkan dalam kelapa parut yang telah digaul sedikit garam. Buat hingga siap dan boleh dihidangkan.

Selamat berbuka~ :)




3 comments:

laskar pelangi said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

comel sungguh onde onde warna warni:)
hehee~

Iffah Afeefah said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

kne resepi jugak ke

tapi lawa la

comel je

cm gegule

Mrs. Abi said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

kalerfull!!! huhuhuhu tgk byk kaler, teringat kat adik is...huhuhuhu...

Geng-geng Chef Tak Jadik!

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kentang (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan bilis (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.