Friday, May 31, 2013

Kek Lapis Asam Manis II


Alhamdulillah. Memasam manis lagi~

Kali ni lebih berpuas hati berbanding hasil yang dulu. Nampaknya kena pandai main warna kalau dengan kek ni. Kalau salah pilih warna, nanti tak nampak asam manisnyeee~ Hukhuk!

Yang ini, saya buat sebab ada tempahan dari student UTM. Mulanya dia ingat saya tak jual kek ni. Bila saya gitau saya ada jual dan ada dalam senarai, lega dia. Rupanya memang tak nampak lah kek sebelum ni tu haaa~ So, lepas ni boleh tukar gambar dalam senarai tu yee~ Hihi!

Ok, untuk kek ni, bahan dan cara buatnya pun lebih kurang saje macam dulu~ Cuma ada sikit saya ubah cara membuatnya supaya menjadi lebih mudah. Jom tengok!

Resepi: Dayang Jack

By: Sunah Sakura


Loyang: 8" x 8" x 3"

Bahan-bahan:

10 biji telur gred A
300g tepung biskut marie (biskut marie dikisar halus, diayak dan kemudian barulah ditimbang)
500g mentega berkualiti/pure creamy butter (saya guna SCS)
1 sudu besar ovallete
75ml air sejuk (dari peti ais)
1 sudu kecil esen vanilla
100g gula kastor
300g susu pekat manis
haw slice/ hawflakes secukupnya
sedikit pewarna kuning, hijau dan merah jambu


Cara-cara membuat:

  1. Pukul mentega dengan gula hingga putih. Masukkan esen vanilla dan ovallete. Pukul lagi biar rata baru masukkan susu dan pukul dengan kelajuan perlahan hingga sebati.
  2. Masukkan pula telur satu per satu dan pukul lagi hingga kembang. Masukkan tepung biskut marie, gaul rata-rata sebelum memasukkan air sejuk. Putar sebati dengan kelajuan paling minima.
  3. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Warnakan kuning, hijau dan merah jambu.
  4. Sementara itu, panaskan oven pada suhu 180-200 C atau mengikut kepanasan suhu oven masing-masing. Sediakan loyang yang telah disapu mentega dan dialaskan dengan kertas minyak/baking paper.
  5. Masukkan 6 sudu besar adunan untuk lapisan kuning ke dalam loyang dan ratakan. Kemudian grill/bakar sehingga keperangan (lebih kurang 5-7 minit) dengan api atas dan bawah. Setelah masak, keluarkan dari oven. Sekiranya lapisan nampak tidak sekata, tekankan perlahan-lahan dengan alat penekan kek. Setelah itu, tuangkan lagi adunan kuning dan ratakan. Buangkan gelembung/bubble jika ada atau hentak-hentakkan sedikit loyang tersebut sehingga bubble pecah dan adunan nampak licin. Barulah dimasukkan semula ke dalam oven dan bakar hingga perang (ini untuk memastikan kek tidak berlubang-lubang dan lapisannya cantik sekata).
  6. Buat lagi untuk lapisan kuning hingga menjadi 3 lapisan. Untuk lapisan yang ketiga, susunkan kepingan hawflakes secara rawak atau mengikut citarasa. Kemudian bakar hingga perang (tak perlu ditutup dengan adunan). Kemudian masukkan lapisan kuning lagi dan ulangi proses hingga habis. Ulang untuk warna hijau dan merah jambu juga hingga adunan habis. (PASTIKAN ADUNAN SENTIASA DIKACAU SEBATI DENGAN SENDUK/SPATULA/SUDU SEBELUM MELAPIS)
  7. Guna api atas dan bawah untuk lapisan pertama dan lapisan seterusnya menggunakan api atas sahaja sehingga habis. (Jika kek kurang masak, bakar untuk keseluruhan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 7-10 minit dengan suhu 140 C-160 C)
  8. Setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan kek terlebih dahulu sebelum dipotong. Untuk menyimpan lebih lama, balutkan kek dengan plastik dan simpan di dalam bekas kek. Kemudian disejukkan ke dalam peti sejuk.




Friday, May 24, 2013

Kek Lapis Impian Kasih - Hantaran Kahwin


Alhamdulillah.

Allah bagi rezeki lebih, sekaligus bagi kekuatan kepada saya untuk buat benda ni. Mulanya adik merangkap junior kampus tu called nak tempah kek lapis untuk hantaran kahwinnya esok. Saya cakap, ok. Boleh je. Kemudian, dia minta tolong saya untuk tulis something atas kek tu. Mak ai! Nak tulis macam mana kek lapis??? Hurmm, saya cakap insya'Allah saya cuba, sesambil tanya, tema majlis kaler ape. Dia kata pic gold macam tu. Ok. Insya'Allah, saya boleh! Gulpppp! Kalau tak jadi, menangis juga.

Dan akhirnya, alhamdulillah menjadi juga cubaan pertama buat kek lapis untuk hantaran kahwin. Walaupun agak comot sedikit tulisan pada lapisan terakhir tu. "Gerbang" dah jadi macam "gerbong" pulak dah. Tak pe lah, asalkan maknanya sampai, insya'Allah. :) Orang yang baca pun, sama-sama aminkan doa tu. Kan?


Kek ni, saya olah dari resepi asal Kek Lapis Pandan Choco Berry, tapi banyak juga yang saya ubah. Serius, kek ni sangat-sangat sedap! Saya rasa sedikit sisa-sisanya ok, sebab saya kena potong bahagian tepinya untuk dijadikan hantaran. Bukan curik-curik rasa tauuu! :p Lagipun ada lebihan sedikit sebenarnya dari adunan tu malam tadi yang saya buatkan sebagai cupcake. Ok, jom! Tengok resepinya ya?

Resipi: Sunah Sakura
By: Sunah Sakura

Saiz loyang segiempat: 8" x 8" x 3"

Bahan-Bahan:

500 gm mentega
150 gm gula kastor
1 sudu besar ovellette
10 biji telur saiz besar
1 tin susu pekat manis
260 gm tepung Hong Kong
100 gm horlicks
5 sudu besar jem buah-buahan campuran
1 sudu teh pewarna coklat
1 sudu besar chocolate paste
1 sudu teh coffee emulco
1/2 sudu teh pewarna oren (light sahaja untuk bagi kesan pic)
1 sudu besar perisa pic
1/2 sudu teh pewarna kuning telur (light sahaja untuk bagi kesan gold)
1 sudu besar perisa nenas
Sedikit manik urai, coklat rice atau bijian manik untuk hiasan (ikut citarasa)


Cara-cara Membuatnya:
  1. Panaskan oven pada suhu 175-200'C ikut oven masing-masing. Griskan dasar loyang dengan sedikit mentega dan alaskan dengan baking paper.
  2. Pukul mentega dengan gula hingga kembang dan putih. Masukkan telur sebiji-sebiji dan terus pukul.
  3. Masukkan pula susu pekat manis dan ovelete, lalu dipukul dengan speed perlahan.
  4. Masukkan jem dan pukul lagi hingga bergaul rata.
  5. Seterusnya, masukkan horlicks dan tepung lalu dipukul terus dengan kelajuan yang rendah sehingga menjadi adunan yang licin dan sebati.
  6. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. [1] Diletakkan pewarna coklat, chocolate paste dan coffee emulco. [2] Diletakkan pewarna oren dan perisa pic. [3] Diletakkan pewarna kuning dan perisa nenas.
  7. Mulakan proses membakar. Lapisan pertama bakar adunan coklat dengan api atas dan bawah hingga masak (nampak sedikit keperangan, tapi agak sukar nak tengok sebab kaler coklat kan, jadi berusahalah!). Bila dah masak, tukar api atas sahaja. Kemudian bakar sampai habis adunan coklat selapis demi selapis, diikuti adunan pic dan akhir sekali adunan kuning sampai habis.
  8. Untuk lapisan terakhir, sebelum dibakar, tuliskan dahulu di atas lapisan tersebut dengan menggunakan piping bag yang digunting halus di hujungnya. Gunakan baki adunan coklat tadi untuk menulis. Kemudian hias ikut suka. Baru dibakar hingga keperangan sedikit, selepas itu tukar api atas dan bawah selama 10 minit lagi pada suhu 150'C.

Nota:

Setiap lapisan menggunakan 5 sudu besar. Untuk mendapatkan lapisan yang sama tebal dan teratur, kita harus menepati sukatannya. Kalau pun ada lebih adunan, biarkan dan jangan digunakan.

Dan untuk kamu berdua, selamat melayari bahtera rumahtangga! Moga keberkatan Allah bersama kalian! Doa yang sama juga buat yang lainnya~ :)




Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.