Kek Lapis Koko Mint Pandan


Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin.

Dah lebih seminggu berhari raya, baru lah bersemangat nak update blog. Sepatutnya sebelum raya lagi kita share resepi kek lapis ni, tapi tak berkesempatan. Dalam empat hari sebelum raya, dah bergerak pulang ke kampung halaman encik suami. Indahnya beraya di desa. Cewah.

Ni nak kongsi satu resepi kek lapis. Sejarahnya, saya nak buat Kek Lapis Peppermint Chocolate. Tapi terjadi satu insiden semasa mencampurkan perisa dan pewarna. Disebabkan masa tu buat serentak dengan Kek Lapis Oreo yang guna perisa pandan, boleh pulak tersasul masukkan perisa pandan tu jugak ke dalam adunan hijau Kek Lapis Peppermint Chocolate-to-be. Maka...tak apa lahhh~ Nak buat makan-makan aje, so jadi nya, perisa mint pun masuk ke dalam pewarna hijau tu jugak. Jadi la dua perisa dalam adunan hijau. Cumanya, perisa mint tu tak berapa nak rasa sangat. Ciput-ciput je hujung lidah. Haaa, pengajaran dia, lain kali fokussssss! Walopun da penat melapis, kena fokusssssss jugak! Huhuhu...

Resepi kek lapis ni, saya ambil original resepinya dari Bro Rozzan, Kek Lapis Peppermint Choc Andes. Tapi saya tak bubuh pun coklat Andes tu. Sebab nakkan rasa kek lapis peppermint coklat je, yang guna 10 biji telur. Kebanyakan kek lapis coklat pudina ni saya tengok telur yang digunakan tak sampai 10 biji, tu yang jadi teragak-agak nak ikut. Takut terendah pulak kek nya. Huhu. So, saya just guna resepi Bro Rozzan saje, ubah sikit-sikit dan eliminate coklat Andes. Resepi yang saya share ni untuk Kek Lapis Peppermint Coklat ya, kalo rasa-rasa nak tersilap bubuh pandan, jadi la nama Kek Lapis Koko Mint Pandan. :D

Jom tengok resepi!

Resepi: Bro Rozzan
By: Sunah Sakura

Loyang: 8" x 8"

Bahan-Bahan:

500 gm mentega
1 sudu teh ovalette
180 gm gula kastor
10 biji telur gred A
120 gm serikaya
1 tin susu pekat manis
120 gm Horlicks
240 gm tepung Hong Kong
1 sudu besar esen peppermint
secukup pewarna hijau
2 sudu besar chocolate paste/emulco

Cara membuatnya:


  1. Pukul mentega, ovalette dan gula dengan high speed sehingga kembang.
  2. Masukkan telur sebiji sebiji sambil terus memukul hingga sebati.
  3. Perlahankan speed mixer dan masukkan sekaya, susu manis dan horlicks. Pukul lagi hingga rata.
  4. Perlahankan terus speed mixer ke tahap paling rendah dan masukkan tepung hong kong. Pukul sebentar setakat adunan dah rata.


Bahagikan adunan kepada 2 bahagian;

1 bahagian diwarnakan hijau dan dibubuh esen peppermint.
1 bahagian lagi dimasukkan chocolate paste/emulco.

Cara membakar:


  1. Panaskan oven pada suhu 175-200 C pada api atas dan bawah.
  2. Bakar 5 sudu makan lapisan coklat sehingga masak, kemudian lapis lagi warna coklat menjadi dua lapisan. Untuk lapisan kedua dan seterusnya, guna api ATAS sahaja.
  3. Setelah lapisan coklat yang kedua masak, lapis pula adunan hijau sebanyak dua lapisan seperti tadi.
  4. Buat selang-seli 2 lapisan coklat, 2 lapisan hijau hingga habis. Setelah lapisan terakhir bewarna sedikit keperangan, tukar api atas dan bawah semula pada suhu yang lebih rendah (100-150 C) selama 10 minit.
  5. Selamat mencuba.
Sunah Sakura

| JDT Blogger | UTM PhD Student | Part Time Baker @ Selera Sakura | Email: siti_hasunah@yahoo.com

10 Comments

Previous Post Next Post