Tuesday, September 30, 2014

Menu Sihat: Juicy Chicken Kabobs


Assalamualaikum dan selamat petang!

Hari ni nak share menu sihat Juicy Chicken Kabobs lak. Lebih kurang macam satay lah untuk kita orang Malaysia ni, cuma dalam cucuk kebab tu ada diselitkan sayur-sayuran dan bawang. Hidangan ayam yang dalam kategori panggang macam ni lebih juicy dan tak terlalu kering. Mungkin disebabkan ada selitan sayur-sayuran di antara potongan ayam, menyebabkan air daripada sayur-sayuran tu meresap ke dalam isi ayam atau daging. Hasilnya bila diratah, subhanallah! Enak sekali!

Saya buat kebab ayam ni dah lama dulu, jadi kalau ada yang komen nak mintak sikit, memang dah tak ada. Dah lama jadi ehem-ehem dan menjadi darah daging kat badan ni dah. Haha! Sejak encik suami perlu mengamalkan pemakanan sihat dan tidak bergoreng, saya mula rajin membelek gambar-gambar makanan kat Instagram budak-budak yang join gym. Biasanya, Instagram minah-minah saleh lebih banyak mempamerkan makanan yang diorang makan seharian. Dari situ lah, saya boleh mendapat banyak idea baru untuk mempelbagaikan menu sihat encik suami.

Untuk Juicy Chicken Kabobs ni, saya tak ada ikut mana-mana resepi sangat. Just buat perapan ayam macam biasa dan gaulkan sayur-sayuran dalam minyak zaitun dan sedikit herba campuran sebelum dicucuk dan dipanggang menggunakan pemanggang ajaib.

Ok, jom tengok resepi menu penuh.

Resepi: Sunah Sakura
By: Sunah Sakura

Saiz: 2 orang.

Bahan-bahan:

4 - 6 pencucuk satay

Kebab
Dada ayam (dipotong kecil dan disesuaikan dengan kuantiti ikut citarasa)
3 ulas bawang putih*
1 inci halia* (* ditumbuk)
1 sudu teh serbuk oregano
1 sudu teh mixed herbs
1 sudu teh serbuk lada hitam (lebih elok tumbuk 1 sudu teh lada hitam biji)
Sedikit perahan lemon
1 sudu teh Extra Virgin Olive Oil (optional)
1 biji terung ungu (dipotong bulat-bulat, kuantiti ikut citarasa)
1/4 capsicum kuning (dipotong ikut saiz ayam, kuantiti ikut citarasa)
1/4 capsicum hijau (dipotong ikut saiz ayam, kuantiti ikut citarasa)
sedikit lobak merah (dipotong bulat-bulat dan dibelah dua)
1/4 bawang besar/Holland (dipotong ikut saiz ayam dan dicerai-ceraikan ulasan)

Sayur
Sedikit brokoli
Sedikit baby carrots
Sedikit sweet peas
Sedikit cherry tomatoes
Air

Kentang
Air
1 biji kentang
1 sudu teh Extra Virgin Olive Oil
1 sudu teh serbuk lada hitam
Sedikit perahan lemon

Cara-cara membuatnya:

1. Campurkan bahan-bahan untuk kebab dalam satu bekas kecuali terung, capsicum kuning & hijau, lobak merah dan bawang besar. Perap dalam peti ais 2-8 jam. Setelah cukup masa perapan, keluarkan dari peti ais dan mula mencucuk kebab. Cara saya, mulakan dengan bawang, kemudian capsicum kuning, ayam, capsicum hijau, ayam, terung, ayam, capsicum hijau, ayam, capsicum kuning, ayam, kemudian akhir sekali lobak merah. Ikut citarasa anda ya! Panaskan pemanggang (saya guna pemanggang ajaib) dan panggang kebab sehingga air kering. Balik-balikkan kebab semasa memanggang supaya ia masak sekata. Jangan risau kerana kebab anda masih lagi juicy walaupun air dah kering dalam pemanggang.

2. Untuk sayur, didihkan air dalam periuk. Kemudian stimkan semua sayur selama 3 minit. Matikan api.

3. Untuk kentang, rebus kentang bersama kulit hingga sedikit lembut (selalunya saya mula merebus serentak dengan memanggang kebab), matikan api. Tuskan dan biar sejuk sedikit. Kemudian potong kentang leper-leper (hati-hati sebab panas), masukkan dalam bekas dan campurkan dengan olive oil, serbuk lada hitam serta perahan lemon. Panggang guna pemanggang ajaib selepas kebab ayam anda masak. Jangan lupa balik-balikkan kentang, panggang hingga sedikit keperangan.

4. Boleh hidangkan panas-panas, kalau suka sos boleh makan bersama sos atau Thousand Island Dressing.




1 comments:

ummi aqilah (LM) said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

Alaaa baru nak mengecek sket kebab tu.

Biasa buat kambing je atau daging. Nmpk meriah sayur2 tu. nyumss

Kat psr mlm jual kebab gini rm7 secucuk dik sunah. Glurpp

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.