Monday, March 31, 2014

Ayam Panggang Ajaib


Ajaib la sangat kan.

Hihi.

Sebenarnya malam tadi ade buat sikit makan-makan kat rumah baru bersama kawan-kawan encik suami. Awal-awal dah listkan menu dan cari resepi yang agak-agak boleh dihidangkan kepada tetamu. Siap tanya pandangan Pak Cik Mat Gebu lagi. Resepi ayam panggang ajaib ni pun hasil sesi soal jawab bersama beliau lah ni.

Malam sebelumnya, encik suami kata tak jadi buat makan-makan. Teruslah memuncung secara automatik mulut ni sebab da excited nak masak-masak. Dah tak jadi, nak buat macam mana kan. Pasrah aje lah. Terbayang-bayang carbonara, bihun goreng, kek kukus coklat lapis cheese, puding gembira, ayam panggang etc etc etc.

Tup-tup petang semalam encik suami kata "petang ni masak la jugak ek, kawan datang." Erkkkk! Dahhhhh tak sempat nak buat macam-macam. Buat mana yang ada aje lah dulu bahannya kat rumah. Bihun goreng + ayam panggang + puding gembira. Encik suami pergi belikan bahan-bahan semua tu dengan kawan dia. Saya prepare ape yang boleh disediakan awal.

Untuk ayam panggang ajaib ni, senang ajeeee. Paling mudah resepi ni kalau nak guna pemanggang ajaib. Ha, pemanggang ajaib tau! Dari situ la dapat nama Ayam Panggang Ajaib. Hahaha. Pemanggang ajaib tu hadiah kahwin beberapa bulan lepas. Boleh lah guna, ayam panggang kan sihat dan menyihatkan berbanding kalau goreng. Ayam yang dipanggang guna pemanggang ni pun rasa dia enak ajeee~ Juicy bak kata encik suami, tak terlampau kering, masa memanggang pun tak terlalu lama macam kita panggang secara tradisional.

Ok, jom kita tengok resepi!

Resepi: Mat Gebu
By: Sunah Sakura

Bahan-bahan:

3 ketul kepak ayam
3 ketul peha ayam
4 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
1.5 cm halia (ditumbuk halus)
1 sudu besar madu
sedikit kicap pekat Jalen
sedikit garam
sedikit serbuk lada hitam
sedikit minyak

Cara-cara memanggang:
  1. Semua bahan-bahan digaul bersama dan diperap dalam satu bekas semalaman (4 - 5 jam pun okay, saya perap sejam je sebab nak ekspress)
  2. Panaskan pemanggang ajaib, oleskan dengan sedikit minyak (beberapa titik, sikit je tau!) Gunakan api perlahan sahaja.
  3. Susun bahagian ayam yang telah diperap dalam pemanggang ajaib, kemudian tutup rapat pemanggang.
  4. Balik-balikkan ayam setiap 2-4 minit (selalu tengok tau, sebab ayam sangat cepat masak bila guna pemanggang ajaib ni)
  5. Bila ayam da masak, boleh sapu sedikit madu sebelum dihidangkan.




Monday, March 24, 2014

Selera Sakura Kini di Kuala Lumpur

Assalamualaikum dan selamat pagi!

Dah lama saya tutup kedai, sekarang baru nak bukak balik. Tapi kali ni bukan di Skudai atau Johor Bahru lagi.

Untuk makluman semua, saya telah berpindah ke Damansara Damai, Petaling Jaya. Oleh itu, segala tempahan kek sekarang adalah di sekitar sini sahaja. Melainkan tempahan Kek Lapis Sarawak yang Malaysian wide. Sebab kek lapis kan boleh pos ke seluruh Malaysia~ ;)

Saya baru sahaja berpindah tak sampai seminggu lagi. Sekarang dah duduk bersama encik suami. Cuma, tempahan kena ambil sikit-sikit dan hold sementara menunggu ketibaan peti ais dari rumah sewa lama encik suami. Dalam bisnes kek, peti ais memang sangat penting! Kalau tak, macam mana nak simpan mentega, ovallate, susu-susu yang dah dibuka, kek yang dah siap untuk disimpan, dan lain-lain.

Sebab tu, terima kasih sangat-sangat kepada pelanggan yang memahami dan sanggup menunggu hingga saya bersedia untuk menerima tempahan. Alhamdulillah. Bagi yang berminat untuk menempah, boleh tengok update kepada maklumat tempahan saya di SINI dan SINI.

Akhir sekali, doakan saya di sini. Moga dipermudahkan semuanya disamping encik suami tercinta.




Thursday, March 13, 2014

Happy 25th Birthday Izzah Hazirah


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Semalam, masa send gambar ni kat encik suami, beliau bertanya, "Siapa Izzah?"

Amboi, mana saya tahu siapa dia. Hihi.

Sebenarnya kek karamel ni tempahan customer dari fanpage Selera Sakura di Facebook. Dia tempah awal seminggu, untuk sambut birthday kawan dia. Budak UTM je rupanya. Dia nak perisa coklat, pandan dan vanilla.

Maka, balik dari lab petang semalam, terus menggigihkan diri buat kek karamel permintaannya, terhasillah kaler macam askar gitu. Sebab hijau, coklat dengan putih kan. Hihi.

Bila kek dah sejuk, saya pun terus cepat-cepat hias atas kek dengan fondant. Ni pun masih bertatih lagi guna fondant, tak berapa nak mahir tapi ada niat dalam hati satu hari nanti nak belajar betul-betul cara hias kek guna fondant, insya'Allah.

Terima kasih Alia dan kawan-kawan! :)




Geng-geng Chef Tak Jadik!

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kentang (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan bilis (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.