Wednesday, April 30, 2014

Snow Cheese Cake...Meleleh!


Fuh!

Dah lamaaaaaaaaaaaaaa sangat teringin nak buat kek yang famous amous dan menjadi kegilaan ramai ni. Sebelum-sebelum ni saya beli je dari penjual kek cheese leleh homemade. Dan lokasinya pula agak jauh dari rumah kat Skudai dulu. Tapi sebab dah suka sangat dengan kek dia je, dah tak jumpa yang lagi sedap dari dia, jauh-jauh pun pergi jugak lah membeli. Ada dalam empat kali juga saya makan kek cheese leleh kak Nuraniza Noni, orang Bandar Baru Uda mungkin kenal kak Noni yang mahir mendeco kek macam kak Azlita juga. Kalau sesiapa berminat nak order kek dari kak Noni, boleh jenguk Facebook dia ok?

Untuk Snow Cheese Cake yang saya buat ni, saya gabungkan resepi dari kek span vanilla Pak Cik Mat Gebu dan topping cream cheese dari kak Siti Delima. Dah lama nak buat kek span PCM tu, sebab tengok bahan-bahan dia senang sangat nak buat. Bila tanya PCM, boleh tak nak guna kek ni buat cheese cake leleh? Ha, boleh katanya!!! Apa lagi! Baru-baru ni, pergilah mencari cream cheese dan cheddar cheese kat Tesco Kepong dan memulakan operasi. Hew hew hew.


Maaf sebab letak dalam pinggan leper yang bulat. Sebab buat last minit, tak beli cake board pun, pinggan segiempat leper pun tak adeee. So, kita pakai apa yang ada dan terleper, ok? Haha! Kek ni sangat enak dimakan sejuk-sejuk! Suami pun suka sebab kurang manis. Saya oter juga bahan dari kek span PCM sebab buat separuh adunan sahaja untuk loyang segiempat 7x7 inci. Resepi yang saya kongsi nanti untuk satu adunan ya, kalau nak buat separuh boleh bahagikan kepada dua bahan-bahan tersebut. Jom tengok resepi!

By: Sunah Sakura

Bahan-bahan:

Vanilla Sponge Cake
160 gram gula halus
15 gram ovallate
4 biji telur gred A
125 gram tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*diayak)
1 camca teh esen vanilla
40 ml air
75 gram mentega cair (saya guna minyak jagung)

Cara-cara membuatnya:
  1. Putar gula dan ovallate hingga sebati. Masukkan telur, tepung yang telah diayak dan putar hingga bersatu. Tuang air dan putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat seperti adunan kuih bahulu.
  2. Masukkan esen vanila dan putar rata. Tuang mentega cair dan gaul dengan spatula dengan kaedah kaup balik, hingga rata.
  3. Tuang dalam loyang bulat 9 inci yang telah dilenser dengan sedikit minyak, dan alas dasarnya dengan kertas minyak yang telah dilenser. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 C selama 30 minit atau hingga masak.
  4. Keluarkan segera dari acuan bila kek masak, untuk mengelakkan kek mendap. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.


Krim Cheese
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis -
Cara: satukan kedua-dua bahan dan putar sehingga adunan licin tidak berketul.

Untuk Topping
1/2 kotak cheddar cheese KRAFT - diparut

Cara-cara menghias kek:
  1. Sapukan krim cheese di atas bahagian kek yang bawah, kemudian letakkan bahagian kek yang kedua di atasnya.
  2. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
  3. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
  4. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 1-2 jam sebelum dipotong dan dihidangkan.




Tuesday, April 22, 2014

Makaroni Bakar Style Mat Gebu


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa khabar? Makan ape dinner malam ni?

Petang tadi, dalam pukul 6 macam tu saya mula beroperasi di dapur. Dah beberapa hari terbayang-bayang dalam kepala nak buat makaroni bakar. Asyik tertangguh sebab masa tak berapa sesuai untuk baking bila suami tak ada kat rumah. Ye lah, nanti siapa nak habiskan? Heh!

Makaroni bakar gaya ni Pak Cik Mat Gebu pernah buat bersama encik suami suatu ketika dulu. Dah pernah masuk dalam entri blog PCM kat SINI. Jadi, senang sikit lah kita nak buat sambil tanya encik suami, suhu oven berapa? Bakar berapa minit? Padahal dah baca sambil menggoreng makaroninya tadi. Haish, lupa lah. :p

Untuk resepi ni, saya derhaka sikit-sikit ya, sebab tak ada rempah beriani. Saya tukar guna rempah rendang terus! Haha~ Makaroni bakar guna muffin pan ni saya dapat dalam 12 biji. Tu pun ade lebih lagi, saya makan begitu saje~ Dah boleh makan tau yang siap goreng sebelum dibakar tu! Hehe...jom kita tengok resepi!


Resepi: Mat Gebu
By: Sunah Sakura

Bahan-bahan:
1 cawan makaroni yang belum direbus, rebus hingga lembut dan toskan
2 batang sosej, didadu kecil
1 keping daging burger (RAMLY)
1 cawan baked beans (TESCO punya je)
1 biji bawang holland saiz sederhana, dadu kecil
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji cili hijau, buang biji dan dadu kecil
1 biji tomato masak, buang biji dan dadu kecil
1/2 camca besar rempah rendang (ADABI)
1/2 camca besar rempah kari daging (ADABI)
Garam secukup rasa
3 camca besar minyak masak
4 biji telur gred A
100 ml susu sejat
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1/4 camca teh garam
Parutan keju mozarella secukupnya (saya guna kepingan Cheesedale)
Serbuk daun Parsley
Sedikit serbuk oregano (optional)
Sos cili untuk dimakan bersama makaroni bakar

Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang holland dan bawang putih hingga harum, masukkan rempah kari dan rempah rendang, kacau rata dan masak sekejap. Guna api kecil.
  2. Masukkan sosej dan daging burger, gaul rata, biar sampai daging masak. Tuang baked beans, dan masukkan makaroni, kacau rata. Tambah garam secukup rasa dan masukkan cili hijau dan tomato yang didadu. Gaul dan masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Biarkan sejuk sebentar.
  3. Panaskan oven pada suhu 180 C, lenser acuan muffin dengan mentega (acuan muffin berkapasiti 1/2 cawan). Dalam satu bekas, masukkan telur, susu sejat, lada hitam dan garam, kacau rata dan ketepikan.
  4. Sudukan makaroni yang telah siap dimasak tadi ke dalam acuan muffin hingga penuh. Kemudian tuang perlahan bancuhan telur hingga penuh, buat hingga siap. Taburkan sedikit parutan keju, serbuk oregano dan daun parsley atasnya dan boleh dibakar 30 minit atau hingga masak. Keluarkan dari oven dan boleh hidangkan bersama cili sos, untuk minum petang atau sarapan pagi.




Sunday, April 13, 2014

Quiche Berinti Sosej... Mudah dan Enak!


Assalamualaikum dan selamat hari Ahad!

Alhamdulillah, pagi ni terbuat satu benda yang sangat best. Memandangkan roti dah nak expired, dan tinggal 6 keping, maka saya pun memulakan operasi di dapur. Beberapa hari lepas ternampak kak Aida Abdullah share satu resepi kat Facebook. Encik suami ada komen dan like kat post tu, kata nak buat. Tapi kejut-kejut nak buat sesama, tak bangun. Bila da siap buat, tunjuk kat dia, terus dia bangun.

"Tak aci...abang nak buat dulu!"

Sape suruh tak bangun. :p


Resepi ni sangat mudah, sesuai untuk orang bujang mahupun yang tak bujang. Lelaki pun boleh buat, asalkan ade oven dan muffin pan. Saya olah sikit juga resepi asal untuk pelbagaikan inti. 

Ok, jom tengok resepi!


Resepi: LirikLagu.Net
By: Sunah Sakura

Bahan-bahan:
6 keping roti (saya guna Gardenia)
2 biji telur gred A
1/2 cawan susu cair/susu segar/susu penuh krim
2 batang sosej (dibelah dua dan dihiris bulat-bulat)
1/2 biji tomato (didadu)
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit serbuk oregano
Garam secukup rasa
Cheese untuk topping
Serbuk daun parsley untuk hiasan


Cara-cara membuatnya:
  1. Letakkan roti ke dalam muffin pan.
  2. Bancuh susu dan telur.
  3. Masukkan inti sosej dan tomato.
  4. Tuang bancuhan susu dan telur ke dalam roti dan tabur cheese.
  5. Taburkan juga serbuk daun parsley dan serbuk lada hitam.
  6. Bakar dengan api atas dan bawah pada suhu 170 C selama 20 hingga 30 minit atau sampai masak.




Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.