Thursday, May 08, 2014

Kek Lapis Cadbury...Kek Lapis India


Kek Lapis India...mesti ramai yang tak kenal. Tapi kalau sebut Kek Lapis Cadbury, ramai yang tahu. Sebenarnya, kedua-dua kek ini adalah kek yang sama. Nama asalnya Kek Lapis India, tetapi telah dimodenkan jadi Kek Lapis Cadbury, yang mana lebih melambangkan kek lapis tersebut sendiri. Lagi senang nak gambarkan kepada orang lain, dengar nama je dah tahu tu kek lapis yang ada coklat Cadbury. Hihihi.

Kek Lapis Cadbury ni dah banyak kali dah saya buat, antara kek lapis yang paling banyak menerima tempahan di Selera Sakura. Cuma resepi sahaja yang belum pernah masuk blog. Sebab? Setiap kali buat, mesti habis. Buat lagi, mesti habis. Tak sempat langsung nak ambil gambar yang cantik-cantik untuk masukkan dalam blog. Sampaikan kawan-kawan yang nak try buat pun tanya, mana resepi kek ni, tak ada pun dalam blog? Maka, saya pun copy & paste link dari blog kak Dayang Jack untuk diorang rujuk.

Sememangnya selama ni, saya pakai resepi kak Dayang Jack untuk buat Kek Lapis Cadbury. Cuma saya kurangkan gula sebab kawan-kawan dan customer cakap manis sangat. Coklat Cadbury tu dah manis, kalau kek pun manis, boleh kencing manis nanti. Hihihi. Maka, saya ubah sikit dari resepi asal tu. Jom tengok resepi!

By: Sunah Sakura

Saiz loyang: 8" x 8"

Bahan-bahan:

500 gram mentega berkualiti tinggi
120 gram tepung gandum
200 gram gula halus
10 biji telur ayam gred A
100 gram tepung biskut marie
65 gram serbuk horlicks
50 gram serbuk santan (1 peket)
300 gram susu pekat manis
3 bungkus kepingan coklat Cadbury
pewarna kuning - optional

Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan oven pada suhu 170-190 'C.
  2. Sediakan loyang kek dan griskan dengan mentega.
  3. Putar mentega dan gula hingga kembang dan berkrim.
  4. Masukkan telur satu persatu sambil diputar perlahan.
  5. Masukkan tepung biskut marie, horlicks dan tepung, santan dan susu pekat sedikit demi sedikit. Putar lagi hingga sebati. Masukkan pewarna kuning jika suka. Kacau lagi sebati.
  6. Ambil 5 sudu makan adunan dan ratakan ke dalam loyang dan bakar hingga keperangan.
  7. Ulangi lapisan dan susunkan kepingan coklat pada setiap lapisan yang ketiga.
  8. Sejukkan kek sebelum dipotong.




Kek Lapis Red Velvet...Menawan dan Mempesonakan


Kek Lapis Red Velvet?

Belum ramai yang mencuba, tapi ada juga yang sudah melopori. Yang biasa dan selalu orang dengar, Kek Red Velvet. Saya pun, ternampak kek ni secara tak sengaja beberapa minggu lepas. Masa tu tengah survey kek lapis baru untuk dijadikan menu dalam senarai kek lapis Selera Sakura. Belek-belek gambar kek lapis kat google, nampak kek lapis yang sis Sury Abil buat tahun lepas ni. Alhamdulillah, terus tergoda dan nak mencuba.

Kek lapis ni unik bagi saya sebab guna yogurt dalam bahan-bahan dia. Mungkin nak bagi rasa yang hampir-hampir menyamai rasa kek red velvet yang sebenar. Bila kek da sejuk sikit, saya keluarkan dari loyang. Cantik warna merah yang terhasil, memang macam kek red velvet dah. Bila potong, boleh nampak dah betapa moistnya kek ni. Dan terbukti bila dah masuk mulut. Perghhhh! Rasa cheese dan masam-manis yogurt diaaaa!

Menawan dan mempesonakan.

Tu saja boleh kata. Haha. Bahaya ni, boleh naik saiz lilitan pinggang dan paha kalau macam ni. Cepat-cepat lah kita jual! Hahaha~

Ok, ok! Jom tengok resepi!

Resepi: Sury Abil
By: Sunah Sakura

Saiz loyang: 8" x 8"

Bahan-bahan:

Adunan merah

250 gram mentega (saya pakai Anchor)
5 biji telur ayam gred A
235 gram tepung gandum - diayak bersama serbuk koko
2-3 sudu makan serbuk koko
175 gram gula kastor
150 gram susu pekat manis
1 cup mixed berries yogurt (berat bersih 135g)
1 sudu teh ovallette
pewarna merah

Adunan Cheese

500 gram cream cheese
3 biji telur ayam gred A
120 gram gula kastor
sedikit esen vanila

Cara-cara membuatnya:

  1. Adunan Merah: Pukul mentega dan gula sehingga putih dan kembang. Masukkan ovallette, telur satu persatu, putar sehingga sebati dan kembang. Masukkan susu pekat manis dan putar lagi sehingga sebati. Masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum dan serbuk koko yang sudah diayak. Putar sehingga semuanya sebati dengan kelajuan yang perlahan. Campurkan yogurt bersama pewarna merah, gaul sebati dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi, putar lagi dengan kelajuan yang perlahan sehingga adunan bertukar warna merah sepenuhnya.
  2. Adunan Cheese: Putar cream cheese sehingga lembut, kemudian masukkan gula, putar lagi sehingga sebati. Masukkan telur dan esen vanila. Putar sehingga adunan sebati dan bahagikan siap-siap kepada tiga.
  3. Panaskan oven 170-190'C. Griskan loyang dan alas dengan baking paper. Mulakan membakar adunan merah dahulu sebanyak 3 lapisan, setiap lapisan merah tu tak perlu bagi perang sangat. Bila dah nampak kering dan masak boleh lah sudukan satu lagi lapisan, sebanyak 5 sudu makan sehingga 3 lapisan, baru masukkan bahagian pertama adunan cheese pula. 3 lapis adunan merah, 1 lapis adunan cheese, 3 lapis adunan merah dan seterusnya....lapis sampai habis.


Selamat mencuba!





Geng-geng Chef Tak Jadik!

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kentang (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan bilis (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.