Friday, August 08, 2014

Kek Lapis Ombak Rindu


Assalamualaikum dan salam penghulu hari~

Ok, ni kek lapis terakhir yang dibuat untuk hari raya yang lepas. Kek Lapis Ombak Rindu. Released masa movie Ombak Rindu meletopss dulu. Selalunya Kek Lapis Sarawak memang macam tu, ada je kek lapis yang baru akan keluar based on drama, filem atau fenomena tertentu. Jangan terkejut kalau saya kata ada yang nama Kek Lapis El Nino, Kek Lapis Osama Laden, Kek Lapis Empangan Bakun. Memang ada. Hihi.

Kek Lapis Ombak Rindu ni, first time saya makan masa raya tahun lepas kat rumah sepupu. Sepupu tu cakap, dia beli dengan seorang kakak senior saya masa sekolah menengah dulu. Kakak yang sama buatkan kek hantaran saya masa nikah tahun lepas juga. Raya kali ni, teringat-ingat kek lapis tu, teringin nak buat juga. So, tanpa segan silu saya contact kakak tu minta resepi. Hihi. Alhamdulillah, kakak tu sudi share resepinya. Resepi asal, saya tak tahu lah daripada siapa, jadi saya letak nama kakak tu je lah ye.



Untuk buat kek ni, kena ada acuan penekan zig zag. Penekan ni boleh didapati di kedai-kedai bahan kek. Ada juga yang menjual penekan ni secara online, boleh try google ya! Saya pula, mak yang pos dari Bintulu. Hahaha! Sebab cari kat sini dah habis atau takde. Maka anak dia ni pergi merayu-rayu dalam telefon mintak poskan dari rumah kalau tak guna. Baiknya mak memenuhi kehendak hati anak dia ni. Hihihi. Mekasih mak!

Ok, jom kita tengok resepi!

Loyang: 8" x 8"

Resepi: Zarina Bakeri
By: Sunah Sakura

Bahan-bahan:

500 gram mentega
10 biji telur gred A
200 gram gula kastor
250 gram cream cheese (dipukul sedikit hingga lembut sebelum digunakan)
250 gram tepung gandum
1 tin kecil serikaya
1 tin susu pekat manis
1 paket santan (50 gram)
1 sudu makan ovallete
pewarna kuning, hijau, biru, ungu
Acuan penekan zig zag

Cara-cara membuatnya:
  1. Panaskan oven pada suhu 175-200 C. Griskan dasar loyang dengan mentega dan alas dengan baking paper atau kertas minyak.
  2. Pukul mentega, gula dan ovallete dengan kelajuan tinggi hingga putih dan berkrim.
  3. Masukkan telur satu per satu dan pukul lagi hingga kembang.
  4. Perlahankan mixer, masukkan susu, seri kaya dan cream cheese. Pukul lagi sehingga sebati, baru masukkan tepung dan gaul rata-rata.
  5. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian, berikan warna kuning, hijau, biru dan ungu.
  6. Bakar lapisan kuning sebanyak 6 sudu makan menggunakan api atas dan bawah hingga masak. Kemudian tekan dengan penekan zig zag. Bakar pula lapisan hijau sebanyak 6 sudu makan menggunakan api atas sahaja hingga masak dan keperangan. Tekan lagi dengan penekan zig zag. Ulang cara yang sama untuk lapisan biru dan ungu, buat hingga habis.




Thursday, August 07, 2014

Kek Lapis Tembikai


Assalamualaikum dan selamat pagi.

Kali ni share resepi Kek Lapis Tembikai pulak. Kek lapis ni dah lama teringin nak buat, tapi raya tahun ni je baruuuu tertunai hasrat di hati. Itu pun setelah siap semua tempahan, buat last minit dalam kemalasan yang semakin membuak-buak bersama kepenatan. Boleh lah dijadikan juadah kuih-muih raya untuk dihidangkan kepada tetamu yang datang bertandang.

Resepi yang ni saya ambil dari Asmah Wani Nur Amni. Tengok Kek Lapis Tembikai dia comel sangat, menyelerakan bila dipotong segitiga-segitiga macam tu. Dah bebetul nampak macam tembikai dah. Cuma rasa je takde tembikai. Haha. Hari tu terfikir juga, mungkin boleh bubuh perisa tembikai lain kali kalau nak bebetul ikut nama dia. Kan kan kan...

Ok, jom tengok resepi!

By: Sunah Sakura

Loyang: 8" x 8"

Bahan-bahannya:

10 biji telur
500 gm mentega
200 gm gula halus
300 gm tepung hong kong
1 tin kecil serikaya
1 tin kecil susu manis
1 paket serbuk santan (50gm)
1 botol chocolate chips (untuk dijadikan biji tembikai)
1 sudu makan ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
Pewarna hijau, kuning & merah

Cara-cara membuatnya:
  1. Panaskan oven pada suhu 175-200 C. Sediakan loyang & griskan dasarnya dengan sedikit mentega dan lapik dengan kertas minyak.
  2. Pukul mentega, gula, esen vanilla dan ovallete dengan kelajuan tinggi sehingga putih dan kembang.
  3. Masukkan telur satu per satu dan pukul lagi sehingga sebati.
  4. Perlahankan mixer, masukkan susu, sekaya dan serbuk santan, pukul lagi hingga adunan bergaul rata.
  5. Masukkan tepung, sedikit demi sedikit. Gaul lagi sehingga sebati.
  6. Bahagikan adunan kepada 3 Bahagian.
  7. Bahagian 1 : Beri warna hijau. Warna hijau ini ada 3 lapisan dan setiap lapisan disukat dengan 5 sudu makan. Bermakna semuanya ada 15 sudu makan untuk warna hijau.
  8. Bahagian 2 : Beri warna kuning. Warna kuning ada 2 lapisan dan setiap lapisan juga disukat dengan 5 sudu makan. Bermakna semuanya ada 10 sudu makan untuk warna kuning.
  9. Bahagian 3 : Beri warna merah. Setiap lapisan ada 2 senduk nasi dan untuk warna merah ini adunan dilapis sebanyak 5 sudu makan sehingga warna merah habis dilapis.
  10. Cara2 melapis: Lapiskan adunan hijau terlebih dahulu sebanyak 5 sudu makan menggunakan api atas dan bawah. Bila masak, keluarkan dari oven dan tukar kepada api atas sahaja untuk lapisan seterusnya hingga habis. Tekan sedikit lapisan kek tadi dengan penekan kuih. Kemudian lapiskan lagi adunan hijau sebanyak 5 sudu makan lagi. Buat sehingga menjadi 3 lapisan.
  11. Kemudian sambungkan pula dengan melapis adunan kuning. Buat sama macam adunan warna hijau sebanyak 2 lapisan.
  12. Akhir sekali, lapiskan adunan warna merah sebanyak 5 sudu makan, bakar berlapis-lapis. Setiap lapisan ditabur dengan chocolate chips. Buatlah begitu sehingga habis.




Wednesday, August 06, 2014

Kek Karamel Alunan Kasih

Alahai gambar kabur nau!

Hurmm.

Nak share resepi kek karamel yang ni pulak. Macam kek karamel biasa juga, cuma ada kelainan sedikit semasa menuang adunan berwarna-warni tu. Alkisahnya, saya mula-mula ternampak gambar kek ni kat google, masa tu tengah cari apa ntah, tak ingat dah. Teruja tengok kek yang cantik beralun-alun macam blogger Ida D Dapur dengan E-Na Lovely Kitchen, cuma saya punya tak berapa nak beralun. Haha! Kek ni dah berkurun dah orang lain buat, saya je baru nak eksaited mencuba. -_-"

Ok, yang dah potong clear sikit

Bila tengok resepi dia, cara-cara nak menuang adunan kek tu, ok...senang je insya'Allah. Cuma kena tunggu masa sesuai nak buat. Iaitu masa tetamu datang rumah. Kalau tak ada tetamu nak datang, memang tak lah nak buat. Konfirmmmm tak habis kek! Membazir aje. Jadi masa bulan puasa hari tu, ada kawan-kawan encik suami datang berbuka kat rumah. Boleh lah kita rasmikan loyang kek hadiah dari kak Ayu Citarasa Rinduan untuk buat kek ni. Loyang tu jenis tak melekat pulak haaa~ Memang seksa lah masa meratakan gula hangus...T.T Buat ala kadar aje lah.

Jom tengok resepi~ Resepi asal dari Kek Karamel Pic Honeydew versi tebal Selera Sakura.

Resepi: Sunah Sakura
By: Sunah Sakura

Loyang:
Bulat saiz 8"

Bahan-bahan dan cara membuatnya:

GULA HANGUS
2 @ 4 sudu besar gula
**Jadikan gula hangus. Ratakan pada keseluruhan loyang supaya kek tak melekat pada loyang.

BAHAGIAN ATAS (karamel)
1 tin susu cair
70 gram gula kastor
1 sudu teh vanilla
5 biji kuning telur
2 biji putih telur
1 sudu teh tepung jagung
** Kacau sebati dengan perlahan dan ketepikan.

LAPISAN KEK (A)
140 gram tepung gandum
70 gram gula kastor
3 biji kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak (3-4 sudu)

** Pukul telur kuning, air, minyak dan gula hingga kembang.
** Masukkan tepung yang dicampur baking powder sedikit demi sedikit.
** Kacau sebati.

MERINGUE (B)
6 biji putih telur
70 gram gula kastor
1 sudu teh cream of tar-tar (saya tak guna pun)
** Pukul putih telur hingga kembang dan masukkan gula serta cream of tartar. Pukul hingga adunan tidak menitis apabila bekas diterbalikkan.

** Campurkan adunan A dan B. Kacau dengan kaedah kaup balik. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian.
  • Pewarna biru + perisa blueberry
  • Pewarna ungu + perisa keladi
  • Pewarna merah jambu + perisa strawberry

Cara-cara membuat kek karamel:

  1. Tapis karamel ke dalam loyang berisi gula hangus.
  2. Masukkan adunan kek yang telah diwarnakan. Tuang adunan biru dan ratakan, boleh usahakan guna sudu agar nanti nampak alunan dia, kemudian ayak serbuk koko atas lapisan tu. Lepas tu tuang pula adunan merah jambu, ratakan dan ayak lagi serbuk koko sebelum menuang adunan ungu.
  3. Panaskan oven selama 10 minit.
  4. Bakar kek dengan kaedah double boiler (loyang diletakkan dalam loyang/dulang lain berisi air) dan gunakan air panas.
  5. 40 minit pertama gunakan api bawah dan 15 minit lagi, api atas dan bawah pada suhu 180 darjah Celsius.
  6. Apabila kek sudah masak, biarkan ia sejuk sendiri, kemudian keluarkan dari loyang dan terbalikkan (lapisan karamel di atas).
  7. Simpan dalam peti ais sebelum dipotong untuk dihidangkan.




Tuesday, August 05, 2014

Kek Lapis Koko Mint Pandan


Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin.

Dah lebih seminggu berhari raya, baru lah bersemangat nak update blog. Sepatutnya sebelum raya lagi kita share resepi kek lapis ni, tapi tak berkesempatan. Dalam empat hari sebelum raya, dah bergerak pulang ke kampung halaman encik suami. Indahnya beraya di desa. Cewah.

Ni nak kongsi satu resepi kek lapis. Sejarahnya, saya nak buat Kek Lapis Peppermint Chocolate. Tapi terjadi satu insiden semasa mencampurkan perisa dan pewarna. Disebabkan masa tu buat serentak dengan Kek Lapis Oreo yang guna perisa pandan, boleh pulak tersasul masukkan perisa pandan tu jugak ke dalam adunan hijau Kek Lapis Peppermint Chocolate-to-be. Maka...tak apa lahhh~ Nak buat makan-makan aje, so jadi nya, perisa mint pun masuk ke dalam pewarna hijau tu jugak. Jadi la dua perisa dalam adunan hijau. Cumanya, perisa mint tu tak berapa nak rasa sangat. Ciput-ciput je hujung lidah. Haaa, pengajaran dia, lain kali fokussssss! Walopun da penat melapis, kena fokusssssss jugak! Huhuhu...

Resepi kek lapis ni, saya ambil original resepinya dari Bro Rozzan, Kek Lapis Peppermint Choc Andes. Tapi saya tak bubuh pun coklat Andes tu. Sebab nakkan rasa kek lapis peppermint coklat je, yang guna 10 biji telur. Kebanyakan kek lapis coklat pudina ni saya tengok telur yang digunakan tak sampai 10 biji, tu yang jadi teragak-agak nak ikut. Takut terendah pulak kek nya. Huhu. So, saya just guna resepi Bro Rozzan saje, ubah sikit-sikit dan eliminate coklat Andes. Resepi yang saya share ni untuk Kek Lapis Peppermint Coklat ya, kalo rasa-rasa nak tersilap bubuh pandan, jadi la nama Kek Lapis Koko Mint Pandan. :D

Jom tengok resepi!

Resepi: Bro Rozzan
By: Sunah Sakura

Loyang: 8" x 8"

Bahan-Bahan:

500 gm mentega
1 sudu teh ovalette
180 gm gula kastor
10 biji telur gred A
120 gm serikaya
1 tin susu pekat manis
120 gm Horlicks
240 gm tepung Hong Kong
1 sudu besar esen peppermint
secukup pewarna hijau
2 sudu besar chocolate paste/emulco

Cara membuatnya:


  1. Pukul mentega, ovalette dan gula dengan high speed sehingga kembang.
  2. Masukkan telur sebiji sebiji sambil terus memukul hingga sebati.
  3. Perlahankan speed mixer dan masukkan sekaya, susu manis dan horlicks. Pukul lagi hingga rata.
  4. Perlahankan terus speed mixer ke tahap paling rendah dan masukkan tepung hong kong. Pukul sebentar setakat adunan dah rata.


Bahagikan adunan kepada 2 bahagian;

1 bahagian diwarnakan hijau dan dibubuh esen peppermint.
1 bahagian lagi dimasukkan chocolate paste/emulco.

Cara membakar:


  1. Panaskan oven pada suhu 175-200 C pada api atas dan bawah.
  2. Bakar 5 sudu makan lapisan coklat sehingga masak, kemudian lapis lagi warna coklat menjadi dua lapisan. Untuk lapisan kedua dan seterusnya, guna api ATAS sahaja.
  3. Setelah lapisan coklat yang kedua masak, lapis pula adunan hijau sebanyak dua lapisan seperti tadi.
  4. Buat selang-seli 2 lapisan coklat, 2 lapisan hijau hingga habis. Setelah lapisan terakhir bewarna sedikit keperangan, tukar api atas dan bawah semula pada suhu yang lebih rendah (100-150 C) selama 10 minit.
  5. Selamat mencuba.




Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.