Tuesday, September 30, 2014

Menu Sihat: Juicy Chicken Kabobs


Assalamualaikum dan selamat petang!

Hari ni nak share menu sihat Juicy Chicken Kabobs lak. Lebih kurang macam satay lah untuk kita orang Malaysia ni, cuma dalam cucuk kebab tu ada diselitkan sayur-sayuran dan bawang. Hidangan ayam yang dalam kategori panggang macam ni lebih juicy dan tak terlalu kering. Mungkin disebabkan ada selitan sayur-sayuran di antara potongan ayam, menyebabkan air daripada sayur-sayuran tu meresap ke dalam isi ayam atau daging. Hasilnya bila diratah, subhanallah! Enak sekali!

Saya buat kebab ayam ni dah lama dulu, jadi kalau ada yang komen nak mintak sikit, memang dah tak ada. Dah lama jadi ehem-ehem dan menjadi darah daging kat badan ni dah. Haha! Sejak encik suami perlu mengamalkan pemakanan sihat dan tidak bergoreng, saya mula rajin membelek gambar-gambar makanan kat Instagram budak-budak yang join gym. Biasanya, Instagram minah-minah saleh lebih banyak mempamerkan makanan yang diorang makan seharian. Dari situ lah, saya boleh mendapat banyak idea baru untuk mempelbagaikan menu sihat encik suami.

Untuk Juicy Chicken Kabobs ni, saya tak ada ikut mana-mana resepi sangat. Just buat perapan ayam macam biasa dan gaulkan sayur-sayuran dalam minyak zaitun dan sedikit herba campuran sebelum dicucuk dan dipanggang menggunakan pemanggang ajaib.

Ok, jom tengok resepi menu penuh.

Resepi: Sunah Sakura
By: Sunah Sakura

Saiz: 2 orang.

Bahan-bahan:

4 - 6 pencucuk satay

Kebab
Dada ayam (dipotong kecil dan disesuaikan dengan kuantiti ikut citarasa)
3 ulas bawang putih*
1 inci halia* (* ditumbuk)
1 sudu teh serbuk oregano
1 sudu teh mixed herbs
1 sudu teh serbuk lada hitam (lebih elok tumbuk 1 sudu teh lada hitam biji)
Sedikit perahan lemon
1 sudu teh Extra Virgin Olive Oil (optional)
1 biji terung ungu (dipotong bulat-bulat, kuantiti ikut citarasa)
1/4 capsicum kuning (dipotong ikut saiz ayam, kuantiti ikut citarasa)
1/4 capsicum hijau (dipotong ikut saiz ayam, kuantiti ikut citarasa)
sedikit lobak merah (dipotong bulat-bulat dan dibelah dua)
1/4 bawang besar/Holland (dipotong ikut saiz ayam dan dicerai-ceraikan ulasan)

Sayur
Sedikit brokoli
Sedikit baby carrots
Sedikit sweet peas
Sedikit cherry tomatoes
Air

Kentang
Air
1 biji kentang
1 sudu teh Extra Virgin Olive Oil
1 sudu teh serbuk lada hitam
Sedikit perahan lemon

Cara-cara membuatnya:

1. Campurkan bahan-bahan untuk kebab dalam satu bekas kecuali terung, capsicum kuning & hijau, lobak merah dan bawang besar. Perap dalam peti ais 2-8 jam. Setelah cukup masa perapan, keluarkan dari peti ais dan mula mencucuk kebab. Cara saya, mulakan dengan bawang, kemudian capsicum kuning, ayam, capsicum hijau, ayam, terung, ayam, capsicum hijau, ayam, capsicum kuning, ayam, kemudian akhir sekali lobak merah. Ikut citarasa anda ya! Panaskan pemanggang (saya guna pemanggang ajaib) dan panggang kebab sehingga air kering. Balik-balikkan kebab semasa memanggang supaya ia masak sekata. Jangan risau kerana kebab anda masih lagi juicy walaupun air dah kering dalam pemanggang.

2. Untuk sayur, didihkan air dalam periuk. Kemudian stimkan semua sayur selama 3 minit. Matikan api.

3. Untuk kentang, rebus kentang bersama kulit hingga sedikit lembut (selalunya saya mula merebus serentak dengan memanggang kebab), matikan api. Tuskan dan biar sejuk sedikit. Kemudian potong kentang leper-leper (hati-hati sebab panas), masukkan dalam bekas dan campurkan dengan olive oil, serbuk lada hitam serta perahan lemon. Panggang guna pemanggang ajaib selepas kebab ayam anda masak. Jangan lupa balik-balikkan kentang, panggang hingga sedikit keperangan.

4. Boleh hidangkan panas-panas, kalau suka sos boleh makan bersama sos atau Thousand Island Dressing.




Monday, September 29, 2014

Nasi Ayam Hainan versi Terlebih Sihat


Alhamdulillah.

Tetiba terdetik nak buat nasi ayam jenis ni. Siap google-google resepi sebab tekak teringin nak makan NASInye ayam...lebih nakkan nasi dari ayamnye...boleh? Hahaha. So, buat aje lah guna apa yang ada kat rumah disamping mempertahankan menu sihat. Oh, dah lama tak update kat blog ni, sejak dua menjak ni asyik masak menu sihat aje, tak share lak kat sini. Ada juga permintaan untuk saya share resepi menu-menu sihat yang saya post gambarnya kat Instagram tu, tapi belum terbuka hati lagi untuk merajinkan diri mengedit gambar dan menaip pepanjang. Hahaha! Adohai...insya'Allah nanti ada masa saya update menu sihat ye!

Disebabkan kat rumah ada isi ayam aje, takde ayam seekor, maka kita pakai isi ayam aje buat air rebusan. Pada saya, kalau nak nasi ayam yang betul-betul ummphhh, eloklah guna ayam seekor atau ayam dengan bahagian tulang dicampur sekali. Baru sedappppp! Kat rumah ni, ayam takde kulit, minyak bijan, daun sup, salad, daun pandan semua takde. So, pepandai la kita menukar selagi rasa dia tak lari banyak. Minyak bijan, saya tukar kepada minyak zaitun ekstra dara. Ha nkoo! Dalam bahasa omputihnye, Extra Virgin Olive Oil. Hihi.

Ada banyak versi untuk memasak Nasi Ayam Hainan ni. Ada yang kena kukus, ada yang hanya rebus saja. Tapi yang penting, ayam untuk Nasi Ayam Hainan tak perlu digoreng atau dibakar. Sebab tu ia sejenis menu sihat. Untuk resepi pertama kali buat Nasi Ayam Hainan yang sihat dan menyihatkan ni, saya ubahsuai resepi dari Kak Ros Jintan Manis.

Jom tengok resepi!

By: Sunah Sakura

Bahan-bahannya:

Bahan A (ayam)
5 keping isi ayam
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 inci halia (dipotong nipis)
1/2 kiub pati ayam Knorr
sedikit garam

Bahan B (sambal lada)
1 1/2 biji cili merah
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
1 inci halia
1 sudu kecil Extra Virgin Olive Oil
1 sudu besar gula
2 sudu besar sos cili Life
1 sudu besar cuka makan

Bahan C (nasi)
3 cawan beras biasa atau beras jasmine (kuantiti beras ikut isi rumah)
1 sudu besar mentega
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 inci halia (ditumbuk)
1 sudu besar Extra Virgin Olive Oil

Bahan D (sup Ayam)
1/2 bahagian air rebusan ayam tadi
1/2 bahagian bahan tumis nasi ayam
sedikit lobak dan brokoli

hidangan sampingan
timun

Cara membuatnya:
1. Mula-mula letak isi ayam dalam periuk dan masukkan air, biar ayam tenggelam, masukkan juga bawang putih dan halia, kemudian masukkan garam dan kiub pati ayam, rebus ayam hinnga masak lebih kurang 1/2 jam. Angkat ayam dan ketepikan.
Air rebusan ayam tu bahagi dua, akan digunakan untuk sup dan nasi ayam nanti.
Bila nak makan nanti letakkan sedikit kicap cair, renjis sedikit minyak zaitun.

2. Buat sambal lada - blender semua bahan B dan masak hingga agak pekat.

3. Untuk nasi pula, panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk bagi Bahan C iaitu bawang putih dan halia, setelah agak garing separuh bahan tumis tu dicurah ke dalam periuk nasi ayam, separuh lagi akan digunakan untuk sup ayam nanti. Masukkan separuh air rebusan ayam tadi, masak nasi seperti biasa dan masukkan juga sedikit Extra Virgin Olive Oil.

4. Di dalam periuk lain, masak sup ayam hingga mendidih dan masukkan separuh bahagian bahan tumis nasi ayam tadi, akhir sekali masukkan pula lobak dan brokoli, tutup api. Kalau ada daun sup, letak la daun sup ye.

Ok dah siap, hidang bersama hirisan timun. Kalau ada tomato, letak la tomato (adohai). Walaupun step nye nampak banyak, tapi bila dah buat senang je, tak guna banyak masa pun. Selamat Mencuba.




Geng-geng Chef Tak Jadik!

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kentang (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan bilis (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.