Thursday, March 31, 2011

Lempeng Telur Cicah Asam Pedas

بسم الله الرحمن الرحيم


Semalam masak asam pedas, tapi tak up lak entrinya. Nak tengok resepi asam pedas tu leh klik kat Pak Cik Mat ni. Kuah dia ada lagi sikit tadi yang tinggal, jadi ape lagi, ceq pun buatlah lempeng kan untuk sarapan pagi ni...


Tergoda tak? Mesti tak, kan? Huhuhuhu... Okie, jom tengok resepi.

Saiz: 4 orang

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
1 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
1 biji telur ayam
air secukupnya
minyak masak

Cara-cara melempeng:

Tepung gandum, gula, garam disatukan dalam blender. Wahahaha~ dahsat tak? Pakai blender ni...nape pakai blender? Nak bagi tekstur dia lagi halus...dan lebih sebati dengan mudah, ok?
Then masukkan air sikit-sikit. Jangan pekat sangat ye...Bagi sedang-sedang cair je.
Lepas tu masukkan telur. Kisar lagi.
Dah tu panaskan satu sudu besar minyak dalam kuali. Tuang adunan lempeng membentuk bulatan ye...ratakan guna senduk.
Bila da kekuningan bahagian bawah tu, balikkan pulak...
Lepas tu, da ok kedua-dua belah, boleh angkat. Ulang balik buat lempeng dalam kuali sampai habis adunan.

Tadi ceq buat tak sukat pun 1 lempeng berapa ml..tapi tadi dapat dalam 6 keping yang tak sama saiz semua. Hahahaha~ Ade yang last tu paling besar...:p Tapi sedap, ok? Kalo ampa semua suka, boleh sukat ye. Terpulang. :)

Ceq kata: Rasa macam makan roti canai pulak.





0 comments:

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.