Wednesday, December 31, 2014

Tempahan Kek Lapis Sarawak Selera Sakura

[PINNED POST - SCROLL KE BAWAH UNTUK ENTRI TERBARU]


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Setelah ditimbang kira dan dikemaskini sebaik yang boleh, insya'Allah Selera Sakura menerima tempahan Kek Lapis Sarawak seperti berikut:

Klik gambar untuk besarkan

Penghantaran pos dikenakan caj:
RM6 - 1 loaf (RM10 - SS)
RM 9 - 2 loaf (RM15 - SS)
RM 13 - 3 @ 4 loaf
RM 20 - 5 hingga 8 loaf
Free postage - 9 loaf ke atas

** K10 kurang sesuai untuk penghantaran pos kerana mengandungi cheese, COD adalah lebih diutamakan. Jika anda mahu penghantaran K10 melalui pos, kami berlepas tangan dengan kerosakan kek jika berlaku kelambatan proses pengeposan yang di luar kawalan kami.

** Self pick-up di Blok D, Apartment Impian, Damansara Damai.

Untuk tempahan, SMS @ Whatsapp 0137195968/018-3573501

** Baker adalah student sepenuh masa, kek hanya akan dibuat on request melainkan ada lebihan daripada tempahan, open order akan diumumkan di page Facebook Selera Sakura. Mohon memahami jika ada waktunya tempahan terpaksa dihentikan untuk waktu tertentu. Hubungi nombor tertera untuk maklumat lanjut. Terima kasih.



Tuesday, December 02, 2014

Oreo Cheesecake... Heaven-nya!!!


Assalamualaikum dan selamat petang Selasa!

Ada sesiapa terliur tak tengok gambar Oreo Cheesecake kat atas tu? Hihihi. Sedap gila! Alhamdulillah, tercapai jugak hasrat di hati nak buat kek keju oreo ni, setelah berbulan-bulan lamanya duk tengok kak Ummi Zaihadi post kat FB, lepas tu telan air liur tengok Oreo Cheesecake dalam blog Home Sweet Home beliau. T_T

Malam tadi saya beroperasi 'mengecheese' lepas borak-borak dengan salah seorang sahabat rapat kat FB. Borak-borak dan bertukar-tukar gambar kek keju, terus teringat kek keju oreo kak Ummi Zaihadi ni! Alahai...apa lagi, kebetulan pula hari ni kejap lagi insya'Allah ada tetamu nak datang ke rumah, rezeki tetamu tu lah dapat makan Oreo Cheesecake. Hihi.

Baking kek ni lebih kurang sama dengan buat kek karamel. Agak lama juga saya membakar, lebih dari masa yang disebut dalam resepi, sebab oven dah lama tak panas agaknya. Tapi berbaloi-baloi menunggu depan oven sampai pukul 1 pagi sebab hasilnya nyummmmmmmm nyummmmmm!! Makin dipam-pam lah badan yang dah sedia gemok ni! Haha!

Ok! Jom tengok resepi!


By: Sunah Sakura

Loyang: Springform saiz 8"

Bahan Dasar:-
300gm biskut oreo - di buang krimnya
75gm mentega cair

Bahan Filing:-
500 gm keju krim Tatura
110 gm gula kaster
1/2 tbsp esen vanila
2 biji telur gred A
150ml whipping krim
1 tbsp lemon juice
20 keping biskut oreo di patah 4 - di buang krimnya

Water-bath: Loyang springform yang dibalut dengan aluminium foil (menghalang air masuk ke dalam loyang) dimasukkan ke dalam loyang yang lebih besar berisi air panas. Jika menggunakan loyang biasa, tak perlu balut dengan aluminium foil.

Cara-cara membuatnya:-
  1. Dasar Kek : Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan springform. Bakar selama 15 minit pada suhu 160 C. Angkat dan ketepikan.
  2. Filling: Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
  3. Masukkan biskut oreo, gaul rata.
  4. Tuangkan adunan cheese ke atas dasar biskut tadi.
  5. Bakar pada suhu 150 - 175 C (ikut kepanasan oven masing-masing) secara water bath menggunakan api bawah selama 45 - 50 minit. Kemudian tukar api atas dan bawah selama 10 minit. Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
  6. Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
  7. Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka (saya letak lebihan biskut oreo tanpa krim atas kek sebelum kek dibakar).



Friday, October 10, 2014

Congo Bars...Sumpahan Yang Menjadi


Assalamualaikum dan selamat sejahtera!

Hari ni saya nak kongsikan resepi Congo Bars yang mudah dan sedap sangat ni! Sebenarnya kalau google, dah banyak dah yang share resepi Congo Bars ni. Bahan-bahan dan cara membuatnya pun lebih kurang aje semuanya. Tinggal kita je nak alter sesikit ikut kesesuaian anak tekak. Hihi.


Congo Bars ni saya buat untuk Hari Raya Aidil Adha hari tu. Buat sekali dengan Kek Pisang untuk suami. Saya pulak bawak Congo Bars ni ke Perak, untuk bekal dalam perjalanan dengan adik-adik ke program Kem Geng Anak Sarawak Super (GESPER'14) sempena raya haji. Pertama kali buat, terus berpuas hati dengan hasilnya. Alhamdulillah.

Untuk resepi Congo Bars ni, saya guna resepi yang Kak Oeya bagi, sama dengan resepi yang Kak Azlita kongsi dekat blog dia. Kak Oeya ni penjual Congo Bars yang meletup-letup dalam friend list FB saya. Haaa. Kalau musim dia tu, duk pandang Congo Bars dia je kat newsfeed. Kita yang tengok aje ni pun boleh terliur tau! Dah macam kena sumpahan gitu duk terbayang-bayang congo bars dia pagi petang siang malam. Sebab tu sampai tak malu pergi mintak resepi. Kikiki.


Bila google-google kat internet, ramai yang kata ikut resepi asal, Congo Bars sangat-sangat manis. Jadi, saya kurangkan gulanya untuk resepi yang saya kongsikan ni ya. Dan untuk mereka yang belum pernah buat Congo Bars, adunan dia agak keras dan berat untuk digaul. Jadi jangan bimbang kot-kot tak jadi & takut bars nya keras, memang adunan dia cenggitu haa. Ok?

Jom tengok resepi!

Resepi: Kak Oeya & Kak Azlita Masam Manis
By: Sunah Sakura

Bahan-bahannya:
315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang (saya guna 220 gm sahaja)
3 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa-apa kekacang - optional
Kepingan badam untuk taburan - optional


Cara-cara membuatnya:
  1. Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
  2. Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sebati.
  4. Masukkan esen vanila.
  5. Masukkan tepung, baking powder dan garam yang telah diayak dan kacau rata menggunakan spatula. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
  6. Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
  7. Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
  8. Bakar pada suhu 170 C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.



Ramuan Selera!

kek (42) kek lapis (28) ayam (18) tempahan (17) pasta (14) admin (8) sup (8) keju (7) sosej (7) apam polkadot (6) pastri (6) roti (6) apam (5) dessert (5) kentang (5) kuih-muih (5) review (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) jalan-jalan cari makan (3) kekacang (3) sayur (3) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) belacan (2) jemput-jemput (2) laksa (2) lempeng (2) pisang (2) pizza (2) pulut (2) sarapan (2) western (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) Ramadhan (1) agar-agar (1) ais (1) bars (1) biskut (1) brownies (1) chocolate (1) congo bars (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) ikan (1) ikan bilis (1) ikan sardin (1) info (1) isu (1) kacang panjang (1) kebab (1) keropok (1) kismis (1) kunyit (1) labu air (1) makaroni (1) mangga (1) megi (1) mentega (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) pencuci mulut (1) penkek (1) restoran (1) sandwich (1) satay (1) strawberry (1) tomyam (1) udang (1) yis (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.