Thursday, June 01, 2017

Sambal Tempe Senang dan Sedap

Assalamualaikum dan Salam 6 Ramadhan.

Tiba-tiba saya bersiaran, hairan tak? Hihi. Dah lama benar blog ni menyepi. Disebabkan saya lebih banyak menggunakan medium Instagram untuk @selerasakura, blog ni pun macam segan mati tak mau aje kan! Maka, alang-alang tadi untuk berbuka saya ada buat sambal tempe, terus terfikir nak masukkan dalam blog ni. Hilang lah sikit sawangnya kan? Haha!

Sambal Tempe Mabelesss! Hahaha!

Sambal tempe, mesti ramai yang suka makan, tambah-tambah kalau bulan puasa ni. Sahur makan sambal tempe dengan nasi panas pun dah cukup! Berbuka pulak, boleh dijadikan lauk sampingan. Buat banyak-banyak terus untuk seminggu dua, tak pun kalau rajin, buat sampai sebulan hahh, senang kerja, kan!

Pagi tadi nampak kak Ummi Zaihadi post gambar Sambal Sira Tempe dia kat Instagram @ummizaihadi, terus lahh menunaikan hajat sejak awal puasa. Sebenarnya semalam lagi dah beli bahan-bahan untuk buat sambal ni, tapi time nak prepare tu baru perasan minyak da habis! Haaa, nampak nau kan baru nak start memasak sejak 1 Ramadhan. Hahaha! So, disebabkan minyak tu cukup untuk buat gulai je semalam, saya pun tunda lah sambal tempe ke hari ini. Gitu lahhh kisahnya!

Ok, jom lah tengok resepi! Tapi takde gambar step by step lak. Gambar kentang yang dah digoreng je sempat snap sebab dia mengganggu iman orang berpuasa. Hahaha! Yang lain tu bayangkan lah ye! :p

Potato chips yang dah siap digoreng. Guna api besar, k!

Bahan-bahannya:
1 bungkus tempe (yang rega RM1.00-1.20) - belah tiga, dan hiris nipis
4 biji kentang saiz kecil (buang kulit, sagat nipis, rendam sekejap dan toskan airnya)*
1 cawan ikan bilis (basuh, rendam sekejap dan toskan airnya)
1/2 cawan kacang tanah (disangai tanpa minyak)
2 senduk cili kisar (kalau nak lagi pedas, boleh tambah lagi)
1/2 cawan air asam jawa
1/2 biji bawang Holland (dihiris)
Gula dan garam secukup rasa**
Minyak untuk menggoreng

Bahan kisar:
10 biji bawang merah ros***

Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Dengan api sederhana - besar, goreng tempe hingga garing. Ketepikan.
  2. Dengan minyak yang sama, goreng pula hirisan kentang hingga sedikit kecoklatan. Ketepikan.
  3. Dengan minyak tadi juga, goreng ikan bilis hingga garing dan rangup krup krap. Haha! Ketepikan juga.
  4. Tambah minyak jika perlu untuk start menumis sambal. Bila minyak da panas, masukkan bawang merah yang dah dikisar. Tumis sampai terbit minyak, baru masukkan cili kisar. Gaul dan goreng sampai cili garing.
  5. Bila dah garing, masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya. Gaul dan goreng lagi sampai sambal kering dan terbit minyak, baru masukkan hirisan bawang holland. Gaul dan pastikan dah takde air dalam sambal.
  6. Rasa jika ok, boleh tutup api.
  7. Biar sambal suam sedikit, baru masukkan kacang yang dah disangai, tempe goreng, kentang goreng dan ikan bilis goreng tadi. Gaul semua sampai sambal sebati. Dah siapppp!! Sedapppp!

*Kak Ummi Zaihadi bagi tips, rendam bersama air kapur untuk memastikan kentang keras dan rangup semasa digoreng.
**Saya letak 1 1/2 sudu besar gula, dan 1/2 sudu kecil garam.
***Kak Ayu Citarasa Rinduan bagi tips, untuk sambal yang sedap, gunakan bawang ros sepenuhnya, tak perlu campur bawang putih.




Thursday, November 17, 2016

Chewy Congo Bars... Resepi Pilihan Saya

Assalamualaikum dan selamat tengahari!

Disebabkan ramai sangat komen kat entri Congo Bars... Sumpahan Yang Menjadi tu, saya terdetik nak share resepi versi yang lain untuk Congo Bars ni. Dan dengan resepi ini lah saya buat tempahan pelanggan. Resepi sebelum ni agak kering luar dan dalam kalau dah masak, tetapi resepi yang ini bars nya lebih terasa moist dan kenyal di dalam, sangat bercrust di atasnya. Semasa menguli pun boleh rasa kenyal dia tu. Fakta bahawa Congo Bars adalah half cake and half cookies tu lebih kena pada resepi yang ini.


Jika membakar Congo Bars, letakkan rak oven di tengah-tengah oven. Baru lah Congo Bars akan dibakar dengan sekata. Untuk pastikan Congo Bars dah betul-betul masak, tengok kepingan badam. Kalau kepingan badam dah nampak hampir keperang-perangan (ada sedikit warna coklat2, boleh keluarkan dari oven. Tapi kalau tak pakai kepingan badam, permukaan Congo Bars akan berwarna keperang-perangan apabila sudah masak (bukan terlalu coklat). Selepas masak, ia akan turun sedikit sebab dalam dia moist. Tunggu dah sejuk betul baru keluarkan dari loyang dan potong. Kalau panas-panas, Congo Bars masih terlalu lembik kerana kandungan gula masih cair, belum cukup kukuh 'mengikat' semua elemen bars.

Kalau anda inginkan kelainan, give it a try! Ok, jom semak bahan-bahan Chewy Congo Bars, resepi ni saya dapat dari blogger Ruzz Ezanie. Terima kasih Ruzz!

Bahan-bahannya:
340 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
1 lb gula perang - 450 gram (boleh kurangkan hingga 350 gram untuk hasil sama tapi kurang manis, kalau kurang dari ni, tekstur akan jadi lebih kering)
3 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila
200 gm chocolate chips
100 gm kacang walnut atau apa-apa jenis kacang - potong kecil dan bakar sekejap dalam oven (150 C, 5 minit)
Kepingan badam untuk taburan - optional


Cara-caranya: (sepenuhnya menggunakan senduk kayu/spatula)

  1. Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
  2. Dalam bekas lain, dengan menggunakan senduk kayu atau spatula, campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan gaul sebati.
  4. Masukkan esen vanila.
  5. Masukkan tepung, baking powder dan garam yang telah diayak dan kaup balik rata-rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
  6. Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 10 x 10 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak (lebihkan kertas minyak hingga melebihi paras loyang - supaya senang nak keluarkan).
  7. Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
  8. Bakar pada suhu 170 C selama lebih kurang 35-45 minit atau sehingga permukaan atasnyer keperang-perangan. Jangan terlebih bakar.




Wednesday, June 01, 2016

Spaghetti Aglio Olio Paling Sedap @ Cookies & Ginger, Adda Heights, JB

Assalamualaikum.

Canggih kan nama tu?

Cookies & Ginger.

Ape first impression korang bila baca atau dengar nama ni?

Kalau tanya saya, saya nampak restoran Cina or konon-konon kat negeri Omputih. Haha. Bila sampai ke restoran ni, saya terkejut! Restoran orang Melayu Singapura beragama Islam! Subhanallah, hebat!

Hebat sebab pelanggannya sangat ramai dari pelbagai bangsa! Orang kata, kalau nak tau kedai makan tu sedap ke tak, tengok pelanggan dia. Kalau pelanggan dia bermasyarakat majmuk, ha! Insya'Allah sedap! Orang kata lah! Tapi saya rasa, betul kot?

Restoran yang bukak pada tahun 2013 ni terletak di: 107, Jalan Adda 3/1, Taman Adda Heights, 81100 Johor Bahru, Johor, Malaysia. Kedai ni beroperasi setiap hari pukul 4 petang sampai 10.00 malam. Hari tu kitorang sampai before pukul 10.00 malam, waitress dia kata, diorang terima last order at 10.00 pm. Lepas tu diorang tutup da pintu masuk.

Menu-menu kat sini terdiri dari masakan barat. Harga dia standard masakan barat tapi lebih murah daripada Secret Recipe, Black Canyon etc. Gitu haa. Ade macam-macam menu menarik dekat sini yang uols boleh try tapi malangnya saya tak snap pun gambar menu dia. Kalau nak tahu jugak, boleh lah pergi page Cookies & Ginger kat FB ye!

Saya dan kawan-kawan masa tu nak order dia punya Nachos sebab orang kata sedap. Malangnya, masa kami sampai tu Nachos da habissss! Jadinya kalo uols nak makan sini, datang la awal-awal ye. Jangan macam kitorang ni, datang masa makanan banyak da habis. Haha. So, kitorang end up dengan Flame-Grilled Chicken Chop, Pan-fried Cajun Dory dan Spaghetti Aglio Olio w Mushroom. Yang saya ada gambar hanyalah Spaghetti Aglio Olio. Yang lain da tak sempat nak bergambar dah kena ngap. Hahaha!


Ok, Aglio Olio dia sedap gila. Tak pernah lagi makan yang sesedap ni. Buat pun tak pernah sesedap ni. Kena curah Olive Oil banyak-banyak kot baru jadi sedap. Eh!! :p Cajun Dory dengan Grilled Chicken dia pun not bad. Tapi serius nak rekemen air Pina Colada dia. Sedap okaayyy!! Walaupun Ayen tak berapa suka. Hahaha. Tapi tekak saya rasa sedap gila. Saya punya Lemonade tu mak ai masam betul! Sebab perahan dari 1 biji lemon katanya. Kitorang siap tambah lagi air kosong nak bagi kurang masam, pun tak habis jugak minumnya. XD

Ok lah, uols pergi la sendiri ye kalo nak tengok sedap ke tak sedap!




Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.