Friday, October 10, 2014

Congo Bars...Sumpahan Yang Menjadi


Assalamualaikum dan selamat sejahtera!

Hari ni saya nak kongsikan resepi Congo Bars yang mudah dan sedap sangat ni! Sebenarnya kalau google, dah banyak dah yang share resepi Congo Bars ni. Bahan-bahan dan cara membuatnya pun lebih kurang aje semuanya. Tinggal kita je nak alter sesikit ikut kesesuaian anak tekak. Hihi.


Congo Bars ni saya buat untuk Hari Raya Aidil Adha hari tu. Buat sekali dengan Kek Pisang untuk suami. Saya pulak bawak Congo Bars ni ke Perak, untuk bekal dalam perjalanan dengan adik-adik ke program Kem Geng Anak Sarawak Super (GESPER'14) sempena raya haji. Pertama kali buat, terus berpuas hati dengan hasilnya. Alhamdulillah.

Untuk resepi Congo Bars ni, saya guna resepi yang Kak Oeya bagi, sama dengan resepi yang Kak Azlita kongsi dekat blog dia. Kak Oeya ni penjual Congo Bars yang meletup-letup dalam friend list FB saya. Haaa. Kalau musim dia tu, duk pandang Congo Bars dia je kat newsfeed. Kita yang tengok aje ni pun boleh terliur tau! Dah macam kena sumpahan gitu duk terbayang-bayang congo bars dia pagi petang siang malam. Sebab tu sampai tak malu pergi mintak resepi. Kikiki.


Bila google-google kat internet, ramai yang kata ikut resepi asal, Congo Bars sangat-sangat manis. Jadi, saya kurangkan gulanya untuk resepi yang saya kongsikan ni ya. Dan untuk mereka yang belum pernah buat Congo Bars, adunan dia agak keras dan berat untuk digaul. Jadi jangan bimbang kot-kot tak jadi & takut bars nya keras, memang adunan dia cenggitu haa. Ok?

Jom tengok resepi!

Resepi: Kak Oeya & Kak Azlita Masam Manis
By: Sunah Sakura

Bahan-bahannya:
315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang (saya guna 220 gm sahaja)
3 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa-apa kekacang - optional
Kepingan badam untuk taburan - optional


Cara-cara membuatnya:
  1. Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
  2. Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sebati.
  4. Masukkan esen vanila.
  5. Masukkan tepung, baking powder dan garam yang telah diayak dan kacau rata menggunakan spatula. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
  6. Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
  7. Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
  8. Bakar pada suhu 170 C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.



Thursday, October 02, 2014

Pizza Pastry Mudah dan Enak


Assalamualaikum dan selamat pagi.

Apa khabar semua? Adakah sedang runsing memikirkan harga minyak yang naik? Saya pasti suri-suri masak semua pun turut terjejas sedikit dengan pengurangan 20 sen subsidi minyak oleh kerajaan pada hari ini. Bila harga minyak naik, harga-harga barang mentah pun akan naik juga. Kena berjimat-cermat kalau nak sediakan masakan untuk diri sendiri dan keluarga. Mula lah mengatur perbelanjaan dengan bijak ya!

Hari ni, saya nak share resepi pizza pastry. Sangat-sangat senang nak buat. Untuk suri-suri rumah bekerjaya yang tak sempat nak menguli doh pizza, boleh guna puff pastry bagi menggantikan doh pizza anda ya. Untuk pizza pastry ni saya guna puff pastry jenama KAWAN. Boleh didapati di supermarket pada harga RM 4.50 hingga RM 5++. Puff pastry ni boleh buat macam-macam selain daripada pizza, mana yang baru nak try guna, boleh google ya! :)


Topping cheese yang saya guna ni adalah parutan Cheddar Cheese. Macam biasa, saya guna apa yang ada kat rumah sahaja. Lebih elok kalau anda gunakan Mozarella Cheese, nanti ia akan mencair dengan lebih cantik dalam oven.

Ok, jom tengok resepi!

Resepi: Sunah Sakura
By: Sunah Sakura

Saiz: 4

Bahan-bahan:

4 keping puff pastry jenama KAWAN
sedikit Sos Cili Life dan Sos Tomato Life (dicampurkan)
3 batang sosej (dihiris bulat-bulat)
sedikit capsicum hijau dan kuning (dipotong panjang-panjang)
sedikit cherry tomatoes (dibelah enam)
bawang besar (dihiris)
sedikit serbuk lada hitam
sedikit serbuk oregano
sedikit Cheese Cheddar (diparut)

Cara-cara membuatnya:

  1. Keluarkan puff pastry daripada peti sejuk beku, asingkan satu-satu atas dulang atau apa-apa sahaja alas yang bersih.
  2. Sapukan sos rata-rata pada permukaan puff pastry.
  3. Susun sosej, capsicum, cherry tomatoes dan bawang besar.
  4. Taburkan serbuk lada hitam, oregano dan cheddar cheese.
  5. Bakar dalam oven pada suhu 175 - 200 C selama 20 - 30 minit atau sehingga puff perang keemasan.



Wednesday, October 01, 2014

Penkek Oat Mudah


Assalamualaikum dan selamat pagi!

Menu sihat yang ini pun menu lama. Baru nak update kat blog. Sebenarnya, saya suka tengok gambar-gambar penkek omputih. Cantik aje diorang susun penkek tu. Kalau yang letak cream lagi lah hai. Menggoyah keimanan betul bila tengok. Rasa menjejes aje air liur ni. Haha!

Saya dah banyak kali buat penkek ikut resepi yang ni. Ubahsuai resepi asal dari blog Fiza Ismail. Dia pun amek dari myResepi. Bahan-bahan dia sangat mudah dan ringkas. Hasilnya penkek yang gebu dan lembut. Saya pernah google, kalau nak lagi gebu, boleh tambah cuka makan atau perahan lemon ke dalam susu untuk jadikan dia buttermilk. Ha, lain kali boleh cuba yang tu pula.

Resepi penkek ni adalah yang basic, boleh tambah apa-apa yang kita nak untuk pelbagaikan rasa dia. Jom tengok resepi!

Resepi: Fiza Ismail
By: Sunah Sakura

Saiz: 7-9 keping

Bahan-bahan:

3/4 cawan tepung gandum*
1 sudu teh baking powder* (*ayak besama)
1/4 cawan oat/multigrain cereal
1 biji telur
2 sudu besar gula (saya letak 1 sudu besar je)
1 cawan susu segar/susu rendah lemak/susu sejat

Cara membuatnya:

  1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk, kacau hingga sebati.
  2. Panaskan non-stick pan dengan api kecil atau sederhana.
  3. Tuangkan 1 senduk adunan penkek, biar seketika hingga nampak buih-buih pada permukaan penkek.
  4. Terbalikkan penkek dan biar 1 minit sampai masak. Ulang sampai adunan habis.
  5. Boleh dihidangkan bersama madu, maple syrup, jem, peanut butter, hirisan buah-buahan bersama cream, sri kaya dan lain-lain.



Ramuan Selera!

kek (41) kek lapis (28) ayam (18) tempahan (16) pasta (14) admin (8) sup (8) keju (7) sosej (7) apam polkadot (6) pastri (6) roti (6) apam (5) dessert (5) kentang (5) kuih-muih (5) review (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) jalan-jalan cari makan (3) kekacang (3) sayur (3) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) belacan (2) cheesecake (2) jemput-jemput (2) laksa (2) lempeng (2) pisang (2) pizza (2) pulut (2) sarapan (2) western (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) Ramadhan (1) agar-agar (1) ais (1) bars (1) biskut (1) brownies (1) chocolate (1) congo bars (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) ikan (1) ikan bilis (1) ikan sardin (1) info (1) isu (1) kacang panjang (1) kebab (1) keropok (1) kismis (1) kunyit (1) labu air (1) makaroni (1) mangga (1) megi (1) mentega (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) pencuci mulut (1) penkek (1) restoran (1) sandwich (1) satay (1) strawberry (1) tomyam (1) udang (1) yis (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.