Wednesday, December 31, 2014

Tempahan Kek Karamel dan Kek Lapis Sarawak Selera Sakura

[PINNED POST - SCROLL KE BAWAH UNTUK ENTRI TERBARU]



Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Alhamdulillah, semakin ramai yang menempah dari Selera Sakura semenjak saya membuka perniagaan ini secara kecil-kecilan di rumah. Ramai juga yang bertanya, tempahan apa yang boleh dibuat di Selera Sakura. Kepada pelanggan yang berminat, yang tertera dalam senarai tempahan ni aje lah yang saya buat setakat ni. Insya'Allah tempahan akan bertambah dari semasa ke semasa. Maka, jenguk-jenguklah selalu kalau nak tengok apa yang ada.

Kek Karamel


Saiz: Loyang bulat atau segiempat 8"

1 biji: RM35

Perisa: Coklat, Strawberry, Blueberry, Pisang, Keladi, Nenas, Epal, Oren, Kopi, Pandan, Mangga, Vanilla, Pic, Honeydew, etc

Boleh campur 2@3 perisa


Kek Karamel Pelangi


Saiz: Loyang bulat atau segiempat 8"

1 biji: RM40
6 warna - 6 perisa (buah-buahan)


Kek Karamel Coklat Moist


Saiz: Loyang bulat atau segiempat 8"

1 biji: RM50
Lapisan kek: Coklat moist


UNTUK TEMPAHAN KEK KARAMEL KAWASAN LAIN:

Kulai, Johor - Kak Ayu (017-7914181)
Pendang, Kedah - Kak Shida (014-7577561)
Kodiang, Kedah - Kak Farah (012-4511971)
Kuantan, Pahang - Naa Dini's Cake (017-9025063)


Kek Lapis Sarawak

Klik banner di bawah:



SMS @ Whatsapp: 013-7195968

#Sila tempah dua hari sebelum ambil untuk mengelakkan kerumitan.

#Self pick-up di Blok D, Apartment Impian, Damansara Damai. Penghantaran ke tempat lain sekitar Petaling Jaya dan Kuala Lumpur dikenakan caj RM5.

#Tempahan melalui pos untuk Kek Lapis Sarawak (Semenanjung Malaysia) akan ditambah caj postage seperti berikut:
1 biji - RM6
2 biji - RM9
3 - 4 biji - RM13
5 - 8 biji - RM20

#Pengeposan Kek Lapis Sarawak ke Sabah Sarawak dikenakan caj postage mengikut berat.

-- SUNAH SAKURA ^_^ --



Tuesday, June 03, 2014

Pulut Mangga... Pulut Durian...


Menggoda tak gambar tu?

Alhamdulillah, dah lama sangat buat tapi baru hari ni sempat nak update. Pulut mangga atau pulut durian ni kegemaran encik suami. Pertama kali saya belajar membuat pulut, siap telefon mak lagi, nak tahu cara mak buat pulut. Kemudian bandingkan dengan resepi-resepi kat internet. Ada yang berbeza. Tak semua pulut cara buatnya sama.


Untuk Pulut Mangga dan Pulut Durian ni, saya guna resepi Khao Niaow Ma Muang @ Pulut Mangga kak Ros Jintan Manis. Tergoda tengok gambar pulut mangga dia. Kemasss dan comellll ajeee~ Hihi. Saya ikut resepi kak Ros, tapi ubah sikit part kuah santan. Saya suka kuah putih aje, jadi saya pakai gula biasa yang warna putih, tak pakai gula perang.

Jom tengok resepi!

Resepi: Jintan Manis
By: Sunah Sakura

Bahan-bahan:

1 cawan beras pulut (pulut susu siam SAKURA) - rendam 1-2jam @ semalaman
1 cawan santan
1/4 sudu kecil garam
3-4 sudu makan gula halus/kasar/perang
1 sudu makan tepung jagung
daun pandan
mangga dan durian

Cara-cara membuatnya:
  1. Panaskan kukusan. Kukus beras pulut hingga setengah masak.
  2. Masukkan 1/4 cawan santan yang telah digaul dengan garam. Masukkan sekali daun pandan. Kukus lagi hingga pulut masak.
  3. Periuk lain, satukan baki santan, daun pandan dan juga gula halus/kasar/perang (kemanisan ikut selera masing-masing). Masak hingga mendidih. Masukkan tepung jagung untuk kuah yang agak pekat.
  4. Untuk hidangan - Sendukkan pulut ke dalam bekas. Tuang kuah santan dan hidangkan dengan hirisan mangga atau durian.
  5. Siap untuk dinikmati.



Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.