Wednesday, June 01, 2016

Spaghetti Aglio Olio Paling Sedap @ Cookies & Ginger, Adda Heights, JB

Assalamualaikum.

Canggih kan nama tu?

Cookies & Ginger.

Ape first impression korang bila baca atau dengar nama ni?

Kalau tanya saya, saya nampak restoran Cina or konon-konon kat negeri Omputih. Haha. Bila sampai ke restoran ni, saya terkejut! Restoran orang Melayu Singapura beragama Islam! Subhanallah, hebat!

Hebat sebab pelanggannya sangat ramai dari pelbagai bangsa! Orang kata, kalau nak tau kedai makan tu sedap ke tak, tengok pelanggan dia. Kalau pelanggan dia bermasyarakat majmuk, ha! Insya'Allah sedap! Orang kata lah! Tapi saya rasa, betul kot?

Restoran yang bukak pada tahun 2013 ni terletak di: 107, Jalan Adda 3/1, Taman Adda Heights, 81100 Johor Bahru, Johor, Malaysia. Kedai ni beroperasi setiap hari pukul 4 petang sampai 10.00 malam. Hari tu kitorang sampai before pukul 10.00 malam, waitress dia kata, diorang terima last order at 10.00 pm. Lepas tu diorang tutup da pintu masuk.

Menu-menu kat sini terdiri dari masakan barat. Harga dia standard masakan barat tapi lebih murah daripada Secret Recipe, Black Canyon etc. Gitu haa. Ade macam-macam menu menarik dekat sini yang uols boleh try tapi malangnya saya tak snap pun gambar menu dia. Kalau nak tahu jugak, boleh lah pergi page Cookies & Ginger kat FB ye!

Saya dan kawan-kawan masa tu nak order dia punya Nachos sebab orang kata sedap. Malangnya, masa kami sampai tu Nachos da habissss! Jadinya kalo uols nak makan sini, datang la awal-awal ye. Jangan macam kitorang ni, datang masa makanan banyak da habis. Haha. So, kitorang end up dengan Flame-Grilled Chicken Chop, Pan-fried Cajun Dory dan Spaghetti Aglio Olio w Mushroom. Yang saya ada gambar hanyalah Spaghetti Aglio Olio. Yang lain da tak sempat nak bergambar dah kena ngap. Hahaha!


Ok, Aglio Olio dia sedap gila. Tak pernah lagi makan yang sesedap ni. Buat pun tak pernah sesedap ni. Kena curah Olive Oil banyak-banyak kot baru jadi sedap. Eh!! :p Cajun Dory dengan Grilled Chicken dia pun not bad. Tapi serius nak rekemen air Pina Colada dia. Sedap okaayyy!! Walaupun Ayen tak berapa suka. Hahaha. Tapi tekak saya rasa sedap gila. Saya punya Lemonade tu mak ai masam betul! Sebab perahan dari 1 biji lemon katanya. Kitorang siap tambah lagi air kosong nak bagi kurang masam, pun tak habis jugak minumnya. XD

Ok lah, uols pergi la sendiri ye kalo nak tengok sedap ke tak sedap!




Monday, May 30, 2016

Pizza Yus Bianco

Assalamualaikum dan selamat tengahari!

Siapa suka pizza?

Siapa suka pizza banyak cheese?

Meh nak rekemen Authentic Italian Pizza by Yus Bianco. Kedai ni da lama da bukak kat Pekan Francais, Taman Pulai Perdana. Tapi baru beberapa hari lepas je kawan saya ajak makan kat sini. Serius tak pernah tahu pun ade pizza sesedap ni. Kitorang pergi tu da petang, dalam kul 4 kot? Kat Profile FB Yus Bianco, katanya opening hours adalah 2.30 petang hingga 11.30 malam.


Kat sini ada macam-macam menu pizza, harga dalam range RM 11 - RM 15, 1 pan ade 8 slices. Kalau nak extra cheese dan topping, boleh tambah RM 2 masing-masing. Masa tu, kami pilih Hawaiian Chicken Pizza. Subhanallah, sedap sangat! Roti pizzanya lembut dan cheese dia melimpah-limpah ke ladang gandum!! Hahaha! Over kan! Tapi serius, sedap!


Kalau korang teringin, boleh la berkunjung ke kedai diorang kat Taman Pulai Perdana:

Cawangan Pulai Perdana
Gazebo Pekan Francais
Tmn Pulai Perdana
81300 JB
014-6164951

Eh, diorang ade cawangan lain jugak tau! Ni cawangan baru diorang yang hipster gituuu:

Cawangan Skudai
No15, Jalan Suasa 1,
Tmn Sri Skudai
81300 JB
013-7070615

Diorang ade buat delivery jugak! Boleh la call nombor tertera ya!

Ermmm...kalau nak tengok pizza yang lebih bergetah gituu, gi kat FB Page Yus Bianco!




Thursday, January 28, 2016

Vanilla Bean Panna Cotta


Assalamualaikum dan selamat petang!

Dalam cuaca yang panas macam ni, adalah sangat elok kiranya kita menyejukkan anak tekak dengan dessert yang enak dan menyelerakan, ye tak? Koh koh koh...ini antara idea yang menarik untuk pencuci mulut selepas makan tengahari nanti atau untuk makan-makan di waktu petang.

Sebenarnya ni menu tahun lepas, sebelum puasa lagi! Tapi baru tahun ni berkesempatan nak edit gambar dan buat entry. Maafkan saya. -_-"

Vanilla bean? Tau tak ape tu? Mungkin ada yang tau, tapi tak pernah nampak dan mungkin tak pernah guna. Ok, kat Malaysia ni ade banyak dealers yang jual vanilla beans sebenarnya. Salah satu daripadanya adalah Vanillasia. Vanilla bean dari Vanillasia terdiri daripada Tahitian Vanilla Beans dan Madagascar Vanilla Beans, produk yang sangat berkualiti tinggi!

Vanillasia Madagascar Vanilla Beans

Untuk pertama kali menggunakan vanilla bean, saya bertukang di dapur membuat panna cotta. Puas saya menggodek-godek resepi nak tengok mana yang paling boleh saya ikut. Rupa-rupanya senang je nak buat panna cotta, tapi kena hati-hati pilih susu atau cream sebab kalau tersalah pilih takut kedua-duanya tak homogenized, panna cotta akan terpisah jadi dua layer sebelum gelatin sempat membekukan cream panna cotta. Nak didihkan pun tak boleh sampai mendidih, cukup simmered under boiling point je. Dan lagi satu, panna cotta amek masa yang lama untuk set, dalam 4-5 jam juga kene masukkan dalam freezer baru la boleh makan.

Kalau guna esen vanilla pun boleh nak buat panna cotta, tapiiiii kalau guna vanilla bean rasa cream tu lagi umpppphhhhh sebab vanilla seeds da meresap ke dalam cream semasa proses memasak. Haa..gitu! Vanilla bean pulak ada caranya kalau nak pakai. Kamu juga boleh pelbagaikan rasa dan rupa dia. Ada yang bubuh puri buah-buahan juga kalau rajin Google. Untuk resepi ni, saya belek-belek dalam Google dan tertarik pada resepi omputih yang simple dekat Taste.com.au. Website Australia ni, confirm la bahasa omputih kan. Jadi, saya tolong modify sikit bahannya dan translate dekat sini ek~

Bahan-bahan:
375ml whipping cream*
375ml milk*(*atau boleh doublekan whipping cream untuk lebih lemak berkrim)
1 tangkai Vanillasia Tahitian Vanilla Bean
115g gula kastor
2 1/2 sudu teh serbuk gelatin halal
Potongan buah kiwi (boleh guna mana-mana buah yang masam-masam manis)

Cara-cara membuatnya:
Masukkan krim dan susu ke dalam periuk. Dengan menggunakan pisau yang kecil, di atas dulang, belah vanilla bean secara memanjang kepada dua, tetapi jangan sampai putus, tinggalkan sikit hujungnya bersambung supaya mudah untuk kamu handle bean tersebut. Dengan menggunakan bahagian belakang hujung pisau, kikis sekali lalu bahagian dalam vanilla bean yang dah dibelah. Yang kamu dapat pada belakang pisau itu adalah vanilla seeds. Masukkan vanilla bean dan seeds tu ke dalam periuk tadi. Dengan api sederhana, panaskan krim dan susu tersebut. Bila hampir mendidih macam muncul buih-buih kecil yang tak ketara, tutup api dan angkat dari dapur. Ketepikan 10 minit.

Vanillasia Tahitian Vanilla Seeds

Tahitian Vanilla Bean yang dah dibelah sepenuhya dan diambil seedsnya

Keluarkan vanilla bean daripada krim. Masukkan gula kastor, kemudian panaskan semula dengan api kecil. Kacau krim selama 5 minit atau sehingga gula larut. Tutup api.

Dalam sebiji mangkuk tahan haba, masukkan 2 susu makan air panas mendidih. Taburkan gelatin ke dalamnya. Didihkan pula air dalam periuk kecil yang lain. Angkat dari dapur, masukkan mangkuk berisi gelatin ke dalam air panas tersebut dan gaul gelatin hingga larut. Biarkan menyejuk sekejap, baru masukkan ke dalam krim tadi. Kacau rata-rata.

Masukkan krim panna cotta ke dalam cawan lutsinar atau mangkuk puding. Sejukkan di dalam peti selama 4-5 jam. Hias dengan potongan buah-buahan sebelum menghidang.




Geng-geng Chef Tak Jadik!

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kentang (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) belacan (2) ikan (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) bars (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) congo bars (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan bilis (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) resepi (1) restoran (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.