Wednesday, December 31, 2014

Tempahan Kek Karamel dan Kek Lapis Sarawak Selera Sakura

[PINNED POST - SCROLL KE BAWAH UNTUK ENTRI TERBARU]
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Alhamdulillah, semakin ramai yang menempah dari Selera Sakura semenjak saya membuka perniagaan ini secara kecil-kecilan di rumah. Ramai juga yang bertanya, tempahan apa yang boleh dibuat di Selera Sakura. Kepada pelanggan yang berminat, yang tertera dalam senarai tempahan ni aje lah yang saya buat setakat ni. Insya'Allah tempahan akan bertambah dari semasa ke semasa. Maka, jenguk-jenguklah selalu kalau nak tengok apa yang ada.

Kek Karamel


Saiz: Loyang bulat atau segiempat 8"

1 biji: RM35

Perisa: Coklat, Strawberry, Blueberry, Pisang, Keladi, Nenas, Epal, Oren, Kopi, Pandan, Mangga, Vanilla, Pic, Honeydew, etc

Boleh campur 2@3 perisa


Kek Karamel Pelangi


Saiz: Loyang bulat atau segiempat 8"

1 biji: RM40
6 warna - 6 perisa (buah-buahan)


Kek Karamel Coklat Moist


Saiz: Loyang bulat atau segiempat 8"

1 biji: RM50
Lapisan kek: Coklat moist


UNTUK TEMPAHAN KEK KARAMEL KAWASAN LAIN:

Kulai, Johor - Kak Ayu (017-7914181)
Pendang, Kedah - Kak Shida (014-7577561)
Kodiang, Kedah - Kak Farah (012-4511971)


Kek Lapis Sarawak

Klik banner di bawah:



SMS @ Whatsapp: 013-7195968

#Sila tempah dua hari sebelum ambil untuk mengelakkan kerumitan.

#Self pick-up di Blok D, Apartment Impian, Damansara Damai. Penghantaran ke tempat lain sekitar Petaling Jaya dan Kuala Lumpur dikenakan caj RM5.

#Tempahan melalui pos untuk Kek Lapis Sarawak (Semenanjung Malaysia) akan ditambah caj postage seperti berikut:
1 biji - RM6
2 biji - RM9
3 - 4 biji - RM13
5 - 8 biji - RM20

#Pengeposan Kek Lapis Sarawak ke Sabah Sarawak dikenakan caj postage mengikut berat.

-- SUNAH SAKURA ^_^ --



Sunday, April 13, 2014

Quiche Berinti Sosej... Mudah dan Enak!


Assalamualaikum dan selamat hari Ahad!

Alhamdulillah, pagi ni terbuat satu benda yang sangat best. Memandangkan roti dah nak expired, dan tinggal 6 keping, maka saya pun memulakan operasi di dapur. Beberapa hari lepas ternampak kak Aida Abdullah share satu resepi kat Facebook. Encik suami ada komen dan like kat post tu, kata nak buat. Tapi kejut-kejut nak buat sesama, tak bangun. Bila da siap buat, tunjuk kat dia, terus dia bangun.

"Tak aci...abang nak buat dulu!"

Sape suruh tak bangun. :p


Resepi ni sangat mudah, sesuai untuk orang bujang mahupun yang tak bujang. Lelaki pun boleh buat, asalkan ade oven dan muffin pan. Saya olah sikit juga resepi asal untuk pelbagaikan inti. 

Ok, jom tengok resepi!


Resepi: LirikLagu.Net
By: Sunah Sakura

Bahan-bahan:
6 keping roti (saya guna Gardenia)
2 biji telur gred A
1/2 cawan susu cair/susu segar/susu penuh krim
2 batang sosej (dibelah dua dan dihiris bulat-bulat)
1/2 biji tomato (didadu)
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit serbuk oregano
Garam secukup rasa
Cheese untuk topping
Serbuk daun parsley untuk hiasan


Cara-cara membuatnya:
  1. Letakkan roti ke dalam muffin pan.
  2. Bancuh susu dan telur.
  3. Masukkan inti sosej dan tomato.
  4. Tuang bancuhan susu dan telur ke dalam roti dan tabur cheese.
  5. Taburkan juga serbuk daun parsley dan serbuk lada hitam.
  6. Bakar dengan api atas dan bawah pada suhu 170 C selama 20 hingga 30 minit atau sampai masak.



Bicara Lensa

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.