Wednesday, December 31, 2014

Tempahan Kek Lapis Sarawak Selera Sakura

[PINNED POST - SCROLL KE BAWAH UNTUK ENTRI TERBARU]


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Setelah ditimbang kira dan dikemaskini sebaik yang boleh, insya'Allah Selera Sakura menerima tempahan Kek Lapis Sarawak seperti berikut:
Klik gambar untuk besarkan
Penghantaran pos dikenakan caj:
RM6 - 1 loaf
RM 9 - 2 loaf
RM 13 - 3 @ 4 loaf
RM 20 - 5 hingga 8 loaf
Free postage - 9 loaf ke atas

** K10 & K15 kurang sesuai untuk penghantaran pos kerana mengandungi cheese, COD adalah lebih diutamakan. Jika anda mahu penghantaran K10 & K15 melalui pos, kami berlepas tangan dengan kerosakan kek jika berlaku kelambatan proses pengeposan yang di luar kawalan kami.

** Self pick-up di Blok D, Apartment Impian, Damansara Damai.

Untuk tempahan, SMS @ Whatsapp 0137195968/018-3573501

** Baker adalah student sepenuh masa, kek hanya akan dibuat on request melainkan ada lebihan daripada tempahan, open order akan diumumkan di page Facebook Selera Sakura. Mohon memahami jika ada waktunya tempahan terpaksa dihentikan untuk waktu tertentu. Hubungi nombor tertera untuk maklumat lanjut. Terima kasih.



Tuesday, September 30, 2014

Menu Sihat: Juicy Chicken Kabobs


Assalamualaikum dan selamat petang!

Hari ni nak share menu sihat Juicy Chicken Kabobs lak. Lebih kurang macam satay lah untuk kita orang Malaysia ni, cuma dalam cucuk kebab tu ada diselitkan sayur-sayuran dan bawang. Hidangan ayam yang dalam kategori panggang macam ni lebih juicy dan tak terlalu kering. Mungkin disebabkan ada selitan sayur-sayuran di antara potongan ayam, menyebabkan air daripada sayur-sayuran tu meresap ke dalam isi ayam atau daging. Hasilnya bila diratah, subhanallah! Enak sekali!

Saya buat kebab ayam ni dah lama dulu, jadi kalau ada yang komen nak mintak sikit, memang dah tak ada. Dah lama jadi ehem-ehem dan menjadi darah daging kat badan ni dah. Haha! Sejak encik suami perlu mengamalkan pemakanan sihat dan tidak bergoreng, saya mula rajin membelek gambar-gambar makanan kat Instagram budak-budak yang join gym. Biasanya, Instagram minah-minah saleh lebih banyak mempamerkan makanan yang diorang makan seharian. Dari situ lah, saya boleh mendapat banyak idea baru untuk mempelbagaikan menu sihat encik suami.

Untuk Juicy Chicken Kabobs ni, saya tak ada ikut mana-mana resepi sangat. Just buat perapan ayam macam biasa dan gaulkan sayur-sayuran dalam minyak zaitun dan sedikit herba campuran sebelum dicucuk dan dipanggang menggunakan pemanggang ajaib.

Ok, jom tengok resepi menu penuh.

Resepi: Sunah Sakura
By: Sunah Sakura

Saiz: 2 orang.

Bahan-bahan:

4 - 6 pencucuk satay

Kebab
Dada ayam (dipotong kecil dan disesuaikan dengan kuantiti ikut citarasa)
3 ulas bawang putih*
1 inci halia* (* ditumbuk)
1 sudu teh serbuk oregano
1 sudu teh mixed herbs
1 sudu teh serbuk lada hitam (lebih elok tumbuk 1 sudu teh lada hitam biji)
Sedikit perahan lemon
1 sudu teh Extra Virgin Olive Oil (optional)
1 biji terung ungu (dipotong bulat-bulat, kuantiti ikut citarasa)
1/4 capsicum kuning (dipotong ikut saiz ayam, kuantiti ikut citarasa)
1/4 capsicum hijau (dipotong ikut saiz ayam, kuantiti ikut citarasa)
sedikit lobak merah (dipotong bulat-bulat dan dibelah dua)
1/4 bawang besar/Holland (dipotong ikut saiz ayam dan dicerai-ceraikan ulasan)

Sayur
Sedikit brokoli
Sedikit baby carrots
Sedikit sweet peas
Sedikit cherry tomatoes
Air

Kentang
Air
1 biji kentang
1 sudu teh Extra Virgin Olive Oil
1 sudu teh serbuk lada hitam
Sedikit perahan lemon

Cara-cara membuatnya:

1. Campurkan bahan-bahan untuk kebab dalam satu bekas kecuali terung, capsicum kuning & hijau, lobak merah dan bawang besar. Perap dalam peti ais 2-8 jam. Setelah cukup masa perapan, keluarkan dari peti ais dan mula mencucuk kebab. Cara saya, mulakan dengan bawang, kemudian capsicum kuning, ayam, capsicum hijau, ayam, terung, ayam, capsicum hijau, ayam, capsicum kuning, ayam, kemudian akhir sekali lobak merah. Ikut citarasa anda ya! Panaskan pemanggang (saya guna pemanggang ajaib) dan panggang kebab sehingga air kering. Balik-balikkan kebab semasa memanggang supaya ia masak sekata. Jangan risau kerana kebab anda masih lagi juicy walaupun air dah kering dalam pemanggang.

2. Untuk sayur, didihkan air dalam periuk. Kemudian stimkan semua sayur selama 3 minit. Matikan api.

3. Untuk kentang, rebus kentang bersama kulit hingga sedikit lembut (selalunya saya mula merebus serentak dengan memanggang kebab), matikan api. Tuskan dan biar sejuk sedikit. Kemudian potong kentang leper-leper (hati-hati sebab panas), masukkan dalam bekas dan campurkan dengan olive oil, serbuk lada hitam serta perahan lemon. Panggang guna pemanggang ajaib selepas kebab ayam anda masak. Jangan lupa balik-balikkan kentang, panggang hingga sedikit keperangan.

4. Boleh hidangkan panas-panas, kalau suka sos boleh makan bersama sos atau Thousand Island Dressing.



Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.