Wednesday, August 12, 2015

Kek Lapis Hidayah... HidayahMu Ramadhan


Assalamualaikum dan selamat tengahari.

Dah lama tak bersiaran di sini. Cuti panjang sungguh. Jadi, sekembalinya saya ke sini, teringin sangat nak kongsi satu resepi kek lapis yang baru. Kek Lapis Hidayah. Sebenarnya nama ni dapat dari drama TV3, HidayahMu Ramadhan masa bulan puasa yang lepas. Ok je kan nama tu, nak letak nama Kek Lapis Zara Zya kang macam over sangat. Hahaha!


Kek Lapis Hidayah ni lebih kurang sama rasanya macam Kek Lapis India, cuma ada kurang lebih sikit-sikit dari segi bahan-bahan dan cara membakarnya. Kalau Kek Lapis India guna coklat Cadbury yang disusun-susun, kek ni guna butang coklat susu yang dicampak-campak aje. Haha. Boleh gitu? Ok, jom tengok resepi!

Resepi: Sunah Sakura

Loyang: 8" x 8"

Bahan-bahan:
500 g mentega (SS guna Anchor)
10 biji telur ayam gred A
300 g susu pekat manis
200 g gula halus
1 st esen vanilla
1 sb ovallate
100 g horlicks
100 g tpg biskut marie
50 g santan paket
200 g tpg gandum
500 g milk chocolate coins (dipatah-patahkan)


Cara-cara membuatnya:
Panaskan oven pada suhu 175-200 C. Sediakan loyang & griskan dasarnya dengan sedikit mentega dan lapik dengan kertas minyak.
Pukul mentega, gula, esen vanilla dan ovallete dengan kelajuan tinggi sehingga putih dan kembang.
Masukkan telur satu per satu dan pukul lagi sehingga sebati.
Perlahankan mixer, masukkan susu dan seri kaya pukul lagi hingga adunan bergaul rata.
Masukkan horlicks, tepung biskut marie, santan dan tepung gandum, sedikit demi sedikit. Gaul lagi sehingga sebati.
Bahagikan adunan kepada 2 Bahagian.
  • Bahagian 1 : Warna Biru.
  • Bahagian 2 : Warna Merah Jambu.

Cara2 melapis: Lapiskan adunan biru terlebih dahulu sebanyak 5 sudu makan menggunakan api atas dan bawah. Bila masak, keluarkan dari oven dan tukar kepada api atas sahaja untuk lapisan seterusnya hingga habis. Tekan sedikit lapisan kek tadi dengan penekan kuih (SS guna sudu aje). Kemudian lapiskan adunan biru sebanyak 5 sudu makan lagi. Taburkan kepingan coklat coins sebelum dibakar.


Bila sudah masak lapisan tersebut, lapiskan pula dengan adunan merah jambu. Buat sama macam adunan warna biru sebanyak 2 lapisan kemudian ditaburkan kepingan coklat coins. Ulang semula sehingga habis.



Wednesday, May 27, 2015

Buffet Ramadhan di Bangi Golf Resort Restaurant

Bulan Syaaban berbaki dalam beberapa minggu je lagi.

Tak lama lepas tu dah masuk bulan Ramadhan. Bulan yang dinanti-nanti oleh umat Islam untuk memperbanyakkan amal ibadat dan memperbaiki diri sebelum menyambut Aidilfitri dengan penuh gumbira. Bulan ni lah memasing nak mengejar pahala solat tarawih, tadarus al-Quran, qiamullail, bersedekah dan banyak lagi amalan-amalan sunat yang lain. Ye tak?

Selain suasana biah solehah di sana-sini, satu lagi perkara yang menyebabkan umat Islam, malah bukan Islam jugak, tertunggu-tunggu bulan puasa ni adalah syurga makanan berbuka tidak kiralah di bazar-bazar Ramadhan, majlis-majlis berbuka mahupun buffet-buffet Ramadhan di serata restoran dan hotel.

Bercakap mengenai buffet Ramadhan, bersempena bulan Ramadhan tahun ni, Bangi Golf Resort Restaurant (BGR) Sdn. Bhd. dengan bangganya mempersembahkan buffet Ramadhan bermula dari 21 Jun 2015 sehingga 15 Julai 2015. Untuk pengetahuan semua, BGR ni antara salah satu daripada beberapa golf resort kat Malaysia yang dah dapat perakuan Sijil Halal JAKIM. Jadi, jangan ragu-ragu ya untuk mencuba buffet Ramadhan kat sini! ;)

Bangi Golf Resort Restaurant. Gambar ihsan: Projek Travel

BGR menyediakan pelbagai jenis hidangan buffet termasuklah masakan Melayu popular, sajian Barat dan masakan Timur yang digemari ramai. Tahun ni, bahagian Cooking Showcase BGR menampilkan kambing bakar yang dipanggang secara perlahan di atas bara api dan sup kambing mamak yang boleh dijamah bersama roti. Selain kambing bakar, sate daging dan ayam bersama kuah kacang buatan sendiri serta kway teow goreng dan mee goreng mamak yang digoreng panas-panas di hadapan tetamu turut disajikan di bahagian Cooking Showcase BGR.

Kambing Bakar di Cooking Showcase Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort Restaurant

Menariknya di bahagian Western Appetizer, hidangan dengan sentuhan gastronomi istimewa seperti Krim Ayam Salai dengan Bawang Focaccia Panggang dan Sous Vide Eggs with Mushroom Espuma disediakan untuk membuka selera para tetamu. Turut disediakan adalah Beef Lasagna dan Grilled Boneless Chicken with Creamy Mushroom Sauce yang fuhhhhhhh, enak banget sih!

Western Appetizer di Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort Restaurant

Kalau yang rasa-rasa tak boleh telan makanan omputih, jangan risau sebab BGR ada menyediakan menu utama tempatan dan masakan Timur macam Butter Prawns, Teriyaki Chicken, Black Pepper Beef super sedap, Fish Fillet dengan Sos Serai, Sambal Sotong Kembang, Ayam Masak Ros dan Rendang Daging Tiak Minyak. Oh, ada juga pilihan Nasi Lemak, Nasi Goreng Cina dan Nasi Putih untuk yang tak boleh kalau tak makan nasi, ok!

Masakan Timur di Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort Restaurant

Menu utama tempatan di Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort Restaurant

Nasi Lemak di Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort Restaurant

Bila da mengisi perut dengan segala makanan berat, boleh lah menutup jamuan dengan juadah manis di 'Live Station' Spanish Churro dengan kuah coklat pekat. Selain tu, terdapat pelbagai jenis kuih muih, puding, agar-agar dan buah-buahan tropika serta tempatan disediakan kat sini. Yang akan buat tetamu rambang mata, sudah tentunya pelbagai pilihan pencuci mulut popular Barat contohnya Italian Tiramisu, Chocolate Eclair, Blueberry Cheese Cake, Red Velvet Cake, Young Coconut Jelly, Creme Caramel, Mix Berry Panna Cotta dan ciptaan terkini BGR; Infused Tea Chocolate Ganache Tartlet.

Pencuci mulut @ desserts di Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort Restaurant

Sepanjang tetamu menjamu selera hidangan berbuka, alunan muzik Melayu Tradisional akan didendangkan secara live oleh kumpulan kugiran dari pukul 6.30 petang hingga 9.30 malam setiap hari. Jangan risau tentang parking sebab BGR menyediakan 800 tempat letak kereta secara percuma. Surau lelaki dan perempuan juga disediakan untuk keselesaan tetamu.

Berikut adalah butiran mengenai Buffet Ramadhan di Bangi Golf Resort Restaurant:

Alamat: No. 1, Persiaran Bandar, Bandar Baru Bangi, 43650 Selangor, Malaysia
Koordinat GPS: 2.95716N, 101.76518E
Tempahan dan Pertanyaan: +(603) 8925 3728 / +(603) 8210 0265
Email: bgb.bangigolf@gmail.com
Waktu operasi: 6.30 p.m - 9.30 p.m setiap hari
Bayaran sekepala: Bermula dari RM27 (kanak-kanak) dan RM55 (dewasa)




Friday, May 15, 2015

The Banana Leaf Restaurant, Kedai Mamak Urban Style

The Banana Leaf Restaurant, Pusat Komersial TSB, Sungai Buloh

Assalamualaikum wrt. wbt.

Jarang-jarang kita tengok, kedai mamak yang design restoran dia nampak sedikit mewah, klasik dan elegan. Kalau ada pun, mungkin kat luar negara. Alhamdulillah pagi tadi dimurahkan rezeki, ditakdirkan Allah menjejakkan kaki kat salah sebuah kedai mamak yang stail dia agak urban.

The Banana Leaf Restaurant, Pusat Komersial TSB, Sungai Buloh

The Banana Leaf Restaurant, salah satu cawangan terbarunya terletak di Pusat Komersial TSB, Sungai Buloh. Dekat je dengan simpang empat area Klinik Veterinar Zul Erwan. Masa kami sampai tu restoran kosong. Mungkin sebab masih baru lagi. Masuk ke dalam restoran, kami terpesona dengan keindahan reka dalaman restoran ni. Kalau orang yang tak pernah datang mana-mana restoran dia dan tak tengok menu dia, mungkin orang tak akan menyangka bahawa The Banana Leaf Restaurant adalah restoran makanan India atau orang kita sebut: kedai mamak.

No caption, boleh? Haha

The Banana Leaf Restaurant menawarkan bermacam-macam makanan untuk sarapan pagi, makan tengahari dan minum petang. Daripada set sarapan yang sangat berbaloi-baloi harganya, banana leaf rice atau nasi campur untuk makan tengahari bersama pelbagai lauk-pauk sehinggalah aneka roti untuk jamahan ringan atau minum petang.

Menu The Banana Leaf Restaurant

Masa kami datang pagi tadi, kami order set breakfast, dan makan nasi lemak yang siap dibungkus dengan daun pisang kat atas meja. Pilihan set breakfast dia terdiri daripada 2 keping capati, 2 keping puri atau 2 keping tosai yang berharga RM 4.00 sahaja (tak termasuk GST 6%), sekali dengan cicah dan percuma air kopi atau teh panas. Kami order set puri dan set capati, agak terkejut bila order sampai kat meja sebab purinya sangat besar dan kembang. Nasib baik tak order banyak-banyak. Haha.

Set sarapan pagi - capati

Set sarapan pagi - puri

Buat saya yang pertama kali makan puri cicah kari, alhamdulillah saya suka. Lain kali boleh datang sini lagi bawak kawan-kawan atau ahli keluarga.

Saya bagi 8/10.

Kami tumpang ambil gambar teh tarik yang Renita tengah ambil :D

P/S: Kami tak sangka akan bertemu owner The Banana Leaf Restaurant, Renita. Dia pun macam kami, sibuk ambil video dan gambar sebab nak promosi restoran dia. Kami ingatkan dia dari media mana-mana. Bila tanya staff, rupa-rupanya dia owner. Fuhh!



Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.