Menu
Recent Post

Assalamualaikum dan Salam 6 Ramadhan.

Tiba-tiba saya bersiaran, hairan tak? Hihi. Dah lama benar blog ni menyepi. Disebabkan saya lebih banyak menggunakan medium Instagram untuk @selerasakura, blog ni pun macam segan mati tak mau aje kan! Maka, alang-alang tadi untuk berbuka saya ada buat sambal tempe, terus terfikir nak masukkan dalam blog ni. Hilang lah sikit sawangnya kan? Haha!

Sambal Tempe Mabelesss! Hahaha!

Sambal tempe, mesti ramai yang suka makan, tambah-tambah kalau bulan puasa ni. Sahur makan sambal tempe dengan nasi panas pun dah cukup! Berbuka pulak, boleh dijadikan lauk sampingan. Buat banyak-banyak terus untuk seminggu dua, tak pun kalau rajin, buat sampai sebulan hahh, senang kerja, kan!

Pagi tadi nampak kak Ummi Zaihadi post gambar Sambal Sira Tempe dia kat Instagram @ummizaihadi, terus lahh menunaikan hajat sejak awal puasa. Sebenarnya semalam lagi dah beli bahan-bahan untuk buat sambal ni, tapi time nak prepare tu baru perasan minyak da habis! Haaa, nampak nau kan baru nak start memasak sejak 1 Ramadhan. Hahaha! So, disebabkan minyak tu cukup untuk buat gulai je semalam, saya pun tunda lah sambal tempe ke hari ini. Gitu lahhh kisahnya!

Ok, jom lah tengok resepi! Tapi takde gambar step by step lak. Gambar kentang yang dah digoreng je sempat snap sebab dia mengganggu iman orang berpuasa. Hahaha! Yang lain tu bayangkan lah ye! :p

Potato chips yang dah siap digoreng. Guna api besar, k!

Bahan-bahannya:
1 bungkus tempe (yang rega RM1.00-1.20) - belah tiga, dan hiris nipis
4 biji kentang saiz kecil (buang kulit, sagat nipis, rendam sekejap dan toskan airnya)*
1 cawan ikan bilis (basuh, rendam sekejap dan toskan airnya)
1/2 cawan kacang tanah (disangai tanpa minyak)
2 senduk cili kisar (kalau nak lagi pedas, boleh tambah lagi)
1/2 cawan air asam jawa
1/2 biji bawang Holland (dihiris)
Gula dan garam secukup rasa**
Minyak untuk menggoreng

Bahan kisar:
10 biji bawang merah ros***

Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Dengan api sederhana - besar, goreng tempe hingga garing. Ketepikan.
  2. Dengan minyak yang sama, goreng pula hirisan kentang hingga sedikit kecoklatan. Ketepikan.
  3. Dengan minyak tadi juga, goreng ikan bilis hingga garing dan rangup krup krap. Haha! Ketepikan juga.
  4. Tambah minyak jika perlu untuk start menumis sambal. Bila minyak da panas, masukkan bawang merah yang dah dikisar. Tumis sampai terbit minyak, baru masukkan cili kisar. Gaul dan goreng sampai cili garing.
  5. Bila dah garing, masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya. Gaul dan goreng lagi sampai sambal kering dan terbit minyak, baru masukkan hirisan bawang holland. Gaul dan pastikan dah takde air dalam sambal.
  6. Rasa jika ok, boleh tutup api.
  7. Biar sambal suam sedikit, baru masukkan kacang yang dah disangai, tempe goreng, kentang goreng dan ikan bilis goreng tadi. Gaul semua sampai sambal sebati. Dah siapppp!! Sedapppp!

*Kak Ummi Zaihadi bagi tips, rendam bersama air kapur untuk memastikan kentang keras dan rangup semasa digoreng.
**Saya letak 1 1/2 sudu besar gula, dan 1/2 sudu kecil garam.
***Kak Ayu Citarasa Rinduan bagi tips, untuk sambal yang sedap, gunakan bawang ros sepenuhnya, tak perlu campur bawang putih.
1

Assalamualaikum dan selamat tengahari!

Disebabkan ramai sangat komen kat entri Congo Bars... Sumpahan Yang Menjadi tu, saya terdetik nak share resepi versi yang lain untuk Congo Bars ni. Dan dengan resepi ini lah saya buat tempahan pelanggan. Resepi sebelum ni agak kering luar dan dalam kalau dah masak, tetapi resepi yang ini bars nya lebih terasa moist dan kenyal di dalam, sangat bercrust di atasnya. Semasa menguli pun boleh rasa kenyal dia tu. Fakta bahawa Congo Bars adalah half cake and half cookies tu lebih kena pada resepi yang ini.


Jika membakar Congo Bars, letakkan rak oven di tengah-tengah oven. Baru lah Congo Bars akan dibakar dengan sekata. Untuk pastikan Congo Bars dah betul-betul masak, tengok kepingan badam. Kalau kepingan badam dah nampak hampir keperang-perangan (ada sedikit warna coklat2, boleh keluarkan dari oven. Tapi kalau tak pakai kepingan badam, permukaan Congo Bars akan berwarna keperang-perangan apabila sudah masak (bukan terlalu coklat). Selepas masak, ia akan turun sedikit sebab dalam dia moist. Tunggu dah sejuk betul baru keluarkan dari loyang dan potong. Kalau panas-panas, Congo Bars masih terlalu lembik kerana kandungan gula masih cair, belum cukup kukuh 'mengikat' semua elemen bars.

Kalau anda inginkan kelainan, give it a try! Ok, jom semak bahan-bahan Chewy Congo Bars, resepi ni saya dapat dari blogger Ruzz Ezanie. Terima kasih Ruzz!

Bahan-bahannya:
340 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
1 lb gula perang - 450 gram (boleh kurangkan hingga 350 gram untuk hasil sama tapi kurang manis, kalau kurang dari ni, tekstur akan jadi lebih kering)
3 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila
200 gm chocolate chips
100 gm kacang walnut atau apa-apa jenis kacang - potong kecil dan bakar sekejap dalam oven (150 C, 5 minit)
Kepingan badam untuk taburan - optional


Cara-caranya: (sepenuhnya menggunakan senduk kayu/spatula)

  1. Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
  2. Dalam bekas lain, dengan menggunakan senduk kayu atau spatula, campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan gaul sebati.
  4. Masukkan esen vanila.
  5. Masukkan tepung, baking powder dan garam yang telah diayak dan kaup balik rata-rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
  6. Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 10 x 10 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak (lebihkan kertas minyak hingga melebihi paras loyang - supaya senang nak keluarkan).
  7. Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
  8. Bakar pada suhu 170 C selama lebih kurang 35-45 minit atau sehingga permukaan atasnyer keperang-perangan. Jangan terlebih bakar.
3

Assalamualaikum.

Canggih kan nama tu?

Cookies & Ginger.

Ape first impression korang bila baca atau dengar nama ni?

Kalau tanya saya, saya nampak restoran Cina or konon-konon kat negeri Omputih. Haha. Bila sampai ke restoran ni, saya terkejut! Restoran orang Melayu Singapura beragama Islam! Subhanallah, hebat!

Hebat sebab pelanggannya sangat ramai dari pelbagai bangsa! Orang kata, kalau nak tau kedai makan tu sedap ke tak, tengok pelanggan dia. Kalau pelanggan dia bermasyarakat majmuk, ha! Insya'Allah sedap! Orang kata lah! Tapi saya rasa, betul kot?

Restoran yang bukak pada tahun 2013 ni terletak di: 107, Jalan Adda 3/1, Taman Adda Heights, 81100 Johor Bahru, Johor, Malaysia. Kedai ni beroperasi setiap hari pukul 4 petang sampai 10.00 malam. Hari tu kitorang sampai before pukul 10.00 malam, waitress dia kata, diorang terima last order at 10.00 pm. Lepas tu diorang tutup da pintu masuk.

Menu-menu kat sini terdiri dari masakan barat. Harga dia standard masakan barat tapi lebih murah daripada Secret Recipe, Black Canyon etc. Gitu haa. Ade macam-macam menu menarik dekat sini yang uols boleh try tapi malangnya saya tak snap pun gambar menu dia. Kalau nak tahu jugak, boleh lah pergi page Cookies & Ginger kat FB ye!

Saya dan kawan-kawan masa tu nak order dia punya Nachos sebab orang kata sedap. Malangnya, masa kami sampai tu Nachos da habissss! Jadinya kalo uols nak makan sini, datang la awal-awal ye. Jangan macam kitorang ni, datang masa makanan banyak da habis. Haha. So, kitorang end up dengan Flame-Grilled Chicken Chop, Pan-fried Cajun Dory dan Spaghetti Aglio Olio w Mushroom. Yang saya ada gambar hanyalah Spaghetti Aglio Olio. Yang lain da tak sempat nak bergambar dah kena ngap. Hahaha!


Ok, Aglio Olio dia sedap gila. Tak pernah lagi makan yang sesedap ni. Buat pun tak pernah sesedap ni. Kena curah Olive Oil banyak-banyak kot baru jadi sedap. Eh!! :p Cajun Dory dengan Grilled Chicken dia pun not bad. Tapi serius nak rekemen air Pina Colada dia. Sedap okaayyy!! Walaupun Ayen tak berapa suka. Hahaha. Tapi tekak saya rasa sedap gila. Saya punya Lemonade tu mak ai masam betul! Sebab perahan dari 1 biji lemon katanya. Kitorang siap tambah lagi air kosong nak bagi kurang masam, pun tak habis jugak minumnya. XD

Ok lah, uols pergi la sendiri ye kalo nak tengok sedap ke tak sedap!
3

Assalamualaikum dan selamat tengahari!

Siapa suka pizza?

Siapa suka pizza banyak cheese?

Meh nak rekemen Authentic Italian Pizza by Yus Bianco. Kedai ni da lama da bukak kat Pekan Francais, Taman Pulai Perdana. Tapi baru beberapa hari lepas je kawan saya ajak makan kat sini. Serius tak pernah tahu pun ade pizza sesedap ni. Kitorang pergi tu da petang, dalam kul 4 kot? Kat Profile FB Yus Bianco, katanya opening hours adalah 2.30 petang hingga 11.30 malam.


Kat sini ada macam-macam menu pizza, harga dalam range RM 11 - RM 15, 1 pan ade 8 slices. Kalau nak extra cheese dan topping, boleh tambah RM 2 masing-masing. Masa tu, kami pilih Hawaiian Chicken Pizza. Subhanallah, sedap sangat! Roti pizzanya lembut dan cheese dia melimpah-limpah ke ladang gandum!! Hahaha! Over kan! Tapi serius, sedap!


Kalau korang teringin, boleh la berkunjung ke kedai diorang kat Taman Pulai Perdana:

Cawangan Pulai Perdana
Gazebo Pekan Francais
Tmn Pulai Perdana
81300 JB
014-6164951

Eh, diorang ade cawangan lain jugak tau! Ni cawangan baru diorang yang hipster gituuu:

Cawangan Skudai
No15, Jalan Suasa 1,
Tmn Sri Skudai
81300 JB
013-7070615

Diorang ade buat delivery jugak! Boleh la call nombor tertera ya!

Ermmm...kalau nak tengok pizza yang lebih bergetah gituu, gi kat FB Page Yus Bianco!
0


Assalamualaikum dan selamat petang!

Dalam cuaca yang panas macam ni, adalah sangat elok kiranya kita menyejukkan anak tekak dengan dessert yang enak dan menyelerakan, ye tak? Koh koh koh...ini antara idea yang menarik untuk pencuci mulut selepas makan tengahari nanti atau untuk makan-makan di waktu petang.

Sebenarnya ni menu tahun lepas, sebelum puasa lagi! Tapi baru tahun ni berkesempatan nak edit gambar dan buat entry. Maafkan saya. -_-"

Vanilla bean? Tau tak ape tu? Mungkin ada yang tau, tapi tak pernah nampak dan mungkin tak pernah guna. Ok, kat Malaysia ni ade banyak dealers yang jual vanilla beans sebenarnya. Salah satu daripadanya adalah Vanillasia. Vanilla bean dari Vanillasia terdiri daripada Tahitian Vanilla Beans dan Madagascar Vanilla Beans, produk yang sangat berkualiti tinggi!

Vanillasia Madagascar Vanilla Beans

Untuk pertama kali menggunakan vanilla bean, saya bertukang di dapur membuat panna cotta. Puas saya menggodek-godek resepi nak tengok mana yang paling boleh saya ikut. Rupa-rupanya senang je nak buat panna cotta, tapi kena hati-hati pilih susu atau cream sebab kalau tersalah pilih takut kedua-duanya tak homogenized, panna cotta akan terpisah jadi dua layer sebelum gelatin sempat membekukan cream panna cotta. Nak didihkan pun tak boleh sampai mendidih, cukup simmered under boiling point je. Dan lagi satu, panna cotta amek masa yang lama untuk set, dalam 4-5 jam juga kene masukkan dalam freezer baru la boleh makan.

Kalau guna esen vanilla pun boleh nak buat panna cotta, tapiiiii kalau guna vanilla bean rasa cream tu lagi umpppphhhhh sebab vanilla seeds da meresap ke dalam cream semasa proses memasak. Haa..gitu! Vanilla bean pulak ada caranya kalau nak pakai. Kamu juga boleh pelbagaikan rasa dan rupa dia. Ada yang bubuh puri buah-buahan juga kalau rajin Google. Untuk resepi ni, saya belek-belek dalam Google dan tertarik pada resepi omputih yang simple dekat Taste.com.au. Website Australia ni, confirm la bahasa omputih kan. Jadi, saya tolong modify sikit bahannya dan translate dekat sini ek~

Bahan-bahan:
375ml whipping cream*
375ml milk*(*atau boleh doublekan whipping cream untuk lebih lemak berkrim)
1 tangkai Vanillasia Tahitian Vanilla Bean
115g gula kastor
2 1/2 sudu teh serbuk gelatin halal
Potongan buah kiwi (boleh guna mana-mana buah yang masam-masam manis)

Cara-cara membuatnya:
Masukkan krim dan susu ke dalam periuk. Dengan menggunakan pisau yang kecil, di atas dulang, belah vanilla bean secara memanjang kepada dua, tetapi jangan sampai putus, tinggalkan sikit hujungnya bersambung supaya mudah untuk kamu handle bean tersebut. Dengan menggunakan bahagian belakang hujung pisau, kikis sekali lalu bahagian dalam vanilla bean yang dah dibelah. Yang kamu dapat pada belakang pisau itu adalah vanilla seeds. Masukkan vanilla bean dan seeds tu ke dalam periuk tadi. Dengan api sederhana, panaskan krim dan susu tersebut. Bila hampir mendidih macam muncul buih-buih kecil yang tak ketara, tutup api dan angkat dari dapur. Ketepikan 10 minit.

Vanillasia Tahitian Vanilla Seeds

Tahitian Vanilla Bean yang dah dibelah sepenuhya dan diambil seedsnya

Keluarkan vanilla bean daripada krim. Masukkan gula kastor, kemudian panaskan semula dengan api kecil. Kacau krim selama 5 minit atau sehingga gula larut. Tutup api.

Dalam sebiji mangkuk tahan haba, masukkan 2 susu makan air panas mendidih. Taburkan gelatin ke dalamnya. Didihkan pula air dalam periuk kecil yang lain. Angkat dari dapur, masukkan mangkuk berisi gelatin ke dalam air panas tersebut dan gaul gelatin hingga larut. Biarkan menyejuk sekejap, baru masukkan ke dalam krim tadi. Kacau rata-rata.

Masukkan krim panna cotta ke dalam cawan lutsinar atau mangkuk puding. Sejukkan di dalam peti selama 4-5 jam. Hias dengan potongan buah-buahan sebelum menghidang.
1

Assalamualaikum dan selamat hari Isnin!

Petang-petang macam ni ada tak yang mengidam laksa penang? Kalau ada, meh nak recommend Laksa Tempurung, Teluk Kumbar, Pulau Pinang. Haa..pernah tak makan laksa dalam tempurung kelapa? Bukan tempurung plastik tau! Ini betul-betul tempurung kelapa punya!

Aik, tak tergolek ke tempurung kelapa kalau bubuh atas meja???

Dak aihhh!

Ini inovasi tempurung! Takkan tergolek punyaaa, insya'Allah! Hihihi.

Sebenarnya da lama sangat kami pergi mencari laksa tempurung ni. Masa awal-awal pindah ke Padang Serai dulu. Tapi baru hari ni nak cerita. =_="

Laksa Tempurung Teluk Kumbar ni korang boleh cari melalui Waze. Memang dah ada dalam tu sesiap. Jalannya menuju ke arah balik pulau sana ha. Tapi gerainya tepi jalan saja. Senang nampak. Siap ada parking lagi kat dalam untuk para pelanggan. So, jangan risau kalau nak bawak kereta ye.

Parking tepi jalan Laksa Tempurung, Teluk Kumbar

Gerai ni buka belah petang, jangan pergi pagi-pagi tau, nanti korang pulak yang kena jual laksa kat situ. Hahaha. Dan menu yang disediakan bukan sekadar laksa dalam tempurung semata-mata. Ada juga cendol dan ABC serta minuman sejuk.

Menu di Laksa Tempurung, Teluk Kumbar

Kat sini, korang kena layan diri ye. Pergi order sendiri kat kaunter dia, jangan tunggu dia datang amek order. Kalau tak, sampai esok la order korang tak sampai-sampai. Masa tu, kami order laksa, cendol pulut dengan ABC.

Mohon layan diri ya

Masa tengah tunggu order sampai ke meja kami, datang la seorang budak lelaki. Bukan nak minta derma, tapi nak bubuh alas tempurung. Ha, diorang pakai buluh paip tu untuk stabilkan tempurung. Sebab tu la tempurung tak tergolek. Bijak kan?

Alas tempurung menggunakan buluh paip

Sekejap je kami order, da sampai laksanya. Mungkin sebab customer tak terlalu ramai. Baru je bukak gerainya masa kami sampai. Sedap gak laksa dia. Kena dengan tekak saya dan adik bongsu saya. Adik bongsu saya tu jenis susah nak masuk laksa, yang ni dia boleh makan katanya. Alhamdulillah. Suami pun kata ok.

Mungkin feeling dalam tempurung tu kot, rasa special aje. Hahaha. Cendol dan ABC dia pun sedap! Tapi tak amek pulak gambar ABC. Pffft.

Laksa Tempurung dan Cendol Tempurung, Teluk Kumbar, Pulau Pinang

Harga memasing pun sangat berpatutan. Harga standard dalam RM 2.00 - RM 3.00 je setiap tempurung tu. Boleh lah korang datang bawak ahli keluarga ramai-ramai ye! ;)
3


Assalamualaikum.

Dah lama tak bersiaran. Tiba-tiba petang ni ke udara lah kita. Siapa kat sini suka makan KFC punya wrap tu? Yang tak pernah makan? Ok, saya pernah cuba dan chicken wrap KFC yang terbaru tu inti ayam masak merahnya sangat lah pedas kat tekak saya. Terasa pijarnya tahap kepedasan dia tu. Terbantut sikit selera makan yang sekelumit. Huhuhu.

Fikir punya fikir, apa kata kita buat sendiri chicken wrap ikut citarasa kita, letak la apa yang kita suka dan masak la ayam tu ikut apa yang kita nak. Boleh elakkan pedas. Haha. Kat Johor hari tu, kawan saya ada belikan wrap jenama MISSION. Wrap dari MISSION ni ada pelbagai perisa pulak haa. Kami try yang perisa Garlic, bawang putih nkoo! Terkejut saya sebab boleh pulak tekak saya makan rasa bawang putih, kalau tak, mesti da muntah balik. Nasib baik bawang putih dia dah diproses. Haha!

Jenis-jenis MISSION Wraps

Nak buat wrap ni senang ajeee, korang bole guna macam-macam inti. Tak semestinya ayam je, boleh try sardin, telur, salmon, tuna, ostrich slice..hambek. Haha. Untuk permulaan ni, saya guna ayam je. Jom tengok resepi!

Bahan-bahan inti:
1-2 keping dada ayam (diperap 2 jam atau semalaman)
Daun salad hijau dan ungu
Tomato ceri (dibelah 4)
Kewpie Mayonnaise Japanese Style
Kewpie Japanese Dressing Roasted Sesame

Bahan perapan ayam:
3 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
1 inci halia (ditumbuk lumat)
Serbuk lada hitam
Sedikit garam
Sedikit serbuk oregano
1 sudu besar Extra Virgin Olive Oil

Beberapa keping MISSION Wrap

Cara-cara membuatnya:

1. Cara menyediakan inti ayam: Bersihkan dada ayam, kelar-kelar sedikit, gaulkan dengan bahan perapan dan perap selama 2 jam atau semalaman. Setelah diperap, bakar dalam pemanggang ajaib atau boleh guna frying pan (balik-balikkan dada ayam) hingga air kering. Bila da masak, biar sejuk seketika sebelum dipotong dadu.

Cara melipat dan menggulung wrap. Sumber: Pinterest

2. Cara menyediakan wrap: Panaskan wrap mengikut arahan pada label MISSION Wrap. Ambil sekeping wrap yang telah lembut, susunkan daun salad, ayam dan tomato di tengah-tengah wrap secara memanjang. Picitkan mayonis dan dressing ikut suka. Lipat dan gulung wrap elok-elok, jangan sampai terkoyak. Inti dia jangan banyak sangat, nanti 'termuntah' balik wrap tu. Haha. Bila da gulung, boleh belah dua dan masukkan ke dalam mulut. Sedapnyaaaa!

Senang kan?

Selamat mencuba! 
0

Subhanallah. Masya Allah.

Sedap sangat, ok?!

Masalahnya kenapa la tak amek gambar yang cantik-cantik. Punya tak sabar nak makan sampai takde ape dah nak diambil gambar. Tinggal gambar ni sekeping je yang upload kat Instagram hari tu. Haha! Tak apa lah, nak share jugak resepi ni walaupun boleh google sendirik!

Sebenarnya ikan tilapia ni encik suami dapat masa pergi memancing dengan kawan dia beberapa minggu lepas. Sebelum dia pergi ke Kuala Lumpur, saya buatkan masak lemak cili padi ikan ni, itu pun beberapa minggu lepas ye. Maksudnya ni masakan berkurun dah tapi baru sekarang nak update. Kui kui kui.

Ok, bila saya google, saya belek satu-satu resepi kat top page google tu. Jumpa lah satu resepi yang berkenan di hati dan agak simple cara buatnya. Blog Ayunalisa. Dia tak tumis bahan-bahannya, just reneh macam tu aje semua. Lebih kurang cara saya buat ayam masak lemak cili padi selalunya. Cuma saya ubah sikit, saya goreng dulu ikan tu baru saya masukkan dalam kuah yang mendidih.

Jom belek resepi!

Bahan-bahan:

2 ekor ikan tilapia (belah dua, kelar sedikit, gaul dengan garam, kunyit dan sedikit asam jawa)
seinci kunyit hidup*
3 ulas bawang merah*
7 tangkai cili padi*(* ditumbuk/dikisar halus)
2 batang serai dititik
2 tangkai daun kesom
1 keping asam keping
1/2 - 1 cawan santan pekat (ikut suka nak lemak macam mana)
garam dan gula secukup rasa
lobak merah (optional - potong panjang-panjang)

Cara-cara membuatnya:
  1. Goreng ikan sampai garing. Ketepikan.
  2. Dalam sebiji periuk, satukan santan dengan semua bahan tumbuk tadi bersama dengan serai dan daun kesom. Masak sehingga kuah mendidih. Jangan lupa masukkan asam keping. Kacau kuah santan supaya tidak pecah minyak.
  3. Selepas itu, masukkan ikan tilapia, garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih dan kuah meresap ke dalam isi ikan lebih kurang 5-10 minit dengan api kecil.
  4. Rasa, jika ok, boleh tutup api dan hidangkan panas-panas.
2


Assalamualaikum dan selamat tengahari.

Dah lama tak bersiaran di sini. Cuti panjang sungguh. Jadi, sekembalinya saya ke sini, teringin sangat nak kongsi satu resepi kek lapis yang baru. Kek Lapis Hidayah. Sebenarnya nama ni dapat dari drama TV3, HidayahMu Ramadhan masa bulan puasa yang lepas. Ok je kan nama tu, nak letak nama Kek Lapis Zara Zya kang macam over sangat. Hahaha!


Kek Lapis Hidayah ni lebih kurang sama rasanya macam Kek Lapis India, cuma ada kurang lebih sikit-sikit dari segi bahan-bahan dan cara membakarnya. Kalau Kek Lapis India guna coklat Cadbury yang disusun-susun, kek ni guna butang coklat susu yang dicampak-campak aje. Haha. Boleh gitu? Ok, jom tengok resepi!

Resepi: Sunah Sakura

Loyang: 8" x 8"

Bahan-bahan:
500 g mentega (SS guna Anchor)
10 biji telur ayam gred A
300 g susu pekat manis
200 g gula halus
1 st esen vanilla
1 sb ovallate
100 g horlicks
100 g tpg biskut marie
50 g santan paket
200 g tpg gandum
500 g milk chocolate coins (dipatah-patahkan)


Cara-cara membuatnya:
Panaskan oven pada suhu 175-200 C. Sediakan loyang & griskan dasarnya dengan sedikit mentega dan lapik dengan kertas minyak.
Pukul mentega, gula, esen vanilla dan ovallete dengan kelajuan tinggi sehingga putih dan kembang.
Masukkan telur satu per satu dan pukul lagi sehingga sebati.
Perlahankan mixer, masukkan susu dan seri kaya pukul lagi hingga adunan bergaul rata.
Masukkan horlicks, tepung biskut marie, santan dan tepung gandum, sedikit demi sedikit. Gaul lagi sehingga sebati.
Bahagikan adunan kepada 2 Bahagian.
  • Bahagian 1 : Warna Biru.
  • Bahagian 2 : Warna Merah Jambu.

Cara2 melapis: Lapiskan adunan biru terlebih dahulu sebanyak 5 sudu makan menggunakan api atas dan bawah. Bila masak, keluarkan dari oven dan tukar kepada api atas sahaja untuk lapisan seterusnya hingga habis. Tekan sedikit lapisan kek tadi dengan penekan kuih (SS guna sudu aje). Kemudian lapiskan adunan biru sebanyak 5 sudu makan lagi. Taburkan kepingan coklat coins sebelum dibakar.


Bila sudah masak lapisan tersebut, lapiskan pula dengan adunan merah jambu. Buat sama macam adunan warna biru sebanyak 2 lapisan kemudian ditaburkan kepingan coklat coins. Ulang semula sehingga habis.
1

Bulan Syaaban berbaki dalam beberapa minggu je lagi.

Tak lama lepas tu dah masuk bulan Ramadhan. Bulan yang dinanti-nanti oleh umat Islam untuk memperbanyakkan amal ibadat dan memperbaiki diri sebelum menyambut Aidilfitri dengan penuh gumbira. Bulan ni lah memasing nak mengejar pahala solat tarawih, tadarus al-Quran, qiamullail, bersedekah dan banyak lagi amalan-amalan sunat yang lain. Ye tak?

Selain suasana biah solehah di sana-sini, satu lagi perkara yang menyebabkan umat Islam, malah bukan Islam jugak, tertunggu-tunggu bulan puasa ni adalah syurga makanan berbuka tidak kiralah di bazar-bazar Ramadhan, majlis-majlis berbuka mahupun buffet-buffet Ramadhan di serata restoran dan hotel.

Bercakap mengenai buffet Ramadhan, bersempena bulan Ramadhan tahun ni, Bangi Golf Resort Restaurant (BGR) Sdn. Bhd. dengan bangganya mempersembahkan buffet Ramadhan bermula dari 21 Jun 2015 sehingga 15 Julai 2015. Untuk pengetahuan semua, BGR ni antara salah satu daripada beberapa golf resort kat Malaysia yang dah dapat perakuan Sijil Halal JAKIM. Jadi, jangan ragu-ragu ya untuk mencuba buffet Ramadhan kat sini! ;)

Bangi Golf Resort Restaurant. Gambar ihsan: Projek Travel

BGR menyediakan pelbagai jenis hidangan buffet termasuklah masakan Melayu popular, sajian Barat dan masakan Timur yang digemari ramai. Tahun ni, bahagian Cooking Showcase BGR menampilkan kambing bakar yang dipanggang secara perlahan di atas bara api dan sup kambing mamak yang boleh dijamah bersama roti. Selain kambing bakar, sate daging dan ayam bersama kuah kacang buatan sendiri serta kway teow goreng dan mee goreng mamak yang digoreng panas-panas di hadapan tetamu turut disajikan di bahagian Cooking Showcase BGR.

Kambing Bakar di Cooking Showcase Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort Restaurant

Menariknya di bahagian Western Appetizer, hidangan dengan sentuhan gastronomi istimewa seperti Krim Ayam Salai dengan Bawang Focaccia Panggang dan Sous Vide Eggs with Mushroom Espuma disediakan untuk membuka selera para tetamu. Turut disediakan adalah Beef Lasagna dan Grilled Boneless Chicken with Creamy Mushroom Sauce yang fuhhhhhhh, enak banget sih!

Western Appetizer di Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort Restaurant

Kalau yang rasa-rasa tak boleh telan makanan omputih, jangan risau sebab BGR ada menyediakan menu utama tempatan dan masakan Timur macam Butter Prawns, Teriyaki Chicken, Black Pepper Beef super sedap, Fish Fillet dengan Sos Serai, Sambal Sotong Kembang, Ayam Masak Ros dan Rendang Daging Tiak Minyak. Oh, ada juga pilihan Nasi Lemak, Nasi Goreng Cina dan Nasi Putih untuk yang tak boleh kalau tak makan nasi, ok!

Masakan Timur di Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort Restaurant

Menu utama tempatan di Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort Restaurant

Nasi Lemak di Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort Restaurant

Bila da mengisi perut dengan segala makanan berat, boleh lah menutup jamuan dengan juadah manis di 'Live Station' Spanish Churro dengan kuah coklat pekat. Selain tu, terdapat pelbagai jenis kuih muih, puding, agar-agar dan buah-buahan tropika serta tempatan disediakan kat sini. Yang akan buat tetamu rambang mata, sudah tentunya pelbagai pilihan pencuci mulut popular Barat contohnya Italian Tiramisu, Chocolate Eclair, Blueberry Cheese Cake, Red Velvet Cake, Young Coconut Jelly, Creme Caramel, Mix Berry Panna Cotta dan ciptaan terkini BGR; Infused Tea Chocolate Ganache Tartlet.

Pencuci mulut @ desserts di Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort Restaurant

Sepanjang tetamu menjamu selera hidangan berbuka, alunan muzik Melayu Tradisional akan didendangkan secara live oleh kumpulan kugiran dari pukul 6.30 petang hingga 9.30 malam setiap hari. Jangan risau tentang parking sebab BGR menyediakan 800 tempat letak kereta secara percuma. Surau lelaki dan perempuan juga disediakan untuk keselesaan tetamu.

Berikut adalah butiran mengenai Buffet Ramadhan di Bangi Golf Resort Restaurant:

Alamat: No. 1, Persiaran Bandar, Bandar Baru Bangi, 43650 Selangor, Malaysia
Koordinat GPS: 2.95716N, 101.76518E
Tempahan dan Pertanyaan: +(603) 8925 3728 / +(603) 8210 0265
Email: bgb.bangigolf@gmail.com
Waktu operasi: 6.30 p.m - 9.30 p.m setiap hari
Bayaran sekepala: Bermula dari RM27 (kanak-kanak) dan RM55 (dewasa)

4

Author

authorHello, this food blog belongs to Sunah Sakura. I'm very fond of food. Nice food must be shared with others.
Learn More →



Blog Stats