Thursday, January 28, 2016

Vanilla Bean Panna Cotta


Assalamualaikum dan selamat petang!

Dalam cuaca yang panas macam ni, adalah sangat elok kiranya kita menyejukkan anak tekak dengan dessert yang enak dan menyelerakan, ye tak? Koh koh koh...ini antara idea yang menarik untuk pencuci mulut selepas makan tengahari nanti atau untuk makan-makan di waktu petang.

Sebenarnya ni menu tahun lepas, sebelum puasa lagi! Tapi baru tahun ni berkesempatan nak edit gambar dan buat entry. Maafkan saya. -_-"

Vanilla bean? Tau tak ape tu? Mungkin ada yang tau, tapi tak pernah nampak dan mungkin tak pernah guna. Ok, kat Malaysia ni ade banyak dealers yang jual vanilla beans sebenarnya. Salah satu daripadanya adalah Vanillasia. Vanilla bean dari Vanillasia terdiri daripada Tahitian Vanilla Beans dan Madagascar Vanilla Beans, produk yang sangat berkualiti tinggi!

Vanillasia Madagascar Vanilla Beans

Untuk pertama kali menggunakan vanilla bean, saya bertukang di dapur membuat panna cotta. Puas saya menggodek-godek resepi nak tengok mana yang paling boleh saya ikut. Rupa-rupanya senang je nak buat panna cotta, tapi kena hati-hati pilih susu atau cream sebab kalau tersalah pilih takut kedua-duanya tak homogenized, panna cotta akan terpisah jadi dua layer sebelum gelatin sempat membekukan cream panna cotta. Nak didihkan pun tak boleh sampai mendidih, cukup simmered under boiling point je. Dan lagi satu, panna cotta amek masa yang lama untuk set, dalam 4-5 jam juga kene masukkan dalam freezer baru la boleh makan.

Kalau guna esen vanilla pun boleh nak buat panna cotta, tapiiiii kalau guna vanilla bean rasa cream tu lagi umpppphhhhh sebab vanilla seeds da meresap ke dalam cream semasa proses memasak. Haa..gitu! Vanilla bean pulak ada caranya kalau nak pakai. Kamu juga boleh pelbagaikan rasa dan rupa dia. Ada yang bubuh puri buah-buahan juga kalau rajin Google. Untuk resepi ni, saya belek-belek dalam Google dan tertarik pada resepi omputih yang simple dekat Taste.com.au. Website Australia ni, confirm la bahasa omputih kan. Jadi, saya tolong modify sikit bahannya dan translate dekat sini ek~

Bahan-bahan:
375ml whipping cream*
375ml milk*(*atau boleh doublekan whipping cream untuk lebih lemak berkrim)
1 tangkai Vanillasia Tahitian Vanilla Bean
115g gula kastor
2 1/2 sudu teh serbuk gelatin halal
Potongan buah kiwi (boleh guna mana-mana buah yang masam-masam manis)

Cara-cara membuatnya:
Masukkan krim dan susu ke dalam periuk. Dengan menggunakan pisau yang kecil, di atas dulang, belah vanilla bean secara memanjang kepada dua, tetapi jangan sampai putus, tinggalkan sikit hujungnya bersambung supaya mudah untuk kamu handle bean tersebut. Dengan menggunakan bahagian belakang hujung pisau, kikis sekali lalu bahagian dalam vanilla bean yang dah dibelah. Yang kamu dapat pada belakang pisau itu adalah vanilla seeds. Masukkan vanilla bean dan seeds tu ke dalam periuk tadi. Dengan api sederhana, panaskan krim dan susu tersebut. Bila hampir mendidih macam muncul buih-buih kecil yang tak ketara, tutup api dan angkat dari dapur. Ketepikan 10 minit.

Vanillasia Tahitian Vanilla Seeds

Tahitian Vanilla Bean yang dah dibelah sepenuhya dan diambil seedsnya

Keluarkan vanilla bean daripada krim. Masukkan gula kastor, kemudian panaskan semula dengan api kecil. Kacau krim selama 5 minit atau sehingga gula larut. Tutup api.

Dalam sebiji mangkuk tahan haba, masukkan 2 susu makan air panas mendidih. Taburkan gelatin ke dalamnya. Didihkan pula air dalam periuk kecil yang lain. Angkat dari dapur, masukkan mangkuk berisi gelatin ke dalam air panas tersebut dan gaul gelatin hingga larut. Biarkan menyejuk sekejap, baru masukkan ke dalam krim tadi. Kacau rata-rata.

Masukkan krim panna cotta ke dalam cawan lutsinar atau mangkuk puding. Sejukkan di dalam peti selama 4-5 jam. Hias dengan potongan buah-buahan sebelum menghidang.




Monday, January 18, 2016

Laksa Tempurung Teluk Kumbar, Pulau Pinang

Assalamualaikum dan selamat hari Isnin!

Petang-petang macam ni ada tak yang mengidam laksa penang? Kalau ada, meh nak recommend Laksa Tempurung, Teluk Kumbar, Pulau Pinang. Haa..pernah tak makan laksa dalam tempurung kelapa? Bukan tempurung plastik tau! Ini betul-betul tempurung kelapa punya!

Aik, tak tergolek ke tempurung kelapa kalau bubuh atas meja???

Dak aihhh!

Ini inovasi tempurung! Takkan tergolek punyaaa, insya'Allah! Hihihi.

Sebenarnya da lama sangat kami pergi mencari laksa tempurung ni. Masa awal-awal pindah ke Padang Serai dulu. Tapi baru hari ni nak cerita. =_="

Laksa Tempurung Teluk Kumbar ni korang boleh cari melalui Waze. Memang dah ada dalam tu sesiap. Jalannya menuju ke arah balik pulau sana ha. Tapi gerainya tepi jalan saja. Senang nampak. Siap ada parking lagi kat dalam untuk para pelanggan. So, jangan risau kalau nak bawak kereta ye.

Parking tepi jalan Laksa Tempurung, Teluk Kumbar

Gerai ni buka belah petang, jangan pergi pagi-pagi tau, nanti korang pulak yang kena jual laksa kat situ. Hahaha. Dan menu yang disediakan bukan sekadar laksa dalam tempurung semata-mata. Ada juga cendol dan ABC serta minuman sejuk.

Menu di Laksa Tempurung, Teluk Kumbar

Kat sini, korang kena layan diri ye. Pergi order sendiri kat kaunter dia, jangan tunggu dia datang amek order. Kalau tak, sampai esok la order korang tak sampai-sampai. Masa tu, kami order laksa, cendol pulut dengan ABC.

Mohon layan diri ya

Masa tengah tunggu order sampai ke meja kami, datang la seorang budak lelaki. Bukan nak minta derma, tapi nak bubuh alas tempurung. Ha, diorang pakai buluh paip tu untuk stabilkan tempurung. Sebab tu la tempurung tak tergolek. Bijak kan?

Alas tempurung menggunakan buluh paip

Sekejap je kami order, da sampai laksanya. Mungkin sebab customer tak terlalu ramai. Baru je bukak gerainya masa kami sampai. Sedap gak laksa dia. Kena dengan tekak saya dan adik bongsu saya. Adik bongsu saya tu jenis susah nak masuk laksa, yang ni dia boleh makan katanya. Alhamdulillah. Suami pun kata ok.

Mungkin feeling dalam tempurung tu kot, rasa special aje. Hahaha. Cendol dan ABC dia pun sedap! Tapi tak amek pulak gambar ABC. Pffft.

Laksa Tempurung dan Cendol Tempurung, Teluk Kumbar, Pulau Pinang

Harga memasing pun sangat berpatutan. Harga standard dalam RM 2.00 - RM 3.00 je setiap tempurung tu. Boleh lah korang datang bawak ahli keluarga ramai-ramai ye! ;)




Sunday, January 17, 2016

Chicken Wrap - Yummy!


Assalamualaikum.

Dah lama tak bersiaran. Tiba-tiba petang ni ke udara lah kita. Siapa kat sini suka makan KFC punya wrap tu? Yang tak pernah makan? Ok, saya pernah cuba dan chicken wrap KFC yang terbaru tu inti ayam masak merahnya sangat lah pedas kat tekak saya. Terasa pijarnya tahap kepedasan dia tu. Terbantut sikit selera makan yang sekelumit. Huhuhu.

Fikir punya fikir, apa kata kita buat sendiri chicken wrap ikut citarasa kita, letak la apa yang kita suka dan masak la ayam tu ikut apa yang kita nak. Boleh elakkan pedas. Haha. Kat Johor hari tu, kawan saya ada belikan wrap jenama MISSION. Wrap dari MISSION ni ada pelbagai perisa pulak haa. Kami try yang perisa Garlic, bawang putih nkoo! Terkejut saya sebab boleh pulak tekak saya makan rasa bawang putih, kalau tak, mesti da muntah balik. Nasib baik bawang putih dia dah diproses. Haha!

Jenis-jenis MISSION Wraps

Nak buat wrap ni senang ajeee, korang bole guna macam-macam inti. Tak semestinya ayam je, boleh try sardin, telur, salmon, tuna, ostrich slice..hambek. Haha. Untuk permulaan ni, saya guna ayam je. Jom tengok resepi!

Bahan-bahan inti:
1-2 keping dada ayam (diperap 2 jam atau semalaman)
Daun salad hijau dan ungu
Tomato ceri (dibelah 4)
Kewpie Mayonnaise Japanese Style
Kewpie Japanese Dressing Roasted Sesame

Bahan perapan ayam:
3 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
1 inci halia (ditumbuk lumat)
Serbuk lada hitam
Sedikit garam
Sedikit serbuk oregano
1 sudu besar Extra Virgin Olive Oil

Beberapa keping MISSION Wrap

Cara-cara membuatnya:

1. Cara menyediakan inti ayam: Bersihkan dada ayam, kelar-kelar sedikit, gaulkan dengan bahan perapan dan perap selama 2 jam atau semalaman. Setelah diperap, bakar dalam pemanggang ajaib atau boleh guna frying pan (balik-balikkan dada ayam) hingga air kering. Bila da masak, biar sejuk seketika sebelum dipotong dadu.

Cara melipat dan menggulung wrap. Sumber: Pinterest

2. Cara menyediakan wrap: Panaskan wrap mengikut arahan pada label MISSION Wrap. Ambil sekeping wrap yang telah lembut, susunkan daun salad, ayam dan tomato di tengah-tengah wrap secara memanjang. Picitkan mayonis dan dressing ikut suka. Lipat dan gulung wrap elok-elok, jangan sampai terkoyak. Inti dia jangan banyak sangat, nanti 'termuntah' balik wrap tu. Haha. Bila da gulung, boleh belah dua dan masukkan ke dalam mulut. Sedapnyaaaa!

Senang kan?

Selamat mencuba! 




Geng-geng Chef Tak Jadik!

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.