Thursday, November 17, 2016

Chewy Congo Bars... Resepi Pilihan Saya

Assalamualaikum dan selamat tengahari!

Disebabkan ramai sangat komen kat entri Congo Bars... Sumpahan Yang Menjadi tu, saya terdetik nak share resepi versi yang lain untuk Congo Bars ni. Dan dengan resepi ini lah saya buat tempahan pelanggan. Resepi sebelum ni agak kering luar dan dalam kalau dah masak, tetapi resepi yang ini bars nya lebih terasa moist dan kenyal di dalam, sangat bercrust di atasnya. Semasa menguli pun boleh rasa kenyal dia tu. Fakta bahawa Congo Bars adalah half cake and half cookies tu lebih kena pada resepi yang ini.


Jika membakar Congo Bars, letakkan rak oven di tengah-tengah oven. Baru lah Congo Bars akan dibakar dengan sekata. Untuk pastikan Congo Bars dah betul-betul masak, tengok kepingan badam. Kalau kepingan badam dah nampak hampir keperang-perangan (ada sedikit warna coklat2, boleh keluarkan dari oven. Tapi kalau tak pakai kepingan badam, permukaan Congo Bars akan berwarna keperang-perangan apabila sudah masak (bukan terlalu coklat). Selepas masak, ia akan turun sedikit sebab dalam dia moist. Tunggu dah sejuk betul baru keluarkan dari loyang dan potong. Kalau panas-panas, Congo Bars masih terlalu lembik kerana kandungan gula masih cair, belum cukup kukuh 'mengikat' semua elemen bars.

Kalau anda inginkan kelainan, give it a try! Ok, jom semak bahan-bahan Chewy Congo Bars, resepi ni saya dapat dari blogger Ruzz Ezanie. Terima kasih Ruzz!

Bahan-bahannya:
340 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
1 lb gula perang - 450 gram (boleh kurangkan hingga 350 gram untuk hasil sama tapi kurang manis, kalau kurang dari ni, tekstur akan jadi lebih kering)
3 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila
200 gm chocolate chips
100 gm kacang walnut atau apa-apa jenis kacang - potong kecil dan bakar sekejap dalam oven (150 C, 5 minit)
Kepingan badam untuk taburan - optional


Cara-caranya: (sepenuhnya menggunakan senduk kayu/spatula)

  1. Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
  2. Dalam bekas lain, dengan menggunakan senduk kayu atau spatula, campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan gaul sebati.
  4. Masukkan esen vanila.
  5. Masukkan tepung, baking powder dan garam yang telah diayak dan kaup balik rata-rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
  6. Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 10 x 10 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak (lebihkan kertas minyak hingga melebihi paras loyang - supaya senang nak keluarkan).
  7. Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
  8. Bakar pada suhu 170 C selama lebih kurang 35-45 minit atau sehingga permukaan atasnyer keperang-perangan. Jangan terlebih bakar.




Wednesday, June 01, 2016

Spaghetti Aglio Olio Paling Sedap @ Cookies & Ginger, Adda Heights, JB

Assalamualaikum.

Canggih kan nama tu?

Cookies & Ginger.

Ape first impression korang bila baca atau dengar nama ni?

Kalau tanya saya, saya nampak restoran Cina or konon-konon kat negeri Omputih. Haha. Bila sampai ke restoran ni, saya terkejut! Restoran orang Melayu Singapura beragama Islam! Subhanallah, hebat!

Hebat sebab pelanggannya sangat ramai dari pelbagai bangsa! Orang kata, kalau nak tau kedai makan tu sedap ke tak, tengok pelanggan dia. Kalau pelanggan dia bermasyarakat majmuk, ha! Insya'Allah sedap! Orang kata lah! Tapi saya rasa, betul kot?

Restoran yang bukak pada tahun 2013 ni terletak di: 107, Jalan Adda 3/1, Taman Adda Heights, 81100 Johor Bahru, Johor, Malaysia. Kedai ni beroperasi setiap hari pukul 4 petang sampai 10.00 malam. Hari tu kitorang sampai before pukul 10.00 malam, waitress dia kata, diorang terima last order at 10.00 pm. Lepas tu diorang tutup da pintu masuk.

Menu-menu kat sini terdiri dari masakan barat. Harga dia standard masakan barat tapi lebih murah daripada Secret Recipe, Black Canyon etc. Gitu haa. Ade macam-macam menu menarik dekat sini yang uols boleh try tapi malangnya saya tak snap pun gambar menu dia. Kalau nak tahu jugak, boleh lah pergi page Cookies & Ginger kat FB ye!

Saya dan kawan-kawan masa tu nak order dia punya Nachos sebab orang kata sedap. Malangnya, masa kami sampai tu Nachos da habissss! Jadinya kalo uols nak makan sini, datang la awal-awal ye. Jangan macam kitorang ni, datang masa makanan banyak da habis. Haha. So, kitorang end up dengan Flame-Grilled Chicken Chop, Pan-fried Cajun Dory dan Spaghetti Aglio Olio w Mushroom. Yang saya ada gambar hanyalah Spaghetti Aglio Olio. Yang lain da tak sempat nak bergambar dah kena ngap. Hahaha!


Ok, Aglio Olio dia sedap gila. Tak pernah lagi makan yang sesedap ni. Buat pun tak pernah sesedap ni. Kena curah Olive Oil banyak-banyak kot baru jadi sedap. Eh!! :p Cajun Dory dengan Grilled Chicken dia pun not bad. Tapi serius nak rekemen air Pina Colada dia. Sedap okaayyy!! Walaupun Ayen tak berapa suka. Hahaha. Tapi tekak saya rasa sedap gila. Saya punya Lemonade tu mak ai masam betul! Sebab perahan dari 1 biji lemon katanya. Kitorang siap tambah lagi air kosong nak bagi kurang masam, pun tak habis jugak minumnya. XD

Ok lah, uols pergi la sendiri ye kalo nak tengok sedap ke tak sedap!




Monday, May 30, 2016

Pizza Yus Bianco

Assalamualaikum dan selamat tengahari!

Siapa suka pizza?

Siapa suka pizza banyak cheese?

Meh nak rekemen Authentic Italian Pizza by Yus Bianco. Kedai ni da lama da bukak kat Pekan Francais, Taman Pulai Perdana. Tapi baru beberapa hari lepas je kawan saya ajak makan kat sini. Serius tak pernah tahu pun ade pizza sesedap ni. Kitorang pergi tu da petang, dalam kul 4 kot? Kat Profile FB Yus Bianco, katanya opening hours adalah 2.30 petang hingga 11.30 malam.


Kat sini ada macam-macam menu pizza, harga dalam range RM 11 - RM 15, 1 pan ade 8 slices. Kalau nak extra cheese dan topping, boleh tambah RM 2 masing-masing. Masa tu, kami pilih Hawaiian Chicken Pizza. Subhanallah, sedap sangat! Roti pizzanya lembut dan cheese dia melimpah-limpah ke ladang gandum!! Hahaha! Over kan! Tapi serius, sedap!


Kalau korang teringin, boleh la berkunjung ke kedai diorang kat Taman Pulai Perdana:

Cawangan Pulai Perdana
Gazebo Pekan Francais
Tmn Pulai Perdana
81300 JB
014-6164951

Eh, diorang ade cawangan lain jugak tau! Ni cawangan baru diorang yang hipster gituuu:

Cawangan Skudai
No15, Jalan Suasa 1,
Tmn Sri Skudai
81300 JB
013-7070615

Diorang ade buat delivery jugak! Boleh la call nombor tertera ya!

Ermmm...kalau nak tengok pizza yang lebih bergetah gituu, gi kat FB Page Yus Bianco!




Geng-geng Chef Tak Jadik!

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kentang (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan bilis (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.