Resepi Oden Homemade Senang dan Sedap

Resepi Oden Homemade Senang dan Sedap | Siapa suka Oden? Alah, makanan cucuk-cucuk kat FamilyMart tu! Atau nak lebih familiar, yang dekat medan selera AEON Mall area Japanese food. Nak lagi familiar? Alah, yang macam steamboat tuuuu~ Haha!


Kepada peminat Oden, ni nak share resepi mudah untuk korang buat Oden sendiri kat rumah. Dah tak payah nak beratur panjang kat FamilyMart semata-mata nak makan seketul dua cucuk Oden. Bila buat sendiri, boleh makan banyak-banyak dan harganya lebih berbaloi. Puas hati!

Jom tengok resepi!

Bahan-bahan kuah:
2 paket perencah asam pedas Adabi
4 sudu pes tomyam
Air secukupnya


Bahan-bahan steamboat (ikut citarasa masing-masing):
1 pek Seafood Steamboat campuran
Fishcake secukupnya
Fishball secukupnya
Jejari ketam secukupnya
Cendawan secukupnya
Brokoli secukupnya


Cara-cara membuatnya:

  1. Sediakan periuk steamboat (kami guna set Cornell). Masukkan air ke dalam periuk dan panaskan hingga mendidih.
  2. Masukkan perencah asam pedas dan pes tomyam. Biarkan mendidih sekali lagi. Kami tak tambah garam atau perisa apa-apa dah sebab dah cukup sedap kuahnya.
  3. Boleh lah masukkan bahan-bahan steamboat yang lain. Masak dalam 3 - 5 minit, kemudian boleh lah ceduk ke dalam mangkuk bersama kuahnya. Makan panas-panas.


Selamat mencuba!

3 Comments

  1. ala mudah sangat resepi kan.. semuanya beli2 hii

    ReplyDelete
  2. Oohhh..mudah bebenor resepi kuah oden ni rupanye. Boleh ler try nnti..nyum..nyum!

    ReplyDelete
Previous Post Next Post