Resepi Ikan Siakap Buttermilk, Mudah dan Sedap! | Biasanya orang masak ayam dengan udang buttermilk. Jarang-jarang orang buat ikan buttermilk. Tapi ni housemate ciksun buat Ikan Siakap Buttermilk. Sedap juga rasanya, lagi-lagi kalau ikan siakapnya fresh. Cara buatnya lebih kurang sama aje dengan buat ayam buttermilk, goreng dulu ikan, kemudian buat kuah buttermilk yang akan dituang ke atas ikan goreng tu nanti.
Ni pun menu dah lama dah ni, ciksun share semula dekat blog resepi ni untuk rujukan masa depan. Kalau ada yang nak mencuba juga, boleh la try resepi ni nanti. Ciksun share resepi dari blog hudamj, terima kasih atas perkongsian resepinya!
Resepi Ikan Siakap Buttermilk
Bahan untuk menggoreng ikan:
1 ekor ikan Siakap
sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Bahan untuk membuat sos:
Sedikit minyak masak
1 senduk mentega
6 biji bawah putih di potong dadu
1 biji bawang besar di potong dadu
10 biji cili padi
4 tangkai daun kari
1 tin susu cair
Gula dan garam secukup rasa
Sedikit bancuhan tepung gandum
Cara-cara membuatnya:
- Goreng ikan siakap sampai garing dan ketepikan.
- Panaskan minyak masak, cairkan mentega.
- Tumis bawang putih sampai naik bau dan tumiskan pula bawang besar, daun kari dan cili padi.
- Tuangkan susu cair dan kacau.
- Perasakan dengan gula dan garam sesedap rasa.
- Bila kuah dah mendidih, masukkan bancuhan tepung gandum untuk memekatkan kuah.
- Akhir sekali, tuang kuah di atas ikan siakap yang sudah sedia digoreng tadi.
Selamat mencuba!