Alkisah tercipta benda ni semalam, bukan resepi saya, tapi resepi housemate. Ehehe. Semalam ada sikit baki roti yang dah nak expired. Ade jugak sardin dalam tin. Mula-mula cadangkan kat housemate, buatkan sandwich biasa aje. Then housemate sorang lagi tetiba menyampuk.
"Jom buat roti yang bahagi empat macam kat gerai-gerai tu, nak???"
Saya blurr. Macam mana tu? Err...tolong buatkan boleh? =.=
So, dia pun buatkan la Roti Sardin Goreng ni haaa. Dengan bahan-bahan yang ada kat rumah, bahan yang baru dijumpai pun ada jugak sebab rumah baru lepas kemas. Hahaha~ Meh kita tengok resepi ni eks~
Resepi: Aunty Ajan
By: Aunty Ajan & Nana
Bahan-bahan:
Roti keping
Sardin dalam tin (ambil ikan, sosnya asingkan)
1/2 biji limau nipis (diperah air)
1 biji telur (dipukul sedikit)
Tepung goreng (Seri Aji Perisa Pedas)
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara Membuatnya:
- Hancurkan ikan sardin (asingkan tulang) dan gaulkan dengan air perahan lemon.
- Letakkan atas kepingan roti, dan tutup dengan kepingan roti yang lain (ala, macam buat sandwich tu lerr).
- Potong roti kepada 4 bahagian.
- Celupkan roti ke dalam telur, kemudian salutkan dengan tepung goreng.
- Panaskan minyak, goreng roti sardin hingga warna keemasan.
- Siap untuk dihidang bersama sos kegemaran (saya guna sos tomato sardin tu sendiri).
Tags:
roti