Kek Lapis Coklat Warna

Maaf, gambar kek lapis yang ini belum ada, terlupa pula untuk mengambil gambarnya yang telah siap. Tapi, seriously kek lapis ini memang sedap. Rugi kalau tidak mencuba. Pastikan menggunakan Coklat M&M, kalau tiada, gunakan cip coklat cahaja. Walaupun dalam resepi ada dinyatakan almond, sebelum ini saya tidak pernah menggunakan almond. Anda boleh sahaja mencuba untuk meletakkan almond seperti di dalam resepi.

Bahan-bahan:

8 biji telur (disejukkan)
200 g @ 1 ½ gelas tepung Hong Kong
200 g @ 1 gelas gula halus
1 sudu makan ovellate
16 oz mentega
4 sudu makan susu manis
Sedikit vanilla
3 bungkus coklat M&M (asing ikut warna)
Almond secukupnya (dibakar sekejap dan dicincang)

Cara membuatnya:

Mentega, susu dan vanilla dipukul hingga putih. Telur, gula, tepung dan ovellate dipukul hingga pekat dan putih. Gaul kedua-dua adunan tadi hingga rata, kemudian dibahagi kepada lima bahagian. Warnakan oren, coklat, merah, hijau dan kuning.

Cara melapis:

Mulakan dengan lapisan warna oren (guna senduk nasi) dan susun coklat yang berwarna oren dan tabor almond cincang dan bakar menggunakan api grill dengan kepanasan 180-200 darjah. Sesudah masak lapis lagi warna seterusnya dengan cara yang sama.
Sunah Sakura

| JDT Blogger | UTM PhD Student | Part Time Baker @ Selera Sakura | Email: siti_hasunah@yahoo.com

7 Comments

  1. walaupun tak ada gambarnya...tapi DeQdEq mcm boleh rasa kesedapan kek ni....yummy...

    ReplyDelete
  2. akak, yang ni memang sedap! selalu habis cepat!

    ReplyDelete
  3. teringinnya nak makan...sunah buat la...bagi akak sikit...hehehh

    ReplyDelete
  4. aiyok..akak la wat~ hehehe...coklat m&m ni susah benor nak carik kat sarawak..kena beli dari semenanjung baru leh wat~ hehehe

    ReplyDelete
  5. laa...ye ke...ssh nk cari m&m kt sarawak....siannya...

    nk akak buat ntah bila la...

    ReplyDelete
Previous Post Next Post