Friday, January 01, 2010

Kek Lapis Coklat Warna

Maaf, gambar kek lapis yang ini belum ada, terlupa pula untuk mengambil gambarnya yang telah siap. Tapi, seriously kek lapis ini memang sedap. Rugi kalau tidak mencuba. Pastikan menggunakan Coklat M&M, kalau tiada, gunakan cip coklat cahaja. Walaupun dalam resepi ada dinyatakan almond, sebelum ini saya tidak pernah menggunakan almond. Anda boleh sahaja mencuba untuk meletakkan almond seperti di dalam resepi.

Bahan-bahan:

8 biji telur (disejukkan)
200 g @ 1 ½ gelas tepung Hong Kong
200 g @ 1 gelas gula halus
1 sudu makan ovellate
16 oz mentega
4 sudu makan susu manis
Sedikit vanilla
3 bungkus coklat M&M (asing ikut warna)
Almond secukupnya (dibakar sekejap dan dicincang)

Cara membuatnya:

Mentega, susu dan vanilla dipukul hingga putih. Telur, gula, tepung dan ovellate dipukul hingga pekat dan putih. Gaul kedua-dua adunan tadi hingga rata, kemudian dibahagi kepada lima bahagian. Warnakan oren, coklat, merah, hijau dan kuning.

Cara melapis:

Mulakan dengan lapisan warna oren (guna senduk nasi) dan susun coklat yang berwarna oren dan tabor almond cincang dan bakar menggunakan api grill dengan kepanasan 180-200 darjah. Sesudah masak lapis lagi warna seterusnya dengan cara yang sama.




7 comments:

DeQdEq said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

walaupun tak ada gambarnya...tapi DeQdEq mcm boleh rasa kesedapan kek ni....yummy...

Sunah Mohammad said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

akak, yang ni memang sedap! selalu habis cepat!

DeQdEq said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

teringinnya nak makan...sunah buat la...bagi akak sikit...hehehh

Sunah Mohammad said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

aiyok..akak la wat~ hehehe...coklat m&m ni susah benor nak carik kat sarawak..kena beli dari semenanjung baru leh wat~ hehehe

DeQdEq said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

laa...ye ke...ssh nk cari m&m kt sarawak....siannya...

nk akak buat ntah bila la...

Yaati Nor said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

buat sendiri ke kek lapis tu?

Sunah Mohammad said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

@Yaati Nor

ha'ah...:)

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.