Friday, January 01, 2010

Kek Lapis Coklat Warna

Maaf, gambar kek lapis yang ini belum ada, terlupa pula untuk mengambil gambarnya yang telah siap. Tapi, seriously kek lapis ini memang sedap. Rugi kalau tidak mencuba. Pastikan menggunakan Coklat M&M, kalau tiada, gunakan cip coklat cahaja. Walaupun dalam resepi ada dinyatakan almond, sebelum ini saya tidak pernah menggunakan almond. Anda boleh sahaja mencuba untuk meletakkan almond seperti di dalam resepi.

Bahan-bahan:

8 biji telur (disejukkan)
200 g @ 1 ½ gelas tepung Hong Kong
200 g @ 1 gelas gula halus
1 sudu makan ovellate
16 oz mentega
4 sudu makan susu manis
Sedikit vanilla
3 bungkus coklat M&M (asing ikut warna)
Almond secukupnya (dibakar sekejap dan dicincang)

Cara membuatnya:

Mentega, susu dan vanilla dipukul hingga putih. Telur, gula, tepung dan ovellate dipukul hingga pekat dan putih. Gaul kedua-dua adunan tadi hingga rata, kemudian dibahagi kepada lima bahagian. Warnakan oren, coklat, merah, hijau dan kuning.

Cara melapis:

Mulakan dengan lapisan warna oren (guna senduk nasi) dan susun coklat yang berwarna oren dan tabor almond cincang dan bakar menggunakan api grill dengan kepanasan 180-200 darjah. Sesudah masak lapis lagi warna seterusnya dengan cara yang sama.




Kek Lapis Evergreen

Gambar dari: :Kek Sarawak:

Bahan-bahannya:

24 biji kuning telur
4 biji putih telur
16 oz mentega
10 oz gula halus
8 oz tepung Hong Kong
2 sudu the perasa pandan
1 sudu makan ovellate
1 ½ paket santan tepung
4 sudu makan susu pekat
1 ½ sudu makan warna hijau

Cara membuatnya:

1. Pukul mentega dengan susu, santan, hingga kembang. Ketepikannya terlebih dahulu.

2. Pukul telur, gula, ovellate, tepung sehingga kembang. Kemudian masukkan adunan mentega tadi dan dipukul rata. (Jangan pakai mesin lagi). Kemudian masukkan perasa pandan dan warna hijau.

3. Bakar 2 senduk dahulu, pakai api bawah dan atas (150-10 minit). Lapis kedua api atas sahaja, 2 senduk lagi sampai habis. Pada lapisan terakhir, barulah pakai api atas dan bawah.





Kek Lapis Tupperware

Gambar daripada: :Kek Sarawak:

Bahan-bahan:

20 biji kuning telur
6 biji putih telur
4 sudu makan sudu manis
1 bungkus tepung ais krim (Vanilla)
250 g tepung Hong Kong
250 g gula halus
450 g mentega
1 sudu makan ovellate

Cara membuatnya:

1. Pukul telur, ovellate, gula, tepung ais krim hingga pekat.

2. Mentega dan susu dipukul hingga putih.

3. Masukkan ke dalam adunan telur, gaul rata.

4. Bahagikan kepada 4 bahagian (ungu, kuning, merah, hijau)

Setiap 1 bahagian dibakar 2 lapis.




Geng-geng Chef Tak Jadik!

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kentang (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan bilis (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.