Menu

Kek Lapis Mocha Pandan Untuk Kak LM


Alhamdulillah. Kek lapis ni sebenarnya tempahan oleh blogger kak Lydia Miza. Dia tempah untuk pos kepada bondanya. Saya beli bahan-bahan kek ni hari Sabtu lepas, dan mula membakar siang tadi. Resepi ni saya amek dari blogger chef Dayang Jack, tapi saya ubah guna loyang 7" X 7". Meh kita semak resepi dia ye.

Bahan-bahan:

10 biji telur gred A
500 g mentega berkualiti tinggi
300 g tepung hongkong/tepung gandum (diayak)
150 g gula kastor
100 g serbuk horlicks
150 g serikaya
300 g susu pekat manis
1 sudu besar ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar pandan paste (DJ menggunakan brand Kopoe-Kopoe)
1 1/2 sudu besar serbuk koko + 1 sudu makan nescafe atau campuran serbuk koko dan coffee emulco (dibancuh dengan sedikit air panas) - boleh juga campurkan dengan pewarna coklat atau browning sugar

Cara-cara membuatnya:

  1. Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang.
  2. Dalam bekas yang berasingan, pukul mentega bersama susu pekat hingga putih berkrim.
  3. Satukan adunan telur dan mentega tadi. Sebatikan.
  4. Setelah itu masukkan serikaya dan horlicks. Gaul-gaulkan sebati.
  5. Akhir sekali masukkan tepung. Kacau hingga betul-betul sebati.
  6. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu bahagian dibiarkan kosong dan diberi esen vanilla, satu bahagian lagi diberi pes pandan dan satu lagi dicampurkan dengan bancuhan serbuk koko dan nescafe.
  7. Sediakan loyang yang telah disapu dengan mentega disekelilingnya. Tuangkan adunan coklat terlebih dahulu (anggaran 6 sudu makan atau ikut keselesaan) dan bakar selapis demi selapis dengan menggunakan api atas (suhu antara 170-180C mengikut kepanasan oven masing-masing).
  8. Setelah habis lapisan coklat, tuangkan pula adunan hijau dan bakarlah lapis demi lapis hingga habis. Dan diikuti pula dengan lapisan kosong. Ulangi proses hingga habis.
  9. Untuk lapisan terakhir, bakar sekejap dengan menggunakan api atas sehingga keperangan dan barulah dipasangkan api bawah selama 10 minit.
  10. Setelah masak, keluarkan kek dari oven dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.

Cara-cara menyimpan kek: Alaskan dengan kertas serap minyak, balutkan dengan cling wrap dan simpan dalam bekas yang bersesuaian. Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk.

5 comments:

Iffah Afeefah said...

utk org rupenye

ai nk tempah tp xde y nk makan

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh dah siap..teruja akak tgk.selamat semalam dah telan.tak la terliur sgt walau pun comot hasil kerja akak dan tak sempurna lg.tak leh like..kena tgu pos br leh like entri ni.nnt pecah rahsia...takmo bonda tau dulu..hehe.


terima kasih adik.muahhh

FasiHaH SupiaN said...

sy punye xde ke angah =___=''

aDisH.sHidA said...

akak pun ada amik resepi nie..tp xterbuat lagi

Ummi said...

Assalam Sunah comeeey cayangggg...waaah terima kasih feed gak recent posts akak tu....nnt akak letak gak la yg Sunah....eh! Waaa igt lg ke cara nak buat ni, hahahhaa...

Author

authorHello, this food blog belongs to Sunah Sakura. I'm very fond of food. Nice food must be shared with others.
Learn More →



Blog Stats