Monday, March 25, 2013

Dua Kek Karamel Jumaat Lepas


Sebenarnya, kek karamel yang ini saya siapkan hari Jumaat yang lepas.

Tapi baru hari ini berkesempatan untuk update. Sebab hujung minggu yang lepas saya ke Terengganu meraikan walimah sahabat kat Paka. Sempat snap gambar aje hari Jumaat, tapi tak sempat nak upload sebab sibuk dengan meeting bersama pensyarah dan bekerja pula di malam hari. Kek ni pun, saya siapkan dalam last minute, sebab tiba-tiba hari tu gas dapur habis! Dalam tengahari baru lah saya mula mengadun.

Kek karamel yang ini, pun jiran setaman yang order. Jiran depan rumah sewa saya yang sebelum ini. Tapi sebab selalu juga berjumpa masa aktiviti-aktiviti kemasyarakatan, maka kenal lah sampai sekarang. Alhamdulillah. Hee.

Jiran tu, Ummi Rahmi, pesan dua biji kek. Dia nak bawak untuk jamuan kepada jemaah masjid taman kami yang nak gi umrah. Ummi tak kisah perisa apa, asalkan sedap. Jadi, saya buat aje lah kek karamel perisa honeydew coklat dengan strawberry mangga ni. Suka kaler ni, cantik kan? :)

Aha, lagi satu tips untuk yang nak buat kek karamel ni, guna acuan yang bersesuaian dengan saiz kek ye. Jangan kecik sangat, dan jangan terlalu besar sangat. Kalau kecik sangat, takut kek terkembang atau melimpah keluar masa baking process (tapi jarang la berlaku). Kalau besar sangat pulak, nanti kek nya jadi nipissss. Hehe.

Kalau nak tahu rupa kek tu bila baru keluar dari oven, boleh tengok gambar kat bawah ni.


Kembang kan? Bila dah sejuk nanti, dia akan jatuh balik ikut tinggi loyang tu atau lebih rendah dari tu, bergantung kepada adunan kamu sama ada dengan karamel tebal atau karamel biasa.

Untuk tempahan Ummi Rahmi ni, dia order kek karamel yang biasa, nipis.

Terima kasih Ummi!




Wednesday, March 20, 2013

Kek Karamel Mangga + Yam


Alhamdulillah. Ada lagi tempahan.

Semalam pun ada, Kek Karamel Aisyah versi karamel biasa. Dah biasa tengok kan kat sini. Sebab tu tak update. Hehe.

Kali ni, housemate tempah untuk menjamu kawan-kawan kerja dia. Sempena dia nak berhenti dah dan memulakan kerja baru di tempat baru pulak.

Housemate pernah rasa kek karamel banana mango satu masa dulu sebelum saya balik ke Sarawak. Dia nak jugak lah perisa tu untuk kek yang ni. Tapi malangnya perisa pisang da habis! Dia pun tukar kepada yam atau keladi. So, jadi lah warna purple tu bercampur dengan warna oren untuk mangga.

Resepi sama macam sebelum ni, boleh rujuk SINI ye! :)

Dan untuk yang nak mencuba buat kek karamel, ramai yang bertanya kepada saya sebab risaukan karamel bercampur dengan kek masa membakar. Jangan risau. Ikut aje resepi tu. :) Sebab, adunan kek dan karamel memang tak akan bercampur. Macam dalam gambar bawah ni.


Nampak kan, adunan karamel kat bawah lapisan kek kaler oren dan purple?

Tak terganggu dek adunan kek tu, ok? ;)

So, tuang la adunan tu bersilih ganti sampai habisssss.

Macam dalam gambar kat bawah ni lak!


Jangan jemu mencuba tau!

Buat lah banyak-banyak kali sampai kek karamel kamu jadi sangat cantikkkk dan sedap! :)

Untuk tempahan sekitar Skudai dan Johor Bahru, boleh klik SINI. :)




Saturday, March 09, 2013

Kek Karamel Vanilla Coklat


Inilah dia.

Kalau dah lama tak berasap oven tu. Seminggu balik kampung. Takde lah lama sangat, tapi agak haru-biru jugak masa buat kek ni malam tadi.

Awal-awal proses buat gula hangus, jari kelingking kanan dah ada cop gula hangus. Maksudnya? Sama lah macam kuda kena cop dengan besi panas merah menyala tuuuu. Pedihnya tak terkata sampai terjerit sorang-sorang kat dapur. Lepas tu, boleh pulak nak pukul kuning telur dulu, padahal sepatutnya pukul putih telur dulu! Terpaksalah pergi cuci besi mixer tu sebelum nak pukul putih telur. Haihhh!

Mungkin sebab penat sangat semalam, dan kepala duk fikir macam-macam. Tu semua benda jadi tak kena. Huhu.

Alhamdulillah, kek menjadi aje macam selalu. Kek Karamel Vanilla Coklat (untuk resepi, rujuk SINI), tempahan student UTM. Katanya, nak bawak ke picnic.

Selamat berpicnic ye adik! :)




Tuesday, March 05, 2013

Nasi Kukus Ayam Berempah KB. Delights


Pernah tak makan nasi kukus ayam berempah?

Mungkin ada yang pernah, mungkin juga ada yang tak pernah lagi.

Semalam, mungkin kali ketiga saya makan nasi kukus ayam berempah. Tapi, kali kedua untuk saya makan nasi kukus ayam berempah di tempat yang sama ni. Bila kawan saya ajak makan tengahari semalam, tercari-cari juga kedai makan yang senang nak parking kereta. Suggest kat dia, nasi kukus ayam berempah kat Medan Selera Taman Universiti, Skudai. Dia kata, ok. Sebelum ni pun dia pernah makan juga. Kalau tak sedap, tak ada lah berulang datang lagi kan? Hihi.


Ini nama kedai makan kat medan selera tu. KB. Delights. Tak tanya lah pulak apa maksud KB tu. Masa datang tu, ayam belum siap goreng lagi. Da tengahari jugak, hampir Zohor. Da ramai pelanggan menunggu giliran. Sama ada yang datang makan atau datang bungkus bawa balik ke rumah.

Harga satu set nasi kukus ayam berempah ni RM6.00. Ape yang saya suka dengan juadah ni? Sambal dia yang ade masam-masam dan pedas. Ok, pedas sangat ye. Sampai berair mata saya makan. Boleh lah jadi pesaing nasi ayam penyet kot? Tapi antara nasi ayam penyet dengan nasi kukus ayam berempah, saya lagi suka nasi kukus ayam berempah sebab ade kuah yang sedap dengan ade acar timun tu. Hihi.

Sape-sape yang belum pernah rasa, boleh lah try gi Medan Selera Taman Universiti, Skudai, Johor. Kat depan kedai komputer Cytech tu je, dan belakang kedai Rainbow. Dekat-dekat je dengan kedai makan Green Jade. 

Selamat mencuba! :)




Geng-geng Chef Tak Jadik!

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kentang (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan bilis (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.