Teruja! Siang tadi tiba-tiba mengidam nak makan kek batik. Tapi kat rumah takde vico dan koko. Cakap-cakaplah dengan Kak La, tiba-tiba nampak Horlick. Err, mesti menarik kan kalo kita try guna Horlick pulak~ Sebelum ni pernah buat kek batik kat SINI, jadi resepi lebih kurang je, cuma tukar Vico kepada Horlick. Jom tengok resepi~
Bahan-bahan:
300 gram biskut marie, dipatah 4
125 gram mentega
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan Horlick
1/4 cawan air
2 sudu gula
Cara-cara Membuatnya:
- Satukan semua bahan-bahan di atas kecuali biskut marie dan mentega, dalam kuali, kacau dengan garpu hingga semua sebati.
- Kemudian, masukkan mentega dan pasang api pada kadar sederhana.
- Kacau tanpa henti bancuhan tadi hingga pekat. Masukkan biskut marie, gaul rata-rata sehingga kesemua bahagian biskut tersalut dengan bancuhan. Matikan api.
- Tuang dalam loyang bulat yang telah dialas dengan plastik (saya guna springform tin), tekan adunan tadi padat-padat dan biar hingga hilang wap panas.
- Simpan dalam peti sejuk 1 jam atau hingga boleh dipotong. Hidangkan.
Alhamdulillah. Cantik pulak jadinya... Pandai Kak La~~
Ceq kata: Lain kali nak tukar kepada biskut marie coklat, lepas tu guna susu tepung saje. Hahaha~
Tags:
kek
Nak buattt jugakkkk's...
ReplyDeletesalam ziarah...wow! best2! mesti rasa lain drp yg guna milo tu.leh try ni...
ReplyDeleterajin memasak nmpak
ReplyDeletehehe
sedap ke? blom cube ag ni
@Mat Gebu
ReplyDeletesila-sila~ cepat buat!!! hahahaha~
@nuwairani ismail
ReplyDeleteyup~ dan rasanya pun tak kurang sedapnya dengan yang milo tu..
@Miss Ran
ReplyDeletesaya memang rajin memasak...ahahahahha~
projek hr ni kot?sbb nak abiskan horlick.tq adik cumil
ReplyDeleteeh ni pun blog sunah ke?
ReplyDeletenape baru tawu? demmm...-.-'
bleh la copy paste resipi kat sini nanti..;D
Sedapnye... nanti nak cuba buat lah..
ReplyDeleteBanyak sachet horlicks yang dipulangkan oleh anak Kak Noor yang belajar di U hari itu. Daripada terbiar begitu sahaja, baik Kak Noor cuba resepi ini. Mohon kongsi resepi ye... nanti Kak Noor letakkan di blog Kak Noor. Thanx.
hebatlah resepi2 kat sini ya..tq so much besar imbalan pahala..sesungguhnya ilmu memasak tu anugerahNya ya
ReplyDeleteowh tak pernah terpk pun nak guna holick..leh cuba ni..selalu guna milo je..thanks sharing
ReplyDeleteSis guna mentega jenis ap
ReplyDelete@Amin Sabri
ReplyDeleteuntuk kek batik ni sis suka guna buttercup saje..
Loyang size berapa utk adunan ni sis?
ReplyDeletesaiz 7" atau 8" pun ok
DeleteSalam
ReplyDelete