Menu

Quiche Berinti Sosej... Mudah dan Enak!


Assalamualaikum dan selamat hari Ahad!

Alhamdulillah, pagi ni terbuat satu benda yang sangat best. Memandangkan roti dah nak expired, dan tinggal 6 keping, maka saya pun memulakan operasi di dapur. Beberapa hari lepas ternampak kak Aida Abdullah share satu resepi kat Facebook. Encik suami ada komen dan like kat post tu, kata nak buat. Tapi kejut-kejut nak buat sesama, tak bangun. Bila da siap buat, tunjuk kat dia, terus dia bangun.

"Tak aci...abang nak buat dulu!"

Sape suruh tak bangun. :p


Resepi ni sangat mudah, sesuai untuk orang bujang mahupun yang tak bujang. Lelaki pun boleh buat, asalkan ade oven dan muffin pan. Saya olah sikit juga resepi asal untuk pelbagaikan inti. 

Ok, jom tengok resepi!


Resepi: LirikLagu.Net
By: Sunah Sakura

Bahan-bahan:
6 keping roti (saya guna Gardenia)
2 biji telur gred A
1/2 cawan susu cair/susu segar/susu penuh krim
2 batang sosej (dibelah dua dan dihiris bulat-bulat)
1/2 biji tomato (didadu)
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit serbuk oregano
Garam secukup rasa
Cheese untuk topping
Serbuk daun parsley untuk hiasan


Cara-cara membuatnya:
  1. Letakkan roti ke dalam muffin pan.
  2. Bancuh susu dan telur.
  3. Masukkan inti sosej dan tomato.
  4. Tuang bancuhan susu dan telur ke dalam roti dan tabur cheese.
  5. Taburkan juga serbuk daun parsley dan serbuk lada hitam.
  6. Bakar dengan api atas dan bawah pada suhu 170 C selama 20 hingga 30 minit atau sampai masak.

5 comments:

aDisH.sHidA said...

telan air liur eh....

nasa mulia said...

salam kenal, boleh try buat ini sebab simple, thanks share.

Anonymous said...

As salam.. nak tnya, pakai susu cair atau full cream dlm kotak tu?

Sunah Sakura said...

@Anonymous

awak, guna susu cair ataupun susu full cream/ fresh milk pun boleh...thanks, saya da update bahan..

Lydia Miza said...

Nmpk sgt sedap. Nnt akak nk cubalah.

Ehehe pasni suh ady buat lak eh

Author

authorHello, this food blog belongs to Sunah Sakura. I'm very fond of food. Nice food must be shared with others.
Learn More →



Blog Stats