Menu

Penkek Oat Mudah


Assalamualaikum dan selamat pagi!

Menu sihat yang ini pun menu lama. Baru nak update kat blog. Sebenarnya, saya suka tengok gambar-gambar penkek omputih. Cantik aje diorang susun penkek tu. Kalau yang letak cream lagi lah hai. Menggoyah keimanan betul bila tengok. Rasa menjejes aje air liur ni. Haha!

Saya dah banyak kali buat penkek ikut resepi yang ni. Ubahsuai resepi asal dari blog Fiza Ismail. Dia pun amek dari myResepi. Bahan-bahan dia sangat mudah dan ringkas. Hasilnya penkek yang gebu dan lembut. Saya pernah google, kalau nak lagi gebu, boleh tambah cuka makan atau perahan lemon ke dalam susu untuk jadikan dia buttermilk. Ha, lain kali boleh cuba yang tu pula.

Resepi penkek ni adalah yang basic, boleh tambah apa-apa yang kita nak untuk pelbagaikan rasa dia. Jom tengok resepi!

Resepi: Fiza Ismail
By: Sunah Sakura

Saiz: 7-9 keping

Bahan-bahan:

3/4 cawan tepung gandum*
1 sudu teh baking powder* (*ayak besama)
1/4 cawan oat/multigrain cereal
1 biji telur
2 sudu besar gula (saya letak 1 sudu besar je)
1 cawan susu segar/susu rendah lemak/susu sejat

Cara membuatnya:

  1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk, kacau hingga sebati.
  2. Panaskan non-stick pan dengan api kecil atau sederhana.
  3. Tuangkan 1 senduk adunan penkek, biar seketika hingga nampak buih-buih pada permukaan penkek.
  4. Terbalikkan penkek dan biar 1 minit sampai masak. Ulang sampai adunan habis.
  5. Boleh dihidangkan bersama madu, maple syrup, jem, peanut butter, hirisan buah-buahan bersama cream, sri kaya dan lain-lain.

3 comments:

ummi aqilah (LM) said...

Wah meriah ngan pisang bagai. Kenyang sungguh ni.

HaziziYusof said...

ALAHAIIII.... SEDAPNYA ❤❤❤❤
KEGEMARAN KAMI NIIII ❤❤❤❤
X PER NANTI MINTA WIFE BUATKAN ツツ

KELAPANGAN SINGGAH KE BLOG KAMI YER..MURAH..MURAH..MURAH ツ❤

CLICK>> http://izzium2u.blogspot.com/

Sha My heart said...

Sha nak cuba. Macam best je ni. Hihi.
Terima kasih berkongsi

Author

authorHello, this food blog belongs to Sunah Sakura. I'm very fond of food. Nice food must be shared with others.
Learn More →



Blog Stats