Wednesday, October 01, 2014

Penkek Oat Mudah


Assalamualaikum dan selamat pagi!

Menu sihat yang ini pun menu lama. Baru nak update kat blog. Sebenarnya, saya suka tengok gambar-gambar penkek omputih. Cantik aje diorang susun penkek tu. Kalau yang letak cream lagi lah hai. Menggoyah keimanan betul bila tengok. Rasa menjejes aje air liur ni. Haha!

Saya dah banyak kali buat penkek ikut resepi yang ni. Ubahsuai resepi asal dari blog Fiza Ismail. Dia pun amek dari myResepi. Bahan-bahan dia sangat mudah dan ringkas. Hasilnya penkek yang gebu dan lembut. Saya pernah google, kalau nak lagi gebu, boleh tambah cuka makan atau perahan lemon ke dalam susu untuk jadikan dia buttermilk. Ha, lain kali boleh cuba yang tu pula.

Resepi penkek ni adalah yang basic, boleh tambah apa-apa yang kita nak untuk pelbagaikan rasa dia. Jom tengok resepi!

Resepi: Fiza Ismail
By: Sunah Sakura

Saiz: 7-9 keping

Bahan-bahan:

3/4 cawan tepung gandum*
1 sudu teh baking powder* (*ayak besama)
1/4 cawan oat/multigrain cereal
1 biji telur
2 sudu besar gula (saya letak 1 sudu besar je)
1 cawan susu segar/susu rendah lemak/susu sejat

Cara membuatnya:

  1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk, kacau hingga sebati.
  2. Panaskan non-stick pan dengan api kecil atau sederhana.
  3. Tuangkan 1 senduk adunan penkek, biar seketika hingga nampak buih-buih pada permukaan penkek.
  4. Terbalikkan penkek dan biar 1 minit sampai masak. Ulang sampai adunan habis.
  5. Boleh dihidangkan bersama madu, maple syrup, jem, peanut butter, hirisan buah-buahan bersama cream, sri kaya dan lain-lain.




3 comments:

ummi aqilah (LM) said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

Wah meriah ngan pisang bagai. Kenyang sungguh ni.

HaziziYusof said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

ALAHAIIII.... SEDAPNYA ❤❤❤❤
KEGEMARAN KAMI NIIII ❤❤❤❤
X PER NANTI MINTA WIFE BUATKAN ツツ

KELAPANGAN SINGGAH KE BLOG KAMI YER..MURAH..MURAH..MURAH ツ❤

CLICK>> http://izzium2u.blogspot.com/

Sha My heart said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

Sha nak cuba. Macam best je ni. Hihi.
Terima kasih berkongsi

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.