Friday, May 15, 2015

The Banana Leaf Restaurant, Kedai Mamak Urban Style

The Banana Leaf Restaurant, Pusat Komersial TSB, Sungai Buloh

Assalamualaikum wrt. wbt.

Jarang-jarang kita tengok, kedai mamak yang design restoran dia nampak sedikit mewah, klasik dan elegan. Kalau ada pun, mungkin kat luar negara. Alhamdulillah pagi tadi dimurahkan rezeki, ditakdirkan Allah menjejakkan kaki kat salah sebuah kedai mamak yang stail dia agak urban.

The Banana Leaf Restaurant, Pusat Komersial TSB, Sungai Buloh

The Banana Leaf Restaurant, salah satu cawangan terbarunya terletak di Pusat Komersial TSB, Sungai Buloh. Dekat je dengan simpang empat area Klinik Veterinar Zul Erwan. Masa kami sampai tu restoran kosong. Mungkin sebab masih baru lagi. Masuk ke dalam restoran, kami terpesona dengan keindahan reka dalaman restoran ni. Kalau orang yang tak pernah datang mana-mana restoran dia dan tak tengok menu dia, mungkin orang tak akan menyangka bahawa The Banana Leaf Restaurant adalah restoran makanan India atau orang kita sebut: kedai mamak.

No caption, boleh? Haha

The Banana Leaf Restaurant menawarkan bermacam-macam makanan untuk sarapan pagi, makan tengahari dan minum petang. Daripada set sarapan yang sangat berbaloi-baloi harganya, banana leaf rice atau nasi campur untuk makan tengahari bersama pelbagai lauk-pauk sehinggalah aneka roti untuk jamahan ringan atau minum petang.

Menu The Banana Leaf Restaurant

Masa kami datang pagi tadi, kami order set breakfast, dan makan nasi lemak yang siap dibungkus dengan daun pisang kat atas meja. Pilihan set breakfast dia terdiri daripada 2 keping capati, 2 keping puri atau 2 keping tosai yang berharga RM 4.00 sahaja (tak termasuk GST 6%), sekali dengan cicah dan percuma air kopi atau teh panas. Kami order set puri dan set capati, agak terkejut bila order sampai kat meja sebab purinya sangat besar dan kembang. Nasib baik tak order banyak-banyak. Haha.

Set sarapan pagi - capati

Set sarapan pagi - puri

Buat saya yang pertama kali makan puri cicah kari, alhamdulillah saya suka. Lain kali boleh datang sini lagi bawak kawan-kawan atau ahli keluarga.

Saya bagi 8/10.

Kami tumpang ambil gambar teh tarik yang Renita tengah ambil :D

P/S: Kami tak sangka akan bertemu owner The Banana Leaf Restaurant, Renita. Dia pun macam kami, sibuk ambil video dan gambar sebab nak promosi restoran dia. Kami ingatkan dia dari media mana-mana. Bila tanya staff, rupa-rupanya dia owner. Fuhh!




2 comments:

Diana Rashid said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

cantiknya kedai dia..sekarang memang trend meja macam tu kan>??rasa macam nak tukar meja makan macam tu pulak..hahaha

Anonymous said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

Sejujurnya dr luar x nmpak menarik..kosong laman..so x fikir nk masuk.Mesti buat sesuatu yg dpt tarik mata org yg luar restoran .
Keduanya..ank mkn briyani ngan lauk2 yg sedia ada utk dipilih.Saya mkn tosei ngn masala tea.kuah kelapa ,dhal, kari sedap, kuah dhal pekat..ya sedap .
Dlm perjlnn balik lupa nk tya...kehalalan..sbb xnmpk td..
Tq

Geng-geng Chef Tak Jadik!

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kentang (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan bilis (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.