Hurmmm...malam ni housemate keluar, jadi masak untuk diri sendiri je. Takpe, bolehlah derhaka lebih-lebih sikit kan. Bukak peti ais, tengok ade carrot dengan jagung tu. Mulanya nak buat masak biasa je, last-last sambil potong bawang tu terpikir pulak...hehehehe. Ape kata...jadikan carrot tu sebagai kuah. Jadi, jom lerr tengok resepi ni...
Saiz: 2 orang
Bahan-bahan:
Ayam
1 biji carrot saiz sederhana (dikisar)
1 batang jagung (dihiris bulat-bulat)
7 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 sudu besar sos cili
Minyak untuk memasak
Garam secukup rasa
Bahan untuk dikisar:
1/2 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
8 tangkai cili kering
Cara-cara membuatnya:
- Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bunga cengkih dan bunga lawang. Tumiskan bahan yang dikisar hingga naik bau.
- Masukkan ayam dan gaul rata. Kemudian masukkan puree carrot dan gaul lagi. Tutup kuali dan biar dalam api sederhana selama 20 minit atau sehingga ayam masak.
- Masukkan hirisan jagung, sos cili dan garam secukup rasa. Tambah air jika mahu.
- Bila da masak, bolehlah dihidangkan.
Ceq kata: Rindu dengan nasi carrot.
mak aiiii..banyak nye bunga cengkih
ReplyDeletemakan sorang byk itu.
ishhh..budak perut kecik nih~ bak sini sikit :D
wahh menarik!
ReplyDelete