Ayam Masak Carrot

بسم الله الرحمن الرحيم


Hurmmm...malam ni housemate keluar, jadi masak untuk diri sendiri je. Takpe, bolehlah derhaka lebih-lebih sikit kan. Bukak peti ais, tengok ade carrot dengan jagung tu. Mulanya nak buat masak biasa je, last-last sambil potong bawang tu terpikir pulak...hehehehe. Ape kata...jadikan carrot tu sebagai kuah. Jadi, jom lerr tengok resepi ni...


Saiz: 2 orang

Bahan-bahan:

Ayam
1 biji carrot saiz sederhana (dikisar)
1 batang jagung (dihiris bulat-bulat)
7 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 sudu besar sos cili
Minyak untuk memasak
Garam secukup rasa

Bahan untuk dikisar:

1/2 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
8 tangkai cili kering

Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bunga cengkih dan bunga lawang. Tumiskan bahan yang dikisar hingga naik bau.
  2. Masukkan ayam dan gaul rata. Kemudian masukkan puree carrot dan gaul lagi. Tutup kuali dan biar dalam api sederhana selama 20 minit atau sehingga ayam masak.
  3. Masukkan hirisan jagung, sos cili dan garam secukup rasa. Tambah air jika mahu.
  4. Bila da masak, bolehlah dihidangkan.

Ceq kata: Rindu dengan nasi carrot.

Sunah Sakura

| JDT Blogger | UTM PhD Student | Part Time Baker @ Selera Sakura | Email: siti_hasunah@yahoo.com

2 Comments

  1. mak aiiii..banyak nye bunga cengkih

    makan sorang byk itu.
    ishhh..budak perut kecik nih~ bak sini sikit :D

    ReplyDelete
Previous Post Next Post