Ayam Panggang Ajaib


Ajaib la sangat kan.

Hihi.

Sebenarnya malam tadi ade buat sikit makan-makan kat rumah baru bersama kawan-kawan encik suami. Awal-awal dah listkan menu dan cari resepi yang agak-agak boleh dihidangkan kepada tetamu. Siap tanya pandangan Pak Cik Mat Gebu lagi. Resepi ayam panggang ajaib ni pun hasil sesi soal jawab bersama beliau lah ni.

Malam sebelumnya, encik suami kata tak jadi buat makan-makan. Teruslah memuncung secara automatik mulut ni sebab da excited nak masak-masak. Dah tak jadi, nak buat macam mana kan. Pasrah aje lah. Terbayang-bayang carbonara, bihun goreng, kek kukus coklat lapis cheese, puding gembira, ayam panggang etc etc etc.

Tup-tup petang semalam encik suami kata "petang ni masak la jugak ek, kawan datang." Erkkkk! Dahhhhh tak sempat nak buat macam-macam. Buat mana yang ada aje lah dulu bahannya kat rumah. Bihun goreng + ayam panggang + puding gembira. Encik suami pergi belikan bahan-bahan semua tu dengan kawan dia. Saya prepare ape yang boleh disediakan awal.

Untuk ayam panggang ajaib ni, senang ajeeee. Paling mudah resepi ni kalau nak guna pemanggang ajaib. Ha, pemanggang ajaib tau! Dari situ la dapat nama Ayam Panggang Ajaib. Hahaha. Pemanggang ajaib tu hadiah kahwin beberapa bulan lepas. Boleh lah guna, ayam panggang kan sihat dan menyihatkan berbanding kalau goreng. Ayam yang dipanggang guna pemanggang ni pun rasa dia enak ajeee~ Juicy bak kata encik suami, tak terlampau kering, masa memanggang pun tak terlalu lama macam kita panggang secara tradisional.

Ok, jom kita tengok resepi!

Resepi: Mat Gebu
By: Sunah Sakura

Bahan-bahan:

3 ketul kepak ayam
3 ketul peha ayam
4 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
1.5 cm halia (ditumbuk halus)
1 sudu besar madu
sedikit kicap pekat Jalen
sedikit garam
sedikit serbuk lada hitam
sedikit minyak

Cara-cara memanggang:
  1. Semua bahan-bahan digaul bersama dan diperap dalam satu bekas semalaman (4 - 5 jam pun okay, saya perap sejam je sebab nak ekspress)
  2. Panaskan pemanggang ajaib, oleskan dengan sedikit minyak (beberapa titik, sikit je tau!) Gunakan api perlahan sahaja.
  3. Susun bahagian ayam yang telah diperap dalam pemanggang ajaib, kemudian tutup rapat pemanggang.
  4. Balik-balikkan ayam setiap 2-4 minit (selalu tengok tau, sebab ayam sangat cepat masak bila guna pemanggang ajaib ni)
  5. Bila ayam da masak, boleh sapu sedikit madu sebelum dihidangkan.
Sunah Sakura

| JDT Blogger | UTM PhD Student | Part Time Baker @ Selera Sakura | Email: siti_hasunah@yahoo.com

6 Comments

  1. TETIBA TERLIUR PLAK..AGAK2 KALAU AKAK G KL NANTI BOLEH LA SINGGAH UMAH YE

    ReplyDelete
  2. dap dapppnyaa...guna kicap Jalen, ya..Okey lah, SB gi cari kat supermarket dulu kicap ni

    ReplyDelete
  3. @Sue Bee

    hihi...kicap pekat lain pun boleh guna juga.. :)

    ReplyDelete
  4. kakpb belum ada kuali ajaib, mcmna nak buat ayam ni? huhu...sedih!

    ReplyDelete
  5. saya dah cuba guna pemanggang ajaib ni sekali terlama pulak masaknya nye habis kering ayam tu..

    singgah dari blog www.bazliaamoza.com

    ReplyDelete
Previous Post Next Post