Masak Lemak Cili Padi Udang dengan Nanas | Ciksun share semula resepi masak lemak cili padi udang dengan nanas dekat sini dari blog utama. Alang-alang nak hidupkan semula blog ni dan try new template. Sejak-sejak blog jadi slow ni, kita tukar je lah template baru yang lebih laju dan mesra pembaca.
Kali ni ciksun follow resepi Che Nom, tapi ciksun ubah-ubah la ikut portion ciksun. Nanas pun ciksun guna sebiji terus. Suka rasa nanas dalam masak lemak. Masam-masam manis gitu.
Nah, ciksun share resepi nya ya!
Resepi Masak Lemak Cili Padi Udang dengan Nanas
Bahan-Bahan:
1/2 kilogram udang
Bahan untuk dikisar:
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci kunyit hidup
15 biji cili padi
Bahan-bahan lain:
garam dan gula secukup rasa
2 batang serai
3 cawan santan
1/2 biji nanas dipotong ikut kesukaan
Cara Penyediaan:
- Bahan kisar dimasukkan ke dalam periuk.
- Masukkan nanas, bersama santan dan serai, masak sehingga nanas lembut.
- Sentiasa kacau kuah supaya tak pecah minyak.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan udang selama 2 minit, jangan terlalu lama untuk mengelakkan udang daripada keras.
- Tutup api dan hidangkan.
Selamat mencuba!