Resepi Masak Lemak Cili Padi Udang dengan Nanas

Masak Lemak Cili Padi Udang dengan Nanas | Ciksun share semula resepi masak lemak cili padi udang dengan nanas dekat sini dari blog utama. Alang-alang nak hidupkan semula blog ni dan try new template. Sejak-sejak blog jadi slow ni, kita tukar je lah template baru yang lebih laju dan mesra pembaca.

Masak Lemak Cili Padi Udang dengan Nanas

Kali ni ciksun follow resepi Che Nom, tapi ciksun ubah-ubah la ikut portion ciksun. Nanas pun ciksun guna sebiji terus. Suka rasa nanas dalam masak lemak. Masam-masam manis gitu.

Nah, ciksun share resepi nya ya!

Masak Lemak Cili Padi Udang dengan Nanas

Resepi Masak Lemak Cili Padi Udang dengan Nanas

Bahan-Bahan:
1/2 kilogram udang

Bahan untuk dikisar:
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci kunyit hidup
15 biji cili padi

Bahan-bahan lain:
garam dan gula secukup rasa
2 batang serai
3 cawan santan
1/2 biji nanas dipotong ikut kesukaan

Cara Penyediaan:
  1. Bahan kisar dimasukkan ke dalam periuk.
  2. Masukkan nanas, bersama santan dan serai, masak sehingga nanas lembut.
  3. Sentiasa kacau kuah supaya tak pecah minyak.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  5. Masukkan udang selama 2 minit, jangan terlalu lama untuk mengelakkan udang daripada keras.
  6. Tutup api dan hidangkan.
Selamat mencuba!

Post a Comment

Previous Post Next Post