Resepi Asam Pedas Ikan Pari

Resepi Asam Pedas Ikan Pari | Asam Pedas Ikan Pari ni sebenarnya dah lama dulu buat untuk family ciksun masa balik kampung di Bintulu. Masa tu ciksun share kat blog satu lagi. Check blog ni, macam belum pernah pulak ciksun share resepi ni. Jadi, nah ciksun kongsikan resepinya untuk rujukan korang ya. Kadang-kadang adik ipar, kawan-kawan nak resepi yang kita masak. Mudah untuk ciksun share aje link blog kat diorang. Tak payah nak taip dah.

Asam Pedas Ikan Pari ni bukan la menu biasa untuk family ciksun. Ikan pari pun bukan lauk yang mamak selalu beli. Rasa macam first time jugak leee ciksun makan ikan pari kat rumah mamak selama hidup. Sebelum-sebelum ni ciksun makan sendiri kat Johor aje bila teringin. Sebabnya dulu masa arwah nenek ada, nenek pantang makan ikan pari. Jadi memang tak pernah mamak masak kat rumah. Dulu-dulu juga, mamak tak bagi ciksun makan ikan pari, takut gatal katanya. Tapi ciksun kan mana la dengar cakap, bila try makan, ok aje so ciksun teruskan aje. Haha.

So, bila jiran bagi mamak seekor ikan pari hari tu, mamak pun request la ciksun masak. Ciksun dalam kepala memang terlintas asam pedas aje yang sedap kalo ikan pari ni. Then bila dah buat, tak sangka pulak diorang suka. Bapak pun suka sangat, berkali-kali dia tambah. Alhamdulillah. Tapi biasa lah, kalo asam pedas untuk family ni ciksun tak buat la pedas-pedas sebab diorang tak tahan pedas sangat.

Nah, resepi ya!

Resepi Asam Pedas Ikan Pari

Asam Pedas Ikan Pari
Resepi asal: Mat Gebu

Bahan-bahan:
600 gram ikan pari
12 batang bendi muda
1 biji tomato, belah 6
1 genggam daun kesom
1 tangkai bunga kantan, belah 4
1/2 camca teh pes asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan dikisar halus:
10 - 15 tangkai cili kering
6 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan Bintulu
1/2 camca teh lada hitam biji

Cara-cara membuatnya:
  1. Ikan pari dipotong ikut suka, cuci dan perap dengan jus limau nipis selama 10 minit, kemudian cuci bersih dan toskan. Bendi dicuci dan kerat sedikit pangkalnya. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 4 camca besar). Tumis bahan-bahan kisar halus hingga harum, kacau dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
  3. Masukkan pes asam jawa, kacau rata dan tuang air secukupnya (anggaran 600 ml), biar mendidih. Masukkan ikan pari, bendi, daun kesom, dan bunga kantan, kacau dan masak hingga ikan masak dan bendi lembut. 
  4. Masukkan tomato, garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak sekejap, rasa dan jika ok, boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih, sayur dan telur dadar.

Post a Comment

Previous Post Next Post