Friday, January 01, 2010

Kek Lapis Evergreen

Gambar dari: :Kek Sarawak:

Bahan-bahannya:

24 biji kuning telur
4 biji putih telur
16 oz mentega
10 oz gula halus
8 oz tepung Hong Kong
2 sudu the perasa pandan
1 sudu makan ovellate
1 ½ paket santan tepung
4 sudu makan susu pekat
1 ½ sudu makan warna hijau

Cara membuatnya:

1. Pukul mentega dengan susu, santan, hingga kembang. Ketepikannya terlebih dahulu.

2. Pukul telur, gula, ovellate, tepung sehingga kembang. Kemudian masukkan adunan mentega tadi dan dipukul rata. (Jangan pakai mesin lagi). Kemudian masukkan perasa pandan dan warna hijau.

3. Bakar 2 senduk dahulu, pakai api bawah dan atas (150-10 minit). Lapis kedua api atas sahaja, 2 senduk lagi sampai habis. Pada lapisan terakhir, barulah pakai api atas dan bawah.





4 comments:

lolliepopsicle said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

hi..sje nk tanye..klau sy gntikan perasa pandan & ovellate dgn pandan emulco boleh x?klau boleh brapa sudu?

Sunah Mohammad said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

lolliepopsicle, boleh saja..selalunya saya tukar terus pewarna hijau dan perasa pandan kepada pandan paste..ada pewarna dan perasa sekali dalam satu...untuk ovellate, kalau tak nak pakai, boleh je..cuma, ovellate ni fungsinya untuk menghasilkan kek yang gebu, lembut dan bertekstur halus..:)

Hazrinda Boh said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

ni byk sgt telur..kalau resipi yg sye slalu buatt tu 10 biji telur jer...tepung 150gram..1/2 tin susu manis...1 paket santan tepung...

Hazrinda Boh said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

klau ikut resipi yg sye slalu wat..10biji telur jer..resipi ni kek dier kering sgt

Geng-geng Chef Tak Jadik!

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kentang (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan bilis (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.