Sebenarnya dari hari tu lagi nak masak ni, tapi asyik tangguh aje. Bukan ape, bila terdetik nak buat tu, tiba-tiba hari dah malam kannn. Nak potong serai kat luar rumah tu macam malas pulak bila dah malam. Tapi bukan seram ye, kak Limah takdeee kat sini, kat umah Pak Cik Mat je ade. Heh... Resepi ni ceq oter sikit dari resepi asal Pak Cik Mat kat SINI. Jom kita tengok resepi eks~
Saiz: 3 orang
BAHAN-BAHANNYA :
Ayam
2 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit, dihiris halus
1 biji kentang, kupas, belah 8 dan rendam
1 keping asam gelugor
1 cawan santan cair
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :
1 biji bawang besar
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup (ceq guna serbuk kunyit je)
7 tangkai cili padi hijau thai
7 tangkai cili padi merah thai
CARA MEMBUATNYA :
- Satukan ayam, kentang (toskan), serai dan bahan kisar dalam periuk, gaul rata dan masak sekejap hingga ayam kecut. Tuang santan cair, dan masak hingga kentang 3/4 lembut. Tambah asam gelugor..
- Masak dengan api perlahan hingga kentang empuk. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Masukkan daun kunyit dan masak sekejap dengan api sederhana sambik dikacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas..
Ok, dah siap buat. Awak pulak buat lepas ni ye...
Ceq kata: Aunty Jenny mesti suka ni, pedas level dia dah ni...
Tags:
ayam
penggsannnn's..okehh.
ReplyDeletegila la
ReplyDeletehebak memask
tgl mkn je
tp pds pulok
sedapnya!!akak pon lama tak buat lauk nie..en asben suka nie..
ReplyDelete