Thursday, October 27, 2011

Kek Walnut Coklat... Terima Kasih Kak Lydia Miza


Dah lamaaaaaaaaaaaaaaaa sangat nak buat kek yang guna kacang walnut ni. Kacang ni saya dapat dari seorang sahabat blogger. Kak Lydia Miza hadiahkan sebungkus kacang walnut Qatar, dipos khas dari Segamat sebelum dia kembali ke Doha. Terima kasih kakak comot! Saya cuba cari resepi yang ada gunakan walnut. Ada juga muffin pecan yang boleh kita tukar pecan tu kepada walnut, tapi tu lenkali saya buat ye. Kek Walnut Coklat yang ni saya ambil resepinya dari MCIK PTD LTD. Menjadi juga, alhamdulillah. Hasilnya nice~~~ lembut-lembut gitu~ Jom kita semak resepi ye~

Bahan-bahannya:

175 gm mentega
150 gm tepung gandum
150 gm gula halus
75gm walnut
50gm coklat masakan
5 biji telur ayam
1 sudu air sejuk
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil serbuk penaik

Sebelum masuk ke dalam oven

Cara menyediakannya:

  1. Walnut di bakar hingga kuning. Kemudian parut coklat masakan.
  2. Masukkan telur, air sejuk, ovalette dan gula halus ke dalam mangkuk adunan, pukul hingga kembang. Masukkan serbuk penaik dan tepung gandum, pukul lagi hingga naik gebu.
  3. Pukul mentega di tempat lain hingga putih. Campurkan adunan ini ke dalam adunan di nombor 2 tadi dan gaul hingga sebati. Kemudian masukkan parutan coklat dan digaul lagi.
  4. Lenserkan loyang berukuran 20cm atau 8 inci. Alaskan kertas tahan minyak. Tuangkan adunan dan taburkan walnut.
  5. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 190C selama 40 minit.

Meh tengok dalam kek ni macam mana...


Eh sejak bila pulak saya amek gambar jejari's macam Mat Gebu ni? :p




1 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

sama2 adik cumil...wahh, bila wat kek ni?super rajin kamu dik.pki coklat lak tu.mmg terbaikkk

Geng-geng Chef Tak Jadik!

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kentang (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan bilis (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.