Wednesday, July 10, 2013

Menu Berbuka 1 Ramadhan: Kek Karamel Pelangi


Indahnya Ramadhan tahun ini.

Rasa lain. Tak tahu kenapa. Walaupun dalam keseorangan berbuka, sebab semua housemate balik kampung, tetap rasa kelainan yang entah datang dari mana suasana dia sejak semalam lagi. Mulanya berdua, tapi housemate tiba-tiba kata nak balik rumah tengahari tadi, maka relakan saje.

Lepas Zohor tadi, setelah membuat tempahan kek karamel pelanggan, saya pun buat kek karamel idaman saya sejak dari dulu lagi. Baru hari ni berpeluang merasa kek karamel pelangi ni. Belum rasa lagi tau, tunggu waktu berbuka nanti! Kebetulan beli loyang baru segiempat, nak lah try kan? Sebab ada terlintas di fikiran ni nak jual saiz kecik-kecik RM10 saje, pun boleh kan? Hihi.


Malas dah nak kongsi resepi kek karamel ni, boleh tengok resepi sebelum-sebelum ni ye? Sebab sama aje bahannya, cuma tukar kaler dan perisa dengan loyang. Untuk yang ni, saya letak 6 warna pelangi, dengan 6 perisa buah-buahan menggunakan loyang segiempat sama 8 inci.

Bayangkan kalo kek selembut ni masuk anak tekak sejuk-sejuk time berbuka puasa. Perghhhhhhhhhh!

Ha! Makruh tauuuuu terliurrr! :p

Selamat mencuba ya!




4 comments:

نورعيم said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

akak, sedapnyaaaa! kalau dekat dh lama order dgn akak. huhu.

Syarifah Nornazrah Al Yahya said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

nampak sedap. tapi sini dah berbuka...dah tak terliur. huhu. :)

Sue Bee said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

nak cuba buat lepas ni..nampak sungguh yummy

cik chinta said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

bole oder ni. Lgpon tgh duk jb. Hihi

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.