Wednesday, February 26, 2014

Kek Pisang Lembut dan Sedap!


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sebenarnya dah lama kek pisang ni saya buat. Tapi baru hari ni teringat nak masukkan entri. Saya buat kek ni untuk suami saya masa dia datang ke Johor beberapa bulan lepas. Masa tu, masih title tunang lagi, datang untuk bincang progress kenduri kahwin. Encik suami request kek pisang, jadi saya pun cari resepi, kebetulan seorang rakan blogger buat kek pisang, terus mintak resepi kat dia.


Kek pisang ni serius sedap. Lembut dan moist aje. Saya guna resepi dari Kakakecik Shida dan kak Ayu Citarasa Rinduan. Belek dedua untuk dapatkan yang terbaik. Jom tengok resepi kek pisang lembut dan sedap ni!

By: Sunah Sakura

Bahan-bahan:

4 biji telur gred A
8 biji pisang emas (7 biji dilecek, sebiji untuk hiasan)
1 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan butter (cairkan) @ minyak jagung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen pisang
sedikit garam


Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan oven pada suhu 170 C.
  2. Griskan loyang 8” dengan sedikit mentega dan alas guna baking paper.
  3. Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan.
  4. 7 biji pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.
  5. Pukul telur bersama gula dan esen pisang, masukkan mentega cair/minyak jagung.
  6. Kemudian masukkan tepung, gaul rata dan tuangkan ke dalam loyang.
  7. Baki sebiji pisang dihiris dan dihias di atas kek sebelum dimasukkan ke dalam oven.
  8. Bakar selama 45 minit atau sehingga masak menggunakan api atas dan bawah.




4 comments:

Bazlia Amoza said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

sedapnya sis...nak buat sendiri macam tak confident lagi...

Syazwani Ummu Hamzah said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

Assalamualaikum Sunah,
saya teringin nak try resepi sunah ni...nk tumpang tanya... 7 biji pisang yang dilenyek tu agak2 brp gram yer? sy takut pisang terlalu besar jd adunan cair pulak.

harap dapat advice. TQVM. Ramadhan kareem~

Sunah Sakura said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

@Syazwani Ummu Hamzah

wa'alaikumussalam...saya guna pisang emas...tak pasti berapa gram tapi pisang emas yang kecik2 tu...

Mst Tini said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

Sedapnye......teringin plak nk buat

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.