Roll Kipas

Roll_kipas2

Bahan-bahan ( 10 biji roll )

BAHAN-BAHAN A:

  • 15 biji Kuning Telur
  • 6 biji Putih Telur
  • 250g Gula halus
  • 200g Tepung Hong Kong / superfine
  • 1 camca Ovalette
  • 50g Tepung Jagung
BAHAN-BAHAN B:
  • 450g Mentega
  • 4 camca Susu pekat manis
  • 1 tin kecil Seri kaya
BAHAN-BAHAN C:
  • Pewarna Merah, Hijau, Kuning
BAHAN-BAHAN KULIT:
  • 10 biji Kuning telur
  • 4 biji Putih telur
  • 150g Tepung Hong Kong
  • 150g Gula Kastor
  • 20g Tepung Aiskrim
  • 1 camca Ovalette
  • 1 camca teh serbuk penaik
  • 50ml Air ais
  • 125ml Mentega cair
  • 1 botol jem strawberi

Cara-cara

  1. Pukul kesemua bahan A dgn kelajuan tinggi sehingga kembang & bertali. Pukul bahan B di tempat berasingan sehingga kembang. Campurkan kedua2 bhn. Bahagikan kpd 3 warna & bakar dlm acuan 8 1/2 x 8 1/2 x 1 inchi setiap satu warna berasingan. Bila dah sejuk potong jalur2 selebar 3/4 inchi. Lepas tu belah dua setiap jalur menjadi jalur 3 segi seperti gambar. Susun menjadi bentuk kipas seperti dlm gambar & lekatkan setiap lapis dgn jem.
  2. Utk kulit roll, pukul semua bhn kecuali mentega & jem, dgn kelajuan tinggi sehingga kembang & bertali. Masukkan mentega. Tuang & ratakan 2 senduk adunan dlm tin & bakar. Angkat & letak atas tuala bash. Sapukan jem & letak roll tadi. Gulung dgn kemas. Bakar & gulung sehingga habis.
  3. Selamat mencuba. Remeh sikit nak buat tapi puas hati bila dah jadi. Kalau nak beli mahal bukan main.
  4. Myresipi-cutter

    Ini dia gambar alat utk memotong kek lapis berbagai saiz - ada 1.5, 1, 3/4 & 1/2 inci. Alt ini di letak atas kek & potong dgn pisau yg tajam.

Sunah Sakura

| JDT Blogger | UTM PhD Student | Part Time Baker @ Selera Sakura | Email: siti_hasunah@yahoo.com

Post a Comment

Previous Post Next Post